S&P 500 ^GSPC 5,010.6 +0.87%
Nvidia NVDA $795.18 +4.35%
Tesla TSLA $142.05 -3.40%
Amazon AMZN $177.23 +1.49%
Alphabet GOOG $157.95 +1.43%
Apple AAPL $165.84 +0.51%
Microsoft MSFT $400.96 +0.46%
Meta META $481.73 +0.14%

Csehek és befektetések: mi motivál minket, és kinek a tanácsát fogadjuk meg, amikor felértékeljük vagyonunkat?

Az emberek úgy vélik, hogy a befektetés nem könnyű, elismerik, hogy nem nagyon értik, és egyetértenek abban, hogy a befektetéseket gyakran megbízhatatlan cégek kínálják. Ezért tanácsot fogadnak el a befektetésekkel kapcsolatban, de nem értenek egyet a legjobb információforrással kapcsolatban. Amikor a nemesfémekbe való befektetésről van szó, az emberek több mint fele úgy döntött, hogy maga végzi el.

A befektetés, azaz annak eldöntése, hogy hová tegyék a pénzt a gyarapodás érdekében, a csehek 33%-a számára nem könnyű. A válaszadók mindössze 11%-a - akik között a 18-25 éves korosztály képviselteti magát leginkább - tartja könnyűnek a befektetést.

A befektetésekkel kapcsolatos nézeteket a férfiak és a nők körülbelül egyenlő arányban vallják. Az iskolai végzettséget tekintve az érettségivel nem rendelkezők több mint egynegyede (26%) tartja nehéznek a befektetést. Az egyetemi végzettséggel rendelkezők körében a válaszadók mintegy tizede (11%) volt ezen a véleményen.

A befektetésekről a legtöbben az interneten, bankáruktól vagy pénzügyi tanácsadójuktól, illetve barátoktól és ismerősöktől szereznek információkat. A legkevésbé valószínű, hogy az emberek a televízióból és a rádióból kapnak tanácsot vagy információt.

Ön honnan szerez vagy honnan szerezne információt arról, hogyan fektesse be a pénzét a legjobban?

A válaszadók szintén a legnagyobb valószínűséggel (39%) "határozottan igen" választ adtak arra a kérdésre, hogy szerintük a befektetéseket gyakran nem megbízható cégek kínálják-e. A válaszadók számára pedig a megbízhatóság, mint annak az intézménynek a tulajdonsága volt a legfontosabb, amelynél befektetnek. Az összes válaszadó körében ez volt a leggyakrabban (21%) választott lehetőség arra a kérdésre, hogy mi a legfontosabb számukra a befektetés kiválasztásakor. Ezt követte a befektetés várható hozama (19%) és a vállalt kockázat mértéke (17%).

Befektetés nemesfémekbe

A felmérésből kiderült, hogy azok egyharmada, akik még nem használnak aranyat befektetési eszközként, hajlandó lenne befektetni, ha valaki ezt tanácsolná nekik. Az aranyba való befektetés elmaradásának leggyakoribb oka azonban a pénzhiány. Ezt az akadályt le lehet küzdeni például az úgynevezett aranytakarékossági termékekkel, amelyekkel egy meghatározott célmennyiségű fémet lehet megtakarítani, hogy ezt az alternatív befektetést meg lehessen valósítani.

A válaszadók több mint felének egyértelmű a nemesfémekbe való befektetés. Az esetek 56%-ában az emberek saját maguk hozták meg a döntést, anélkül, hogy konzultációra vagy tanácsadásra lett volna szükségük. Nagyobb valószínűséggel voltak férfiak és főiskolai végzettségűek. A válaszadók ötöde pénzügyi tanácsadó vagy bankár tanácsát vette igénybe, a 45 és 59 év közötti személyek körében a leggyakoribb.

Ki győzte meg Önt, vagy ki járult hozzá leginkább ahhoz a döntéséhez, hogy nemesfémekbe kezdjen befektetni?

A cikkben szereplő adatok a STEM/MARK által a Cseh Pénzverde számára 2023 májusában a Cseh Köztársaságban 1746 felnőtt személyből álló reprezentatív mintán végzett közvélemény-kutatáson alapulnak.


No comments yet