Какво трябва да знаете сутринта (8 септември)


1. Акциите в САЩ затвориха разнопосочно в четвъртък, като S&P 500 и Nasdaq Composite отслабнаха заради Apple

Акциите в Съединените щати затвориха разнопосочно в четвъртък. Индексите S&P 500 и Nasdaq Composite се понижиха поради спада на акциите на Apple. Спадът на новите молби за помощи при безработица в САЩ засили опасенията за лихвените проценти и трайно високата инфлация. Инвеститорите очакват доклада за инфлацията в САЩ за август, който ще бъде публикуван през следващата седмица. Dow се повиши с 0,17% и приключи търговията на ниво от 34 500,73 пункта, по-широкият индекс S&P 500 се понижи с 0,32% до 4 451,14 пункта, а технологичният индекс Nasdaq Composite загуби 0,89% и затвори на ниво от 13 748,83 пункта. Индексът на волатилността VIX се понижи с 0,35% до 14,40 пункта, а доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ спадна с около четири и половина базисни пункта до 4,248%.

2. европейските акции бяха разнопосочни в четвъртък, като индексът STOXX Europe 600 се понижи за седма поредна сесия

Търговията на западноевропейските фондови пазари завърши разнопосочно в четвъртък. Инвеститорите оценяваха, наред с други неща, доклада за развитието на европейската икономика през второто тримесечие. Паневропейският индекс STOXX Europe 600 се понижи за седма поредна сесия, което е най-дългата подобна серия от февруари 2018 г. Спадът беше воден от акциите на миннодобивните компании, докато заглавията от сектора на комуналните услуги се представиха по-добре. STOXX Europe 600 се понижи с 0,14% до 453,67 пункта, а германският DAX - с 0,14% до 15 718,66 пункта, докато британският FTSE 100 нарасна с 0,21% до 7 441,72 пункта, а френският CAC 40 се затвърди с 0,03% до 7 196,10 пункта.

3. Пражката фондова борса изгуби позиции в четвъртък, повлечена надолу главно от Erste и Komerční banka

Индексът PX на Пражката фондова борса се понижи с 0,16% до 1 337,14 пункта в четвъртък, като почти заличи ръста си от сряда. Той бе повлечен надолу главно от акциите на банковата къща Erste и Komerční banka. MONETA имаше обратен ефект върху индекса.

4. Очаквани събития

В петък вечер инвеститорите ще оценяват новините от Япония (БВП, текуща сметка, разходи на домакинствата, търговски баланс). Сутринта ще принадлежи на германската инфлация, а в следобедните часове инвеститорите ще се съсредоточат върху канадската безработица или американските запаси на едро.

5. Германската икономика отслабва, възстановяването ще бъде по-бавно според Ifo

Охлаждането на германската икономика продължава, като през следващата година се очаква брутният вътрешен продукт да нарасне с 1,4% на годишна база, а през 2025 г. - с 1,2%, след очакваното свиване с 0,4% през тази година, посочва икономическият институт Ifo в прогноза, публикувана в четвъртък, като още през юни очакваше растежът на БВП да бъде с 0,1 процентни пункта по-висок през следващата година. Институтът за икономически изследвания "Лайбниц" в Хале (IWH) също публикува друга оценка за германската икономика, която предвижда спад от 0,5% през тази година.

6. "Бритиш Американ Табако" се съгласява да продаде дейностите си в Русия и Беларус

Бритиш Американ Табако (БАТ) се съгласи да продаде дейността си в Русия и Беларус на консорциум, ръководен от ръководството на руското си подразделение. Това беше обявено в четвъртък от компанията, която се ангажира да напусне Русия през март миналата година в отговор на нахлуването на руските войски в Украйна. Фирмата не разкри финансовите условия на сделката. Според източници на "Файненшъл таймс" се очаква дейностите на БАТ да бъдат продадени на загуба.

7. Майкрософт: Китай използва изкуствен интелект и фалшиви акаунти, за да повлияе на избирателите в САЩ

Изследователи от американската технологична компания Microsoft обявиха в четвъртък, че очевидно са разкрили мрежа от фалшиви акаунти в социалните мрежи, контролирани от Китай. Чрез тях Пекин се опитва да повлияе на американските избиратели, включително като използва изкуствен интелект (ИИ), съобщи Ройтерс.

8. Ръководител на QUALCOMM: Изкуственият интелект може да вдъхне нов живот на смартфоните

Изкуственият интелект (ИИ) може да вдъхне нов живот на пазара на смартфони. В интервю за CNBC Кристиано Амон, ръководител на американския производител на чипове QUALCOMM, заяви това. Той вижда значителни възможности в технологията на ИИ. Развитието на мобилните технологии може да бъде предизвикано от събитието Snapdragon Summit през октомври, което носи името на чипсета на QUALCOMM и се използва за представяне на нови технологии, продукти и иновации, каза той.

9. икономиката на ЕС е в стагнация през второто тримесечие, забавя се растежът на годишна база

Икономиката на Европейския съюз е в застой през второто тримесечие на сезонно изгладена база, докато през първите три месеца на годината е отчела ръст от 0,2% в сравнение с предходните три месеца, съобщи статистическата служба Евростат в ревизиран доклад в четвъртък. На годишна база растежът на брутния вътрешен продукт се забави до 0,4% от 1,1% през първото тримесечие. Това е по-лошо развитие, тъй като в предварителния си доклад Евростат посочи, че растежът през второто тримесечие е бил 0,5%.

10. износът на Китай спадна за четвърти пореден месец през август, тъй като забавянето на търговията продължава

Износът от Китай спадна с 8,8% на годишна база през август, което е по-малък спад от този през юли, а също и малко по-добър от очаквания резултат. Това обаче е четвъртият пореден месечен спад, който потвърждава, че търговската активност продължава да е в застой. Статистическите данни бяха публикувани в четвъртък от митническото бюро на Китай. Китай, който понякога е наричан световната фабрика, се бори със слабото глобално търсене. Спадът в търговията задълбочава проблемите на китайската икономика.

No comments yet