S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Големите технологични компании са "застрашени" от Европейския съюз + Apple вече има проблеми в Китай.

Amazon $AMZN-1.6%, Alphabet $GOOG+0.7%, Apple $AAPL+1.3%, Microsoft $MSFT+0.4%, Meta $META-0.5% и ByteDance (е китайска компания за интернет технологии) сега имат шест месеца, за да се съобразят с по-строгите пазарни правила.

Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

В сряда Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, определи шест компании с годишни продажби над 7,5 млрд. евро (8 млрд. долара) или 45 млн. активни месечни потребители в рамките на блока да спазват по-строги пазарни правила - например не могат да пречат на потребителите да деинсталират предварително инсталиран софтуер или приложения или да третират по-благоприятно собствените си услуги. Те разполагат с 6 месеца, за да направят това.

В допълнение към Закона за цифровите пазари ЕС въведе и Закона за цифровите услуги, който има за цел да направи платформите правно отговорни за съдържанието, което предават. Неспазването на тези изисквания може да доведе до големи глоби и временни забрани за достъп до европейския пазар.

"Ако тези компании не се съобразят, а аз се надявам, че всички те ще се съобразят, ще имаме възможност да ги глобим до 10% от глобалните им приходи", заяви в сряда пред CNBC Тиери Бретон, комисар на ЕС по въпросите на вътрешния пазар. Глобата може да бъде увеличена до 20 %, ако съответното дружество продължава да не спазва правилата. Следващата стъпка, ако това не даде резултат, ще бъде временна забрана.

"И ако продължават, да, имаме инструменти, включително разбиване на тези компании, но никога не искам да ги използвам. И мога да ви кажа, че дискусиите, които водим с всички тези компании, са професионални и вярвам, че се движат в правилната посока", каза Бретон. Въпреки това, както можете да видите от прякото изречение, според мен то е бубулечка, но всички страни искат да стигнат до споразумение и не вярвам, че някоя от компаниите ще има проблеми тук, в Европа.

За сведение, към този списък могат да бъдат добавени и други компании, включително Netflix, PornHub и Airbnb.

Към тази публикация ще добавя съобщение за Apple $AAPL+1.3%, която в момента догонва местната политика и вечните "пазарлъци" със Запада. Нейният спад дойде след съобщенията, че през последните седмици Пекин е казал на служителите на някои централни правителствени агенции да спрат да използват мобилните си телефони Apple на работа.

По-широката забрана не е изненадваща и показва как Китай се опитва да ограничи пазарния достъп на западните компании до страната, заяви американският представител Майк Галахър, председател на комисията за Китай в Камарата на представителите. "Това е поведението на Китайската комунистическа партия като по учебник - да насърчава националните шампиони на КНР (Китайската народна република) в областта на телекомуникациите и бавно да намалява пазарния достъп на западните компании", заяви представител Галахър пред Ройтерс.

Е, какво да кажа, това е просто Китай и ние откриваме тези различни забрани и други подобни доста редовно. Със сигурност не се притеснявам за силата на Apple, така или иначе вече има достатъчно компании, които гледат към индийския пазар и преместват повече там. 😊

А какво ще кажете вие за подобни новини? 😊🍀
No comments yet