Очаква се Apple $AAPL+0.7% да представи нов iPhone по време на събитието си "Wonderlust" във вторник и ако историята е показателна, може би няма по-подходящ момент за покупка на акции.

Според анализатора на Morgan Stanley Ерик Уудринг акциите на Apple обикновено се представят по-добре шест месеца след представянето на iPhone, но се движат в унисон с пазара през един до три месеца след събитието.

Предварителното събитие на Apple, по време на което се очаква да бъдат представени iPhone 15 и Apple Watch Series 9, идва на фона на трудното представяне на акциите през последните сесии. Миналата седмица Apple отстъпи с 6 % след новината, че Китай е забранил използването на iPhone в държавните агенции и държавните предприятия, където така или иначе икономиката е по-слаба и потребителските разходи се забавят. Акциите са се понижили с 4,4% този месец, но са се повишили с 38% от началото на годината.

"Смятаме, че ключовото, което трябва да се наблюдава тази година, ще бъде евентуалното въздействие на увеличението на цените на модела Pro върху търсенето", заяви анализаторът на Barclays Тим Лонг в бележка от понеделник, като се позова на средните продажни цени. Дори и в САЩ "смятаме, че ще има увеличение на броя единици, тъй като цените на Pro моделите се увеличават на фона на по-слабата макроикономическа среда".


Уолстрийт очаква тазгодишните iPhone-и да се отличават с малки актуализации, включително обновен вътрешен процесор, рамка и USB-C портове, докато Pro моделите може да включват подобрена камера, батерия и процесор. Някои анализатори очакват актуализираният Apple Watch да предложи подобрена батерия и нови цветове на каишката.

Много анализатори се подготвят за увеличение на цените на Pro моделите заради новите Pro функции. Лонг очаква цената на iPhone 15 Pro да се увеличи с 50 до 100 долара, а на Pro Max модела - със 100 до 200 долара. Увеличението на цената може да повиши прогнозите за продажбите на iPhone с 6 до 8%, заяви Анджело Зино от CFRA в неотдавнашна бележка.

"Както в близката история и за разлика от WWDC с представянето на Apple Vision Pro, очакваме тихо представяне на нови продукти и липса на "уау" фактор", заяви анализаторът на Jefferies Андрю Уерквиц, визирайки Световната конференция на разработчиците на Apple. "И това е добре. Apple е много последователна по отношение на качеството на изпълнение, софтуерните актуализации и съответно в печеленето на пазарен дял."


Какво означава това за акциите на Apple
В перспектива Уолстрийт вижда положителна настройка за акциите на Apple в дългосрочен план, но може да отнеме известно време, докато този попътен вятър започне да действа. Историческото представяне на акциите също подсказва, че те навлизат в малко по-слаб период.

В съчетание с последните новини от Китай, Apple е изправена пред труден цикъл на обновяване на фона на признаците за намаляване на потребителските разходи. Тези слабости би трябвало да надделеят над положителните катализатори като продуктовите иновации в краткосрочен план - каза анализаторът на Bank of America Уамси Мохан, който наскоро запази само неутрален рейтинг за акциите на Apple.

Къде ще отидат акциите може да следва историята, въпреки че ниските оценки от страна на купувачите и очакванията за стабилно предлагане могат да променят тазгодишната конфигурация, каза Уудринг от Morgan Stanley.

Той каза, че пускането на акции на Apple на пазара често се превръща във възможност за "продажба на новината", като акциите изостават средно с около 15 базисни пункта в деня на пускането и следват пазара през следващите един до три месеца.

Данните, анализирани от Bernstein, показват подобен модел за акциите на Apple преди и след пускането им на пазара. През петнадесет от последните седемнадесет години акциите на Apple са изпреварвали пазара средно с близо 14 % през трите месеца преди излизането на борсата и с близо 19 % през шестте месеца преди това, отбеляза анализаторът Тони Саконаги.

"Като цяло ние разглеждаме възвръщаемостта на риска на Apple като неутрална до леко отрицателна, като се има предвид, че оценката на Apple остава повишена в сравнение с историята, консенсусните оценки за 7% ръст на приходите изглеждат оптимистични (особено като се има предвид сравнението за 53 седмици), а акциите навлизат в сезонно по-слаб търговски период", пише той.

Въпреки това, инвеститорите, които са готови да изчакат периода на по-слабо представяне, могат да видят, че акциите нарастват средно с 8% през шестте месеца след събитието, отбеляза Уудринг.

Той добави, че попътни ветрове като отложеното търсене и лесните сравнения на годишна база също предразполагат Apple да се представи по-добре през новата година, подкрепяйки очакванията на Morgan Stanley, че приходите от продажби на iPhone ще бъдат с 8% по-високи от консенсусната оценка.

"Смятаме, че тъй като очакванията за iPhone се повишават през 24-та година, Apple може да продължи да се представя по-добре, тъй като положителните ревизии на оценките компенсират много скромното свиване на множителите", пише Уудринг.

AAPL

Apple Inc.

AAPL
$195.71 $1.44 +0.74%
1 Day
+0.74%
5 Days
-6.31%
1 Month
-0.74%
6 Months
+17.11%
1 Year
+13.83%
YTD
+41.95%
5 Years
+220.86%
Max.
+138,218.43%
No comments yet