S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Družba Morgan Stanley meni, da je letošnje leto na trgu polprevodnikov "zgodba o okrevanju".

Gre za sektor pomnilnika, ki vključuje DRAM ali dinamični pomnilnik z naključnim dostopom - vrsto polprevodniškega pomnilnika, potrebnega za obdelavo podatkov - in NAND, drugo vrsto pomnilnika, ki je uporaben tudi brez vira energije.

"Pomnilniški sektor letos doživlja cikel okrevanja - za to prvo fazo je značilno, da gre za večkratno širitev in pričakovanje številnih dobrih stvari, ki se bodo zgodile," so analitiki banke Morgan Stanley zapisali v poročilu z dne 7. septembra.

"Na področju dobičkov je to jasno razvidno pri delnicah, ki jih poganja umetna inteligenca/[visokoprepustni pomnilnik], zdaj pa pričakujemo, da bo rast NAND spodbudila naslednjo fazo popravkov."

Pomnilnik visoke pasovne širine (HBM) je segment znotraj sektorja DRAM in je ključna komponenta, potrebna za delovanje naprednih procesorjev, ki jih običajni DRAM ne more poganjati. Analitiki so bili letos naklonjeni temu segmentu, saj je razburjenje okoli umetne inteligence osvetlilo napredne procesorje, ki so potrebni za aplikacije umetne inteligence.

"Prednostne igre" in "najmanj prednostne igre"
Po mnenju banke vrednotenje upravičujeta rast in trajanje dobičkov.

Dejala je, da so južnokorejski proizvajalec čipov SK Hynix, ameriška družba Western Digital Corporation (WDC) ter tajvanski podjetji Winbond in Phison njene "prednostne igre". Ta podjetja imajo koristi od ponovnega povečanja denarnega toka NAND in "močnega konkurenčnega položaja" na področju pomnilnika visoke pasovne širine, je dejala banka.

Medtem se zdi, da so možnosti za izboljšanje stanja na področju pomnilnikov NAND v ZDA "najbolj pozitivne" za družbo Western Digital, ki ne izključuje znatnega okrevanja dobička na področju pomnilnikov NAND, je dejala banka Morgan Stanley.

Vendar pa je dodala, da "bi bili glede potenciala najvišjih zaslužkov v naslednjih dveh do treh letih konzervativni, saj so trgi še vedno znatno prezasedeni, ker bi morala vrnitev k pozitivnim bruto maržam privesti do ponovnega zagona neizkoriščenih zmogljivosti".

Po navedbah banke bosta družbi SK Hynix in Samsung zaradi trenda umetne inteligence največ pridobili na povpraševanju po pomnilniku visoke pasovne širine.

"Z vidika Hynixa, čeprav delnica narašča, nas vidnost, da podjetje gradi trden položaj na področju umetne inteligence, ohranja [overweight]. Družba je najpomembnejši upravičenec do porabe sredstev za umetno inteligenco, ki je zdaj v teku, in ima eno najboljših idiosinkratičnih stopenj rasti med našimi azijskimi tehnološkimi pokritji," so zapisali analitiki banke Morgan Stanley.

"Kar zadeva HBM, verjamemo, da bo Hynix ohranil svoj vodilni položaj na krivulji cikla rasti umetne inteligence," so dodali.

Banka je navedla, da so njene "najmanj priljubljene" delnice Micron, Macronix in GigaDevice.

Izboljšanje razmer
Morgan Stanley je dejal, da je postal bolj optimističen glede sektorja pomnilnikov, saj se razmere na področju cen in zalog še naprej izboljšujejo.

Banka je dodala, da je imel pomnilnik NAND koristi od Samsungovega zmanjšanja dobave, "s primeri dvomestnega zvišanja cen za septembrske pošiljke".

"Medtem ko bi lahko bila moč cen začasna zaradi presežka zalog na trgu, bi lahko sprememba cen privedla do spremembe vedenja kupcev glede zalog, ko se pogoji cikla ustalijo," je dejala.

Po navedbah banke so zaloge čipov DRAM tudi "znatno manjše" kot v tretjem četrtletju letošnjega leta.

"Priporočamo, da izkoristite šibka obdobja na trgu za gradnjo in izkoristite čas na trgu," je dodala. Na splošno banka Morgan Stanley pričakuje, da se bo pomanjkanje kopičilo v četrtem četrtletju in naraščalo v letu 2024 - preden bo doseglo vrh leta 2025.

"Industrija še naprej proizvaja precej manj od dejanskega povpraševanja, zato se lahko tolažimo, da bi moralo okrevanje trajati tudi v letu 2025."


No comments yet