S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Investitori, aveți experiență cu "consilieri" (vânzători) financiari? :) De când sunt destul de tânără, încep să se adune în jurul meu tot mai multe persoane care abia au terminat școala cu diplomă de bacalaureat sau au picat studiile universitare și în 2 săptămâni sunt cei mai mari experți financiari, îmi oferă produsele lor financiare "grozave", enumerând și sunând... :)

De fapt, nici măcar nu știu ce îmi place cel mai puțin, aș enumera o listă destul de lungă de lucruri cu care nu sunt fundamental de acord. Aveți și voi experiență cu asta și cu acești oameni? Cum vedeți toată această "afacere"?

PS: Nu mă refer la consilierii financiari independenți sau la oamenii care fac asta de o viață și au cel puțin ceva cunoștințe.


În momentul de față, majoritatea oamenilor cu care am vorbit, inclusiv cei din cadrul băncii, știu chiar mai puțin decât mine :D și am senzația că nu știu prea multe. Plus că vor recomanda produsul pentru care primesc cel mai mare comision de la anumite companii :( pe de altă parte, cred că nu toată lumea va fi așa. De exemplu, eu am început să investesc datorită unui domn care făcea investiții la banca unde aveam cont și beneficiez și astăzi de el

Sunt norocos că nu primesc niciunul dintre aceste apeluri sau mesaje. Cred că unii consilieri financiari buni sunt fie pentru cei foarte bogați, fie pentru cei care nu au nicio idee despre investiții, cum ar fi acțiuni și alte lucruri, dar vor să investească... Dar, cel puțin pentru mine, nu este ceva super complicat în ceea ce privește cum ar fi să investești în SP500 sau să intri în 3 indici și să pui automat o parte din salariu în ei, este ceva ce oricine poate face. Întrebarea este de ce ai nevoie de un consilier atunci ai nevoie doar de Google și de puțin timp... Pentru cei foarte bogați are sens, dar există deja acei consilieri financiari la un alt nivel decât cei care încearcă asta pe tine, în același timp astfel de oameni nu vor fi interesați de persoanele care au investiții mai mici, pentru că nu merită timpul lor, cu atât mai puțin să se întoarcă la început, deci ca persoană săracă care vrea să investească și să diversifice, nu poți cunoaște perfect toate sectoarele și acolo, în opinia mea, o astfel de persoană este deja utilă. Este doar părerea mea, nu spun că trebuie să fie adevărată și nu încerc să insult pe nimeni de aici ca și consilier financiar, așa că vă rog să o luați așa. :)

Adevărat, dar totuși, dacă deja muncesc din greu pentru banii mei, nu am nevoie de un "nesimțit" care să-mi arate calculatorul lor de investiții și să-mi spună exact cât voi câștiga și cât de bine va fi și să-mi ofere cea mai bună asigurare... O, cât pierde bietul om în comisioane! :D Dacă vreau să fac așa ceva, o să stau câteva zile și o să-mi aranjez singur investiția, de exemplu prin intermediul unui pasiv. ETFS. Sau chiar voi înființa un simplu port. Cred că sunt prea optimist și nu sunt mulți care gândesc așa. Mă refer doar la tipul de fin. "vânzători". De obicei de la firme precum ProsperityFS etc.