S&P 500 ^GSPC 5,308.15 +1.17%
Nvidia NVDA $946.30 +3.58%
Meta META $481.54 +2.05%
Tesla TSLA $173.99 -2.01%
Microsoft MSFT $423.08 +1.75%
Apple AAPL $189.72 +1.22%
Alphabet GOOG $173.88 +1.13%
Amazon AMZN $185.99 -0.58%

Přátelé, zajímáte se někdo o akcie ze zemědělského sektoru? Popřípadě železnice, stavitelství a lodní doprava? Nebo máte něco dokonce v portfoliu? 

s @lukasandel rozjíždíme debatu na toto téma. Zatím jsme probrali akcii Federal agriculture mortgage, která nám oběma přijde skvělá - jen momentálně drahá, ale skvěle postevenej business a firma nemůže zkrachovat, jelikož byla částečně zřízena státem v rámci zákona na podporu udržitelnosti v zemědělství. Přihodíte něco?


Mě se líbí akcie $DE+0.3%, ovšem chtěl bych je nakoupit na nižší ceně.

To by se mi taky líbilo, ale mrcha nechce moc dolů.

Taky je to muj favorit

Ovšem ta cena aktuálně není úplně nejlepší.

Mě se líbí dost, jen si říkám, nebylo by ji lepší chytit a nepočkat si na cenu pod 400$?

Není to společnost čistě ze zemědělského sektoru, pouze okrajově (zemědělské chemikálie). Rozhodně ale stojí za pohled... $BAYN.

Jasně! Bayer je dobrá firma. Máš v portfoliu?

Nemám. Odrazuje mě vysoká daň dividend. Jinak už by to nejspíš v portfoliu bylo. Třeba se přes to někdy přenesu, přeci jen VW mám také.

Další poměrně zajímavá společnost je CF Industries. Tady malé představení:CF Industries je americká společnost specializující se na produkci a distribuci hnojiv a dusíkatých produktů pro zemědělský sektor. Hlavní činností společnosti je výroba dusičnanu amonného, močoviny a dalších dusíkatých hnojiv, které jsou důležité pro zvýšení úrodnosti půdy a výnosů zemědělských plodin. Společnost CF Industries vydělává peníze prodejem těchto hnojiv zemědělcům, agrochemickým společnostem a dalším zákazníkům v zemědělském odvětví. Jejich produkty jsou klíčové pro moderní zemědělství, které se snaží maximalizovat úrodnost půdy a minimalizovat vliv na životní prostředí.

Konkurencí pro CF Industries jsou další velké společnosti v oboru hnojiv, jako například Yara International, Nutrien, Agrium a Mosaic. Tyto společnosti soutěží o podíl na trhu a inovace v oblasti hnojiv a zemědělských technologií.

CF Industries je významnou společností v rámci svého sektoru a má globální přítomnost. Její produkty mají klíčový vliv na zemědělství a potravinářský průmysl, což ji činí důležitým hráčem v zajišťování potravinové bezpečnosti a udržitelného zemědělství.

Společnost v loňském roce dost vyklesala, ale pomalu se vrací zpět. Za poslední tři měsíce získala zpět 16%. 

Důkladnou analýzu stran free Cash flow, marže atd. jsem zatím nedělal. Odkládám tu titul k diskuzi a pokud bude zájem, tak ke společně analýze.

Lukáši, k akciím $DE+0.3% fakt ti prijdou drahý? Podle mě celkem hezky vyklesaly a teď jsem koukal tady na Bulios a akcii označili za podhodnocenou. Používáš jiný výpočet? Mimochodem, přemýšlel jsi na $CNI-0.8%, když ti utekl Union Pacific?

Já mám v portfoliu $UNP+0.7%. Za mě super společnost. V USA jsou ty vzdálenosti fakt velké a vlaková doprava je tam stěžejní. Asi ne tak na cestování jako u nás, ale na přepravu zboží skvělé.

UNP je super, ale přijde mi drahá. Teda teď. Jinak si na ni brousím zuby.

Super, na jaké ceně jsi kupoval? ...Jj jak říkáš, v USA je vlak hodně stěžejní a mě se líbí tahle společnost. Jen si zkusím ještě počkat, jestli nepůjde ještě jenou pod 200$ na nákup. 😊

Tak co koukám na graf, vrchol je kolem 440$, na začátku června se ale daly pořídit za cca 350$ ...Jak jsem psal, je to super společnost a mě se líbí, ta technika co dělají bude potřeba stále a jejich je opravdu moderní, navíc poskytují i financování, což se mi líbí. Je tam prostor pro růst, i tak ale bych radši nižší cenu na nákup. Nepoužívám jiný výpočet, ale také se neoreintuji jen podle výpočtu jiných. Beru si je jako jistou inspiraci, udělám si cca průměr, ale nikdy nevíš, jak někdo to spočítal, jaká čísla dosadil. Ač se to nedělá moc u long term, já se dívám dost na graf, jaké bylo low, jaké hight, kdy to bylo, případně na události kolem toho, zprávy z společnosti. Férová cena cena je super, ale každému může vyjít odlišné číslo. A $CNI-0.8% díky za tip, mrknu, vypadá taky hezky. U toho $UNP+0.7% taky stejně jako u $DE+0.3% aby to nebylo pochopeno špatně, líbí se mi ta společnost, jen prostě zde taky bych koupil, ale za cenu minimálně pod 200$ ...já prostě když vidím, že to tam bylo a relativně nedávno, koukám na to, že to může být opět ...já prostě nevidím ještě že by byla ekonomika v pohodě. Inflace tady je, Fed rozhodně tento rok nebude obracet a v dalším roce, to může být až v polovině klidně ...Byl to hezký začátek tohoto roku, ale já čekám ještě poklesy, třeba se pletu, ale hype kolem AI to neudrží jen. A sazby budou drženy nějaký čas nahoře a to bude šance na nákupy. 😊

Ohledně počítání ceny určitě souhlas. Taky to vnímám orientačně. Za mě na dlouhý horizont je Deer teď na dobré ceně. Pokud bych ho chtěl prodávat za rok nebo dva, tak bych ho taky nechal ještě vyklesat. Znáš společnost $CSX-0.3%?