S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Lepší, než si myslíme. České firmy dokážou konkurovat i S&P 500! 

Česko a české firmy jsou lepší, než si myslíme. Vyplývá to alespoň z nového průzkumu J&T Investiční společnosti mezi drobnými českými investory. Podle něj investiční potenciál Česka podporuje nadprůměrné zhodnocení a také dlouhodobý zájem zahraničních firem o investice do tuzemské ekonomiky.

„Investičně je český trh mimořádně úspěšný a patří k nejlepším nejen v Evropě, ale i globálně. V oblasti akciových investic nabízí Česko nadprůměrné zhodnocení, v některých ohledech dokonce poráží i americké akciové indexy,“ komentuje výzkum Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky.

Nicméně není to v průměrném zhodnocení. To se v případě indexu PX pražské burzy pohybuje mezi třemi až čtyřmi procenty ročně, zatímco třeba průměrný výnos amerického indexu S&P 500 byl v posledních letech okolo jedenácti procent.

Síla českých veřejně obchodovaných firem leží jinde. Podle Sklenáře zejména ve výplatě vysokých dividend. „Další devízou Česka je posilující koruna, která tak relativně snižuje atraktivitu investic do jiných zemí v regionu,“ dodává ekonom.

Tento fakt podle jeho slov potvrzují i přímé zahraniční investice do tuzemské ekonomiky. „Zahraniční firmy nainvestovaly a stále investují do tuzemské ekonomiky nejvíce ze všech států v regionu střední a východní Evropy. Současně máme stále nejvyšší kumulativní příliv investic za posledních deset až patnáct let,“ říká Sklenář.

Také podle zmíněného průzkumu, kterého se zúčastnilo přes pět set drobných českých investorů s minimálními investicemi v hodnotě 200 tisíc korun, je míra zhodnocení českých firem lepší než v sousedním Polsku, Slovensku či třeba v Chorvatsku.

Investoři na Česku oceňují především bezpečnost země, její průmyslovou tradici, lidský kapitál a výhodnou zeměpisnou polohu vzhledem k sousednímu Německu.

„Zajímavé je, že jako atraktivní region vidí tuzemsko více než polovina mladších investorů. Přitom mladší generace je obecně vůči Česku skeptičtější,“ komentuje výsledky průzkumu Martin Cakl, portfolio manažer fondu Naše Česko.

Podle průzkumu hraje v rámci diverzifikace portfolia českých investorů důležitou roli „světovost“ firem. Český investiční trh je malý, a tak je expanze firem do zahraničí pro investory důležitá. Přesto 58 procent investorů preferuje investice do českých akcií, zatímco pouze 28 procent do akcií amerických.

„Dokonce by 72 procent investorů uvítalo více českých firem v nabídce pražské burzy. A z těch, kteří mají s tuzemskou burzou zkušenosti, by si to přálo dokonce 90 procent dotázaných,“ uvádí Cakl.

Mezi nejhodnotnější tituly trhu Prime pražské burzy patří aktuálně ČEZ, Erste Group Bank, Komerční banka či Moneta Money Bank. Konkrétně akcie energetického ČEZ, který je dlouhodobě označován za tahouna celé burzy, svojí hodnotou tvoří více než pětinu hlavního indexu PX.

Firma se na tuzemské burze obchoduje od roku 1993, ale v posledních letech se vede dlouhá debata o stažení celého podniku, nebo alespoň jeho části. To by podle ekonomů mohlo mít vážné důsledky pro celý český akciový trh.

Větší diverzifikace a více obchodovaných titulů by tak i z tohoto důvodu podle investorů tuzemské burze prospěly. I přes omezený výběr investuje do českých firem již více než polovina drobných českých investorů, a to především přes akciové trhy nejobchodovatelnější právě na pražské burze. Jako hlavní výhodu uvádějí znalost místního trhu, ale i podporu a rozvoj země, ve které žijí.

Do jaké české společnosti se podle vás vyplatí investovat? :)


Kdysi jsem přemýšlel, že bych nakoupil akcie ČEZu, ovšem pak jsem od toho dal rychle ruce pryč :D. Ale v poslední době přemýšlím, že bych do portfolia zařadil akcie KB.

Já jsem o tom uvažoval loni v létě... to byl ještě super čas :) ale ted už to bohužel nedává moc smysl

Myslíš KB nebo ČEZ?

Já jsem ráda, že jsem před 10lezy koupila ČEZ a teď na jaře část prodala. Spokojená jsem s KB i kofolou :)

Tak to je super. Já kdybych investoval u nás, tak bych asi volil KB. To je za mě super společnost. V ČEZu je moc politiky...

Teď je v ČEZu moc politiky, dřív naštěstí ne :D každopádně KB je super volba :)

Tohle mám stejně... ČEZ jsem chtěl také ale to co se kolem něj děje se mi moc nelíbí

Hezky! To je krásný důkaz toho, jak dlouhý investiční horizont dokáže přinést krásný zisky :)

Je to tak, člověkse tak naučí, ze v rámci longterm ho nemusí nějaký dočasný pokles trapit