S&P 500 ^GSPC
5,123.41
-1.46%
Nvidia NVDA
$881.95
-2.67%
Meta META
$511.90
-2.15%
Tesla TSLA
$171.05
-2.03%
Amazon AMZN
$186.13
-1.54%
Microsoft MSFT
$421.90
-1.41%
Alphabet GOOG
$159.19
-1.00%
Apple AAPL
$176.55
+0.86%

Potrivit Morgan Stanley, există o "poveste de redresare" pe piața semiconductorilor în acest an.

Este vorba despre sectorul memoriilor, care include DRAM, sau memoria dinamică cu acces aleatoriu - un tip de memorie semiconductoare necesară pentru procesarea datelor - și NAND, un alt tip de memorie care rămâne viabil fără o sursă de energie.

"Sectorul memoriilor trece printr-un ciclu de redresare în acest an - și tipic pentru această primă fază este faptul că este o expansiune multiplă și anticiparea multor lucruri bune care vor urma", au declarat analiștii Morgan Stanley într-un raport din 7 septembrie.

"În ceea ce privește câștigurile, acest lucru este clar evident în cazul acțiunilor conduse de AI/[memorie de mare lățime de bandă], iar acum ne așteptăm ca creșterea NAND să conducă următoarea etapă de revizuiri."

Memoria de mare lățime de bandă (HBM) este un segment din cadrul sectorului DRAM și este o componentă cheie necesară pentru a rula procesoare avansate pe care DRAM convenționale nu le pot rula. Analiștii au apreciat acest segment în acest an, deoarece agitația din jurul inteligenței artificiale a făcut lumină în ceea ce privește procesoarele avansate necesare pentru aplicațiile de inteligență artificială.

"Preferred plays" și "least preferred plays"
Potrivit băncii, evaluarea este justificată de creștere și de durata câștigurilor.

Aceasta a declarat că producătorul sud-coreean de cipuri SK Hynix, Western Digital Corporation (WDC) cu sediul în SUA și firmele taiwaneze Winbond și Phison sunt "piesele sale preferate". Acestea beneficiază de revenirea fluxului de numerar al NAND și de o "poziție competitivă puternică" în domeniul memoriilor cu lățime de bandă mare, a spus banca.

Între timp, potențialul de îmbunătățire a NAND în SUA pare a fi "cel mai pozitiv" pentru Western Digital, care nu exclude o redresare substanțială a veniturilor NAND, a precizat Morgan Stanley.

Cu toate acestea, a adăugat că "am fi conservatori în ceea ce privește potențialul maxim al câștigurilor în următorii 2 sau 3 ani, deoarece piețele rămân semnificativ supraofertate, în condițiile în care revenirea la marje brute pozitive ar trebui să ducă la o repornire a capacității inactive".

Potrivit băncii, SK Hynix și Samsung ar urma să fie principalii beneficiari ai cererii de memorii cu lățime de bandă mare, datorită tendinței AI.

"Din perspectiva Hynix, deși acțiunile sunt în creștere, vizibilitatea construirii de către companie a unei poziții solide în AI ne menține [supraponderarea]. Compania este cel mai substanțial beneficiar al creșterii cheltuielilor pentru AI aflate acum în curs de desfășurare și are una dintre cele mai bune rate de creștere idiosincratică din cadrul acoperirii noastre tehnologice din Asia", au scris analiștii Morgan Stanley.

"În ceea ce privește HBM, credem că Hynix își va menține poziția de lider pe curba ciclului de creștere a AI", au adăugat aceștia.

Banca a precizat că acțiunile sale "cel mai puțin preferate" sunt Micron, Macronix și GigaDevice.

Îmbunătățirea condițiilor
Morgan Stanley a declarat că a devenit mai optimistă în ceea ce privește sectorul memoriilor, deoarece prețurile și condițiile de inventariere continuă să se îmbunătățească.

Banca a adăugat că memoriile NAND au beneficiat de reducerile de aprovizionare ale Samsung, "cu cazuri de creșteri de preț de două cifre pentru livrările din septembrie".

"În timp ce forța prețurilor ar putea fi temporară din cauza excesului de stocuri de pe piață, modificarea prețurilor ar putea duce la o schimbare în comportamentul clienților în ceea ce privește stocurile atunci când condițiile ciclului se vor stabiliza", a precizat banca.

Stocurile de cipuri DRAM sunt, de asemenea, "semnificativ mai mici" decât în trimestrul al treilea al acestui an, a precizat banca.

"Recomandăm să profităm de perioadele slabe de pe piață pentru a construi și să folosim timpul de pe piață pentru a profita", a adăugat aceasta. În general, Morgan Stanley se așteaptă ca lipsurile să se acumuleze în al patrulea trimestru și să crească brusc în 2024 - înainte de a atinge un vârf în 2025.

"Industria continuă să producă cu mult sub cererea reală și ne putem consola cu faptul că redresarea ar trebui să dureze până în 2025".


Aici se poate vedea cu adevărat renașterea. După anii de pandemie în care nimeni nu cumpăra nimic pentru că toată lumea avea deja de toate, am intrat într-un nou ciclu. Se poate vedea asta în acțiuni.

Așa este!