Az Apple $AAPL-0.6% várhatóan egy új iPhone-t mutat be a keddi "Wonderlust" eseményen, és ha a történelem egy kicsit is iránymutató, akkor talán nincs is jobb alkalom a részvények megvásárlására.

A Morgan Stanley elemzője, Erik Woodring szerint az Apple-részvények az iPhone bemutatása után hat hónappal általában jobban teljesítenek, de az eseményt követő egy-három hónapban a piaccal összhangban mozognak.

Az Apple előzetes eseménye, amelynek során várhatóan bemutatja az iPhone 15-öt és az Apple Watch Series 9-et, az elmúlt üléseken tapasztalt nehéz részvényteljesítmény hátterében áll. A múlt héten az Apple 6%-ot húzott vissza a híreket követően, miszerint Kína betiltotta az iPhone-ok használatát a kormányzati ügynökségeknél és az állami vállalatoknál, ahol egyébként is gyengébb a gazdaság és lassulnak a fogyasztói kiadások. A részvény ebben a hónapban 4,4%-ot esett, de az év eleje óta 38%-kal emelkedett.

"Úgy gondoljuk, hogy a legfontosabb, amit idén figyelni kell, a Pro modellek áremelkedésének bármilyen hatása lesz a keresletre" - mondta Tim Long, a Barclays elemzője hétfői jegyzetében, utalva az átlagos eladási árakra. Még az Egyesült Államokban is "úgy gondoljuk, hogy a gyengébb makrogazdasági környezet hátterében a Pro modellek árának emelkedése miatt növekedni fog az egységek száma".


A Wall Street arra számít, hogy az idei iPhone-ok kisebb frissítéseket tartalmaznak majd, többek között felfrissített belső processzort, keretet és USB-C portokat, míg a Pro modellek jobb kamerát, akkumulátort és processzort tartalmazhatnak. Egyes elemzők arra számítanak, hogy a frissített Apple Watch jobb akkumulátort és új szíjszíneket kínál majd.

Sok elemző a Pro modellek áremelkedésére készül az új Pro funkciók miatt. Long arra számít, hogy az iPhone 15 Pro ára 50-100 dollárral, a Pro Max modellé pedig 100-200 dollárral emelkedik. Az áremelkedés 6-8 százalékkal növelheti az iPhone-eladások becsült értékét - mondta Angelo Zino, a CFRA szakértője egy friss jegyzetében.

"A közelmúlt történelméhez hasonlóan és az Apple Vision Pro bemutatójával, a WWDC-vel ellentétben az új termékek csendes bevezetésére és a "wow" faktor hiányára számítunk" - mondta Andrew Uerkwitz, a Jefferies elemzője, utalva az Apple Worldwide Developers Conference-re. "És ez egy jó dolog. Az Apple nagyon következetes volt a kivitelezés minőségében, a szoftverfrissítésekben, és ennek következtében a piaci részesedés megszerzésében"."


Mit jelent ez az Apple részvények számára
Előre tekintve a Wall Street hosszú távon pozitív beállítást lát az Apple részvények számára, de eltarthat egy ideig, amíg ez a hátszél beindul. A részvény historikus teljesítménye is azt sugallja, hogy egy kissé gyengébb időszakba lép.

A Kínából érkező friss hírekkel párosulva az Apple egy kihívásokkal teli frissítési ciklus előtt áll a fogyasztói kiadások lanyhulásának jelei közepette. Ezek a gyengeségek rövid távon túlsúlyba kerülhetnek az olyan pozitív katalizátorokkal szemben, mint a termékinnováció - mondta Wamsi Mohan, a Bank of America elemzője, aki nemrég még csak semleges besorolást tartott fenn az Apple részvényeire.

Az, hogy merre megy a részvény, követheti a történelmet, bár a vételi oldalon az alacsony becslések és a folyamatos kínálatra vonatkozó várakozások megváltoztathatják az idei felállást, mondta a Morgan Stanley Woodringje.

Szerinte az Apple részvényeinek bevezetése gyakran "eladjuk a híreket" lehetőségként alakul, a részvények átlagosan 15 bázisponttal maradnak le a bevezetés napján, és a következő egy-három hónapban követik a piacot.

A Bernstein által elemzett adatok hasonló mintát mutatnak az Apple részvények esetében a bevezetés előtt és után. Az elmúlt tizenhét évből tizenötben az Apple-részvények átlagosan közel 14%-kal teljesítettek jobban a piacnál a tőzsdére lépés előtti három hónapban és közel 19%-kal az azt megelőző hat hónapban - jegyezte meg Toni Sacconaghi elemző.

"Nettóban semlegesnek vagy enyhén negatívnak látjuk az Apple kockázati hozamát, tekintettel arra, hogy az Apple értékelése a történelemhez képest továbbra is magas, a 7%-os bevételnövekedésre vonatkozó konszenzusos becslések optimistának tűnnek (különösen az 53 hetes összehasonlítást figyelembe véve), és a részvény egy szezonálisan gyengébb kereskedési időszakba lép" - írta.

A gyengébb teljesítményű időszakot kivárni hajlandó befektetők azonban az eseményt követő hat hónapban átlagosan 8%-os emelkedést láthatnak a részvényen - jegyezte meg Woodring.

Hozzátette, hogy az olyan hátszelek, mint a halasztott kereslet és a könnyű éves összehasonlítás szintén arra predesztinálják az Apple-t, hogy az új évben jobban teljesítsen, ami alátámasztja a Morgan Stanley várakozását, hogy az iPhone-értékesítésből származó bevétel 8%-kal magasabb lesz a konszenzusos becslésnél.

"Úgy véljük, hogy ahogy az iPhone-okkal kapcsolatos várakozások magasabbra tolódnak a 24. pénzügyi évben, az Apple továbbra is felülmúlhatja a teljesítményt, mivel a becslések pozitív felülvizsgálata ellensúlyozza a nagyon szerény többszörösök összenyomódását" - írta Woodring.

AAPL

Apple Inc.

AAPL
$189.35 -$1.05 -0.55%
1 Day
-0.55%
5 Days
-6.31%
1 Month
-0.74%
6 Months
+17.11%
1 Year
+13.83%
YTD
+41.95%
5 Years
+220.86%
Max.
+138,218.43%
No comments yet