S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Americké dluhopisy mohou přepsat historii. Toto se na trhu za 250 let ještě nestalo

Desetileté americké vládní dluhopisy letos mohou zaznamenat třetí celoroční pokles ceny v řadě. Jak přitom upozorňují stratégové z Bank of America, jde o něco, co se ve zhruba 250leté historii Spojených států ještě nestalo. V roce 2021 bondy klesly o 3,9 %, v roce 2022 spadly zhruba o 17 % a letos zatím odepisují necelé procento.

Ceny amerických dluhopisů výrazně spadly vlivem růstu úrokových sazeb. Stratég Michael Hartnett ovšem upozorňuje, že ani pro americké akcie není aktuální desetiletí ve srovnání s předchozí dekádou vyloženě bombastické. Indexy sice rostou, expanze je ale tažena relativně malou skupinou zejména technologických titulů. "Skutečnost je taková, že globální akciový růst je z pohledu své šíře nejvratší skoro od začátku tisíciletí," říká Hartnett.

Ani při nejistotě stran udržitelnosti aktuálních úrovní hlavních amerických akciových indexů a vyhlídkách na brzký konec cyklu zvyšování úrokových sazeb Fedu nicméně dluhopisy netáhnou. Podle nedávných týdenních dat Bank of America do amerických akcií přiteklo 10,3 miliardy dolarů, zatímco do dluhopisů jen 1,7 miliardy dolarů.


Hodně jsem nad dluhopisy teď poslední měsíc přemýšlela, alenakonec jsem zůstala u akcii

Za mě je to "rozumné" :) Taky u nich zůstavám a ještě nějaký čas budu..

Super

Zatím se zaměřuji na akcie, které chci držet několik let až desítek let. Ovšem až budu starší, tak možná nějaké dluhopisy koupím. Ovšem teď kupuji akcie, jelikož pořád můžu riskovat :D.

odepisovat budu ale jen na jeden! :-D

Omlouvám se, asi mi nějak blbla Wifi :D

Zatím se zaměřuji na akcie, které chci držet několik let až desítek let. Ovšem až budu starší, tak možná nějaké dluhopisy koupím. Ovšem teď kupuji akcie, jelikož pořád můžu riskovat :D.

Já starší jsem a také jedu jen v akciíích :-D

Tak to je super :D. Pokud už bych nějaký dluhopis měl kupovat, tak to bude až mi bude 50-60 let.

Já starší jsem a také jedu jen v akciíích :-D

Též budu odepisovat jen na jeden :DD

Taky jsem o nich přemýšlel, avšak je to na mě trochu moc konzervativní investice, i když si myslím, že by mohl být ten správný čas.

Já si také říkám, že je to "škoda peněz"... takže sázím na svůj dlouhý investiční horizont...

Souhlas. Škoda by to nebyla, pokud bych v příštích x dekádách chtěl mít jistější, konzervativní portfolio, ale momentálně to chce růst! :)

Pokud porovnám riziko a případný zisk, tak nejlépe jsou na tom krátkodobé dluhopisy v tuto chvíli.

Souhlasím - Warren Buffett ví, co dělá.

To je asi jeden z mála lidí, co opravdu ví co dělá :)

Procento se dá ještě dohnat, ale moc to nevypadá...Přemýšlel jsem nad nákupem, ale nakonec do ničeho nepůjdu. Ty něco máš?

Nemám, já pořád sázím na akcie a na to, že je nakupuju třeba na 10 let... :)

To je správný přístup. Mám to taky tak.

Díky za otevření tématu a tvůj čas Filipe. Poslední měsíc si říkám jestli není vhodná doba k nákupu s tím jak se blíží snižování (snad), ale pořád váhám. Jak to máš ty?

Není zač Jakube, upřímně jestli je nebo není vhodná doba vnímám dost individuálně. Pokud bych potřeboval peníze zhodnocovat jen na nějaký konkrétní čas a chtěl nižší riziko, tak bych asi do dluhopisů šel... pokud ale mám investiční horizont dělší (já ted třeba 10 let), tak pořád sázím na akcie :)