S&P 500 ^GSPC 5,007.71 -1.26%
Meta META $426.13 -13.65%
Microsoft MSFT $389.80 -4.71%
Alphabet GOOG $154.94 -3.82%
Amazon AMZN $170.84 -3.26%
Nvidia NVDA $810.37 +1.71%
Tesla TSLA $163.68 +0.95%
Apple AAPL $169.42 +0.23%

A dollár hathavi csúcs közelében tartózkodott, mivel a Kínával és a globális növekedéssel kapcsolatos idegesség befolyásolta a kockázatvállalási kedvet, míg a jen erősödött, mivel Japán vezető diplomatája figyelmeztetést küldött a valutával kapcsolatban, miután az korábban 10 hónapos mélypontra esett.

A jen 0,4 százalékkal 147,02 dolláronként 147,02-re erősödött, miután Masato Kanda, Japán vezető valutadiplomatája azt mondta, hogy nem zárja ki annak lehetőségét, ha a spekulatív mozgások folytatódnak, ami augusztus közepe óta a legerősebb figyelmeztetés.

Az ázsiai valuta az elmúlt hetekben a kulcsfontosságú 145 dolláros szint körül mozgott, ami arra késztette a kereskedőket, hogy óvatosan figyeljék a tokiói beavatkozásra utaló jeleket.

Kanda, Japán nemzetközi ügyekért felelős pénzügyminiszter-helyettese központi szerepet játszik az országnak a jen tavaly óta tartó meredek esésének megfékezésére tett erőfeszítéseiben.

"A nyilatkozatok arra utalnak, hogy a beavatkozás küszöbön állhat, a jen a tavaly látott intervenciós zónában van" - mondta Chris Turner, az ING globális piacvezetője és az Egyesült Királyság, valamint Közép- és Kelet-Európa regionális kutatási vezetője.

Japán 12 hónappal ezelőtt avatkozott be a devizapiacokon, amikor a dollár 145 jen fölé emelkedett, ami arra késztette a kincstárat, hogy jent vásároljon, és 140 jen körüli szintre szorítsa vissza a devizapárt.

Egy devizakosárral szemben a dollár 104,77 ponton állt, nem messze a kedden elért 104,90-es hathavi csúcsától. A kedden Kínából és Európából érkező gazdasági adatok némi félelmet szítottak a globális növekedés lassulásával kapcsolatban, ami arra késztette a befektetőket, hogy némi aggodalmat tápláljanak az amerikai valutával kapcsolatban.

Az euróövezetből és Nagy-Britanniából származó keddi adatok az üzleti aktivitás csökkenését mutatták a múlt hónapban, míg egy magánszektorbeli felmérés azt mutatta, hogy Kínában a szolgáltatási aktivitás nyolc hónapja a leglassabb ütemben nőtt augusztusban.

Az euró 0,1%-kal 1,0733 dollárra erősödött, miután kedden háromhavi mélypontra, 1,0705 dollárra esett. A font legutóbb 1,2559 dolláron állt. Kedden szintén háromhavi mélypontot ért el 1,25285 dolláron.

Az olajárak kedden 10 hónapos csúcson állapodtak meg, mivel Szaúd-Arábia és Oroszország meghosszabbította a kínálat korlátozását, bár az európai gázárak jóval a tavaly augusztusi csúcsok alatt vannak.

Christopher Waller, a Federal Reserve elnöke kedden azt mondta, hogy a legutóbbi gazdasági adathalmaz teret ad az amerikai jegybanknak annak eldöntésére, hogy szükség van-e újabb kamatemelésre, és hogy nem lát semmi olyat, ami arra kényszerítené, hogy ismét emelje a rövid távú hitelfelvételi költségeket.

A CME FedWatch eszköze szerint a piacok 93%-os eséllyel számolnak azzal, hogy a Fed még ebben a hónapban változatlanul hagyja a kamatokat, és 55%-os eséllyel, hogy idén nem lesz több kamatemelés.


A kínai jüan eközben szerdán 10 hónapos mélypontra zuhant a dollárral szemben, mielőtt az állami bankok támogatásának köszönhetően némileg csökkentette veszteségeit.

Az ausztrál dollár 0,1%-kal 0,6385 dollárra emelkedett, miután kedden 1,3%-ot esett a gyenge kínai adatok miatt, és miután az ausztrál jegybank változatlanul hagyta a kamatlábakat.

A dollár mint biztonságos menedékdeviza erősödik a globális gazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalmak miatt

A dollár mint biztonságos menedékdeviza ma erősödik a globális gazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalmak miatt, különösen a kínai fejlemények fényében. Az ausztrál dollár gyengül, miután az ausztrál jegybank változatlanul hagyta a kamatlábakat.

A dollárindex, amely a dollár értékét méri a hat fő világdevizából álló kosárral szemben, 0,4 százalékkal 104,69 pontra emelkedett közép-európai idő szerint 18:35 körül. Az euró 0,7 százalékkal 1,0725 dollárra, az ausztrál dollár pedig 1,2 százalékkal 0,6382 dollárra csökkent a dollárral szemben ugyanebben az időben.

A kínai szolgáltatási aktivitás nyolc hónapja a leglassabb ütemben nőtt augusztusban - derült ki a ma közzétett magánszektorbeli statisztikákból. A világ második legnagyobb gazdaságát továbbra is gyenge kereslet sújtja, és az élénkítő intézkedések nem tudták jelentősen fellendíteni a fogyasztást.

Az euróövezetben az üzleti tevékenység gyorsabban zsugorodik, mint ahogyan az látszott. Ezt mutatták az S&P Global ma közzétett felülvizsgált augusztusi adatai. A meghatározó szolgáltatási szektor máris visszaesőben van, ami elemzők szerint azt jelenti, hogy az eurózóna recesszióba kerülhet.

"Egyre nagyobb az aggodalom a globális növekedés lassulása miatt, különösen Kína és Európa esetében. Ez kedvez a dollárnak mint biztonságos menedéknek" - mondta Joe Manimboze, a Convera elemzője.

Az ausztrál jegybank ma már a harmadik egymást követő hónapban változatlanul hagyta a kamatlábakat. Ez felerősítette azokat a spekulációkat, hogy a kamatemelési ciklus véget ért. A központi bank tisztviselői korábban jelezték, hogy a kamatlábakat szilárdabban kézben tartják.


No comments yet