S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

China 🇨🇳

Investoři, jak momentálně vnímáte situace, které se momentálně dějí v Číně? Začínající deflace, ekonomika na tom není vůbec dobře .. + Ty zákazy iPhonů, což je velká ztráta pro $AAPL+0.0%.

Já osobně mám rád společnost $NIO+0.4% a rád do ní investuji, ale momentálně si tím vůbec nejsem jistý, zda-li to je vůbec dobrý nápad. Od mého posledního nákupu se $NIO+0.4% propadla o nějakých 12% a určitě budu ředit, ale momentální situace mi nenahrává úplně do karet. Do žádných jiných Čínských společností jsem se ještě neodvážil.

Jak se na situaci v Číně tváříte vy ostatní? Dejte mi určitě vědět. 👍🏽🍀


Toto jsou přesně ty věci a situace, kvůli kterým se bojím investovat do Číny.

Souhlasím, je tam ten velký risk.

Přesně tak :)

Já už měl v plánu Nio taky zařadit do portfolia, ale po tom co se za zprávy z Číny valí, tak vyčkávám dál, i když ta cena je super.

Přesně tak, buďto to bude dobrá koupě, nebo přesně naopak. Ale o tom jsou investice no.

To tak bývá... :D ale to riziko, které z Číny momentálně jde, je na mě moc velké.

Také Nio mám, s daleko větším propadem, takže bych také ředil... ale zprávy z poslední doby mě také značně znejistily :(

Souhlasím, ale já osobně trochu NIO dokoupím, risk tam je ale důležité je že ho beru v potaz.

Chápu a přistupuji k tomu stejně.

Já jsem jen pozorovatel a nic tam nevlastním a teď bych do toho aní nesla

Naprosto chápu.

Jsem si právě před časem říkala jestli mi neujizdi vlak a teď jsem docela ráda že jsem jen pozorovatel

Pozrite sa na akých hodnotách sa obchodujú Čínske spoločnosti a potom sa pozrite napríklad na tie Americké. Myslím, že v Číne je zarátaná už veľká časť rizika, či už politického alebo eknomického, pritom veľa spoločnosti vypláca aj dividendu. Biznis je biznis a žijeme v dobe, keď sú peniaze až na prvom mieste :) Malá časť portfólia v Číne/Ázii môže byť v budúcnosti príjemným prekvapením. Veľa šťastia.

Určitě z části souhlasím. Osobně investuji i do Indie a tam už mam celkem zajímavé zhodnocení momentálně.

Držím Tencent a Alibabu, aktuálně se trošku otřepaly, ale v ceně akcií se to zatím moc nepropsalo, tak tomu asi ještě pár let dám. Pokud uvidím, že se chtějí vrátit do doby Mao Ce- tunga, tak se nebráním uzavřít pozici ve ztrátě.

Alibaba je určitě zajímavá akcie, kdyby byla jinde než v Číně tak řeknu, že bych se jí nebál. 😄

Já do ničeho, co má sídlo v Číně neinvestuji. Nelíbí se mi ten trh a jeho podmanitelnost ze strany vlády. Škodí to dobrým společnostem, je to škoda.

Z části musím souhlasit, do Čínských akcii nedávám velké množství peněz, kvůli právě vládě.

Pro mě bylo asi nejvýstižnější popsání situace, a nějaký možný výhled co bude dál s Čínou, mí milovaní "asijští bratři" Kweenolog a Honza Růžička když byli nějaké 2-3 týdny zpátky na XTBčku https://www.youtube.com/watch?v=szIDDmvMPn4 

Pro mě key takeaways z toho streamu:
- ano Čína zažívá ekonomickou turbulenci díky stylu jakým tam funguje ekonomika (politická rozhodnutí, real estate, shadow banking atd.)
- ano do budoucna bude problém demografie, jejíž dopady musí státostrana vyřešit technologiemi (a z nich rostoucí produktivitou)
- jednotlivé provincie mají vysokou autonomitu v politickém rozhodování (tzn. pokud něco nakáže strana z Pekingu na "federální" úrovni tak to ne všude musí úplně dodržet)
- riziko je samozřejmě hospodářský, technologický a politický clash s USA
- i přes všechny problémy a překážky poroste Čína o 4-5% ročně (kdo z Evropy/USA to má, že)

Rozumím a na video se určitě podívám, díky za názor. 👍🏽

Díky za shrnutí :)

Myslím si, že to může být zajímavá příležitost. Očekávám příští rok globální recesi, která potrvá krátkou dobu - bývá to něco kolem roku. Pokud nepřijdu o zaměstnání, mám v plánu v tomto období nakupovat. Nejvíce by měly klesat technologické společnosti a REITy, to jsou velice oblíbené akcie.

To musím souhlasit, takovýhle názor bych měl kdyby to byla jakákoliv ekonomika, než Čínská .. Například $NIO+0.4% je na zajímavé cenně a dokupoval bych .. Každopádně ta Čína tam hraje strašně moc velkou roli logicky.