S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Evropska unija "ogroža" velika tehnološka podjetja + Apple je zdaj v težavah na Kitajskem.

Amazon $AMZN-1.6%, Alphabet $GOOG+0.7%, Apple $AAPL+1.3%, Microsoft $MSFT+0.4%, Meta $META-0.5% in ByteDance (kitajsko podjetje za internetno tehnologijo) imajo zdaj šest mesecev časa, da izpolnijo strožja tržna pravila.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton

Evropska komisija, izvršilni organ EU, je v sredo šest podjetij, katerih letni promet presega 7,5 milijarde EUR (8 milijard USD) ali 45 milijonov aktivnih mesečnih uporabnikov v bloku, imenovala za podjetja, ki morajo upoštevati strožja tržna pravila - uporabnikom na primer ne smejo preprečiti odstranitve prednameščene programske opreme ali aplikacij ali ugodneje obravnavati lastnih storitev. Za to imajo šest mesecev.

Poleg zakona o digitalnih trgih je EU uvedla tudi zakon o digitalnih storitvah, s katerim naj bi platforme postale pravno odgovorne za vsebino, ki jo prenašajo. Neupoštevanje teh zahtev lahko privede do visokih glob in začasnih prepovedi vstopa na evropski trg.

"Če ta podjetja ne bodo ravnala v skladu s predpisi, in upam, da jih bodo ravnala vsa, jim bomo lahko naložili globo v višini do 10 % njihovih globalnih prihodkov," je v sredo za CNBC povedal Thierry Breton, komisar EU za notranji trg. Če zadevno podjetje še naprej ne bo spoštovalo pravil, se lahko globa poveča na 20 %. Če to ne bi pomagalo, bi bil naslednji korak začasna prepoved.

"In če bodo nadaljevali, ja, imamo orodja, vključno z razbitjem teh podjetij, vendar jih nikoli ne želim uporabiti. Lahko pa vam povem, da so pogovori, ki jih imamo z vsemi temi podjetji, strokovni in verjamem, da gredo v pravo smer," je dejal Breton. Kot pa lahko vidite iz neposrednega stavka, gre po mojem mnenju za bububu, vendar se vse strani želijo dogovoriti in ne verjamem, da bo imelo katero od podjetij težave tukaj v Evropi.

Za nameček bi lahko na ta seznam dodali še druga podjetja, med drugim Netflix, PornHub in Airbnb.

Tej objavi bom dodal še sporočilo o podjetju Apple $AAPL+1.3%, ki trenutno dohiteva lokalno politiko in večno "barantanje" z zahodom. Do njegovega upada je prišlo po poročilih, da je Peking v zadnjih tednih zaposlenim v nekaterih osrednjih vladnih agencijah naročil, naj na delovnem mestu ne uporabljajo Applovih mobilnih telefonov.

Širša prepoved ni presenetljiva in kaže, kako skuša Kitajska zahodnim podjetjem omejiti dostop do trga v državi, je dejal ameriški predstavnik Mike Gallagher, predsednik odbora predstavniškega doma za Kitajsko. "To je ravnanje kitajske komunistične partije kot iz učbenika - spodbujati nacionalne prvake LRK (Ljudske republike Kitajske) na področju telekomunikacij in počasi zmanjševati dostop zahodnih podjetij na trg," je za agencijo Reuters povedal predstavnik Gallagher.

No, kaj naj rečem, to je pač Kitajska in te različne prepovedi in podobno najdemo dokaj redno. Vsekakor me ne skrbi za moč Appla, dovolj podjetij že opazuje indijski trg in tja tako ali tako seli več. 😊

In kaj imate vi povedati o takšnih novicah? 😊🍀
No comments yet