S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Co musíte ráno vědět (8. září)


1. Americké akcie ve čtvrtek uzavřely smíšeně, indexy S&P 500 a Nasdaq Composite oslabily kvůli Applu

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek uzavřely smíšeně. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composite klesly kvůli propadu akcií společnosti Apple. Pokles nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA umocnil obavy z úrokových sazeb a přetrvávající vysoké inflace. Investoři čekají na zprávu o vývoji inflace v USA za srpen, která bude zveřejněna příští týden. Index Dow stoupl o 0,17 % a zakončil obchodování na 34 500,73 bodu, širší S&P 500 se snížil o 0,32 % na 4 451,14 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite ztratil 0,89 % a uzavřel na 13 748,83 bodu. Index volatility VIX klesl o 0,35 % na 14,40 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o asi čtyři a půl bazického bodu na 4,248 %.

2. Evropské akcie se ve čtvrtek na směru neshodly, index STOXX Europe 600 klesl posedmé v řadě

Obchodování na západoevropských akciových trzích ve čtvrtek skončilo nejednotně. Investoři vyhodnocovali mimo jiné zprávu o vývoji evropské ekonomiky v druhém čtvrtletí. Panevropský index STOXX Europe 600 se snížil už posedmé v řadě, což je jeho nejdelší taková série od února 2018. Pokles vedly akcie těžařů, dařilo se naopak titulům z odvětví utilit. STOXX Europe 600 klesl o 0,14 % na 453,67 bodu a německý DAX se snížil o 0,14 % na 15 718,66 bodu, zatímco britský FTSE 100 se zvýšil o 0,21 % na 7 441,72 bodu a francouzský CAC 40 zpevnil o 0,03 % na 7 196,10 bodu.

3. Pražská burza ve čtvrtek ztrácela, dolů ji táhly hlavně Erste a Komerční banka

Index PX pražské burzy ve čtvrtek klesl o 0,16 % na 1 337,14 bodu, čímž téměř smazal svůj středeční zisk. Dolů ho táhly především akcie bankovního domu Erste a Komerční banky. Opačným směrem na index působila MONETA.

4. Očekávané události

V noci na pátek budou investoři vyhodnocovat zprávy z Japonska (HDP, běžný účet, výdaje domácností, obchodní bilance). Dopoledne bude patřit německé inflaci a odpoledne se investoři zaměří na kanadskou nezaměstnanost nebo americké velkoobchodní zásoby.

5. Německá ekonomika podle institutu Ifo slábne, zotavení bude pomalejší

Ochlazování německé ekonomiky pokračuje, po očekávaném letošním poklesu o 0,4 % se meziročně hrubý domácí produkt v nadcházejícím roce zvýší o 1,4 % a v roce 2025 o 1,2 %. Ve výhledu zveřejněném ve čtvrtek to oznámil hospodářský institut Ifo, který ještě v červnu očekával pro příští rok růst HDP 0,1 procentního bodu vyšší. Další odhad vývoje německé ekonomiky zveřejnil také Leibnizův institut pro výzkum hospodářství v Halle (IWH), který pro letošní rok počítá s poklesem o 0,5 %.

6. Firma British American Tobacco se dohodla na prodeji aktivit v Rusku a Bělorusku

Britský tabákový koncern British American Tobacco (BAT) se dohodl na prodeji svých aktivit v Rusku a Bělorusku konsorciu, v jehož čele stojí vedení jeho ruské divize. Oznámila to ve čtvrtek firma, která se k odchodu z Ruska zavázala loni v březnu v reakci na invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Finanční podmínky transakce firma nezveřejnila. Podle zdrojů listu Financial Times se předpokládá, že BAT aktivity prodá se ztrátou.

7. Microsoft: Čína se pomocí AI a falešných účtů snaží ovlivňovat americké voliče

Výzkumníci americké technologické společnosti Microsoft ve čtvrtek oznámili, že zřejmě odhalili síť falešných účtů na sociálních sítích ovládaných Čínou. Peking se podle nich jejich prostřednictvím snaží ovlivňovat americké voliče, a to i pomocí umělé inteligence (AI). Informovala o tom agentura Reuters.

8. Šéf QUALCOMM: Umělá inteligence může chytrým telefonům vdechnout nový život

Umělá inteligence (AI) by mohla vdechnout trhu s chytrými telefony nový život. V rozhovoru se CNBC to řekl šéf amerického výrobce čipů QUALCOMM Cristiano Amon. V technologii AI spatřuje významné příležitosti. Rozvoj mobilních technologií by podle něj mohla spustit říjnová akce Snapdragon Summit, která je pojmenovaná podle čipové sady QUALCOMM a slouží k prezentaci nových technologií, produktů a inovací.

9. Ekonomika EU v druhém čtvrtletí stagnovala, její meziroční růst zpomalil

Ekonomika Evropské unie v druhém čtvrtletí podle sezónně přepočtených údajů stagnovala, zatímco v prvních třech měsících roku vykázala proti předchozím třem měsícům růst o 0,2 %. Ve zpřesněné zprávě to ve čtvrtek uvedl statistický úřad Eurostat. Meziročně hrubý domácí produkt zpomalil růst na 0,4 % z 1,1 % v prvním čtvrtletí. To je horší vývoj, protože Eurostat v předběžné zprávě uváděl, že růst v druhém čtvrtletí činil 0,5 %.

10. Export z Číny v srpnu klesl čtvrtý měsíc po sobě, přetrvává útlum obchodu

Export z Číny se v srpnu meziročně snížil o 8,8 %, což je mírnější pokles než v červenci a také nepatrně lepší výsledek, než se čekalo. Jde ale už o čtvrtý měsíční pokles v řadě, což potvrzuje, že obchodní aktivita je nadále v útlumu. Statistiku ve čtvrtek zveřejnil čínský celní úřad. Čína, které se někdy přezdívá světová továrna, bojuje se slabou poptávkou ve světě. Pokles obchodu prohlubuje problémy čínské ekonomiky.


Díkec za parádní info. :)

Vůbec není zač Adame :) Pokusím se brzy postnout další.

Perfektní! :)

Super, díky za nové informace :D

Nemáš zač Lukáši! :-D

Super diky :) jsem zvědavá, jak to bude s indexy dal.

Taky jsem zvědavý... tenhle měsíc hlavně na S&P500 :)

Taky tak :)

Díky za skvělé informace! 🍀

Kdykoliv :)

Krásný a vyčerpávající info. Tleskám a děkuji! 🙏👌😎

Není vůbec zač :)

Díky za přehled. Tohle jsou super informace. Dnes jsou trhy zatím hodně divoké na to, že je ještě premarket. Už stihly být dole i nahoře a zase obráceně. Dnes to bude seance s velkým pohybem a vypadá, že červeným.

Pokud zůstaneme v červeném, tak je to pořád ve standardním trendu... :-D

Nakonec jsme tam zůstali. Moc se to nepohlo (ve výsledku).