S&P 500 ^GSPC 5,064.9 -0.11%
Tesla TSLA $162.40 +12.25%
Nvidia NVDA $799.01 -3.06%
Amazon AMZN $176.64 -1.62%
Apple AAPL $168.60 +1.02%
Meta META $491.88 -0.85%
Alphabet GOOG $160.29 +0.23%
Microsoft MSFT $408.15 +0.14%

Amit reggel tudni kell (szeptember 8.)


1. Vegyesen zártak csütörtökön az amerikai részvények, az S&P 500 és a Nasdaq Composite gyengült az Apple

Vegyesen zártak a részvények az Egyesült Államokban csütörtökön. Az S&P 500 és a Nasdaq Composite indexek az Apple részvényeinek esése miatt csökkentek. Az új munkanélküli kérelmek csökkenése az Egyesült Államokban tovább növelte a kamatlábakkal és a tartósan magas inflációval kapcsolatos aggodalmakat. A befektetők az augusztusi amerikai inflációs jelentést várják, amelyet a jövő héten tesznek közzé. A Dow 0,17%-kal emelkedett, és 34 500,73 ponton fejezte be a kereskedést, a szélesebb értelemben vett S&P 500 index 0,32%-kal 4 451,14 pontra esett, a Nasdaq Composite technológiai index pedig 0,89%-ot veszített, és 13 748,83 ponton zárt. A VIX volatilitási index 0,35%-kal 14,40 pontra csökkent, a 10 éves amerikai államkötvény hozama pedig mintegy négy és fél bázisponttal 4,248%-ra esett.

2. Az európai részvények vegyesen alakultak csütörtökön, a STOXX Europe 600 index már a hetedik egymást követő ülésszakon esett.

Vegyesen zárult a kereskedés a nyugat-európai részvénypiacokon csütörtökön. A befektetők többek között az európai gazdaság második negyedévi alakulásáról szóló jelentést értékelték. A páneurópai STOXX Europe 600 index már a hetedik egymást követő ülésszakon csökkent, ami 2018 februárja óta a leghosszabb ilyen sorozat. A csökkenést a bányavállalati részvények vezették, míg a közüzemi szektor címei jobban teljesítettek. A STOXX Europe 600 0,14%-kal 453,67 pontra, a német DAX pedig 0,14%-kal 15.718,66 pontra csökkent, míg a brit FTSE 100 0,21%-kal 7.441,72 pontra emelkedett, a francia CAC 40 pedig 0,03%-kal 7.196,10 pontra erősödött.

3. A prágai értéktőzsde csütörtökön vesztett, főként az Erste és a Komerční banka húzta lefelé.

A prágai tőzsde PX indexe csütörtökön 0,16%-kal 1.337,14 pontra esett, és ezzel szinte eltörölte szerdai nyereségét. Elsősorban az Erste bankház és a Komerční banka részvényei húzták lefelé. A MONETA ellentétes hatást gyakorolt az indexre.

4. Várható események

Péntek este a befektetők a Japánból érkező híreket (GDP, folyó fizetési mérleg, háztartási kiadások, kereskedelmi mérleg) fogják értékelni. A délelőtt a német inflációé lesz, délután pedig a kanadai munkanélküliségre vagy az amerikai nagykereskedelmi készletekre koncentrálnak a befektetők.

5. Gyengül a német gazdaság, lassabb lesz a fellendülés az Ifo szerint

Folytatódik a német gazdaság lehűlése, a bruttó hazai termék jövőre várhatóan 1,4 százalékkal nő éves szinten, 2025-ben pedig 1,2 százalékkal, az idei várható 0,4 százalékos zsugorodás után - közölte csütörtökön közzétett előrejelzésében az Ifo gazdasági intézet, miután még júniusban 0,1 százalékponttal magasabb GDP-növekedésre számított jövőre. A hallei Leibniz gazdaságkutató intézet (IWH) is közzétett egy másik becslést a német gazdaságról, amely az idén 0,5 százalékos visszaesést valószínűsít.

6. A British American Tobacco megállapodott az oroszországi és fehéroroszországi tevékenységek eladásáról

A British American Tobacco (BAT) megállapodott arról, hogy eladja oroszországi és fehéroroszországi tevékenységét egy konzorciumnak, amelyet az oroszországi részlegének vezetősége vezet. Ezt csütörtökön jelentette be a vállalat, amely tavaly márciusban az orosz csapatok ukrajnai inváziójára válaszul vállalta, hogy elhagyja Oroszországot. A cég nem hozta nyilvánosságra az üzlet pénzügyi feltételeit. A Financial Times forrásai szerint a BAT tevékenységét várhatóan veszteséggel adják el.

7. Microsoft: Kína mesterséges intelligenciát és hamis fiókokat használ az amerikai szavazók befolyásolására

A Microsoft amerikai technológiai vállalat kutatói csütörtökön bejelentették, hogy a jelek szerint hamis fiókok hálózatát fedezték fel a közösségi hálózatokon, amelyet Kína irányít. Peking ezeken keresztül próbálja befolyásolni az amerikai választókat, többek között a mesterséges intelligencia (AI) felhasználásával - jelentette a Reuters.

8. QUALCOMM-vezér: A mesterséges intelligencia új életet lehelhet az okostelefonokba

A mesterséges intelligencia (AI) új életet lehelhet az okostelefonok piacába. Ezt Cristiano Amon, a QUALCOMM amerikai chipgyártó vezetője mondta a CNBC-nek adott interjújában. Jelentős lehetőségeket lát az AI technológiában. A mobiltechnológia fejlődését a QUALCOMM chipkészletéről elnevezett októberi Snapdragon Summit rendezvény indíthatja el, amelyen új technológiákat, termékeket és innovációkat mutatnak be - mondta.

9. Az EU gazdasága stagnál a második negyedévben, lassul a növekedés az előző évhez képest

Az Európai Unió gazdasága a második negyedévben szezonálisan kiigazított alapon stagnált, míg az év első három hónapjában 0,2 százalékos növekedést ért el az előző három hónaphoz képest - közölte csütörtökön felülvizsgált jelentésében az Eurostat statisztikai hivatal. A bruttó hazai termék éves szintű növekedése 0,4%-ra lassult az első negyedévi 1,1%-ról. Ez rosszabb fejlemény, mivel az Eurostat előzetes jelentésében azt mondta, hogy a második negyedévben 0,5%-os volt a növekedés.

10. Kína exportja augusztusban a negyedik egymást követő hónapban csökkent, mivel a kereskedelem lassulása folytatódik

A kínai export augusztusban 8,8%-kal csökkent éves szinten, ami kisebb visszaesés, mint júliusban, és egyben a vártnál valamivel jobb eredmény. Ez azonban már a negyedik havi csökkenés egymás után, ami megerősíti, hogy a kereskedelmi tevékenység továbbra is pang. A statisztikákat csütörtökön tette közzé a kínai vámhivatal. Kína, amelyet néha a világ gyárának neveznek, a gyenge globális kereslettel küzd. A kereskedelem visszaesése tovább mélyíti a kínai gazdaság problémáit.


No comments yet