S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Komentář: Bidenova (ne)ekonomika

S přibližujícími se prezidentskými volbami v USA v příštím roce přitvrzuje i ekonomická rétorika obou hlavních politických stran. Demokraté argumentují, že tzv. “Bidenomika “ je nejúspěšnější medicínou na problémy americké ekonomiky v historii USA. Republikáni výsledky Bidenovy ekonomiky naopak tvrdě kritizují. Nejen napříč americkým politickým spektrem, ale ani mezi renomovanými ekonomy a byznysmeny neexistuje o této otázce shoda. Prognózy pravděpodobnosti toho, že ekonomika upadne v blízké budoucnosti do recese se stále pohybují v širokém rozpětí mezi 15 % a 60 %.

Americká ekonomika nejenže zatím do recese neupadla, ale je překvapivě odolná. Za posledních 12 měsíců vytvořila více než 3 milióny nových pracovních míst, z toho v srpnu 187 tisíc. Dynamiku meziroční inflace se díky zvyšování sazeb FEDem podařilo od ledna snížit o cca 50 %. Problémy dodavatelských řetězců se zdají být zažehnány a žádné obávané řetězové bankroty nenastaly, a to ani v bankovním sektoru po úpadcích kalifornských bank. Firmy hlásí slušné zisky a dolar posiluje.

Nominální meziroční růst mezd však nedrží krok s inflací a kupní síla spotřebitelů klesá. Stále více Američanů se tak nuceně vrací na trh práce a míra nezaměstnanosti z červencových 3,5 % stoupla v srpnu na 3,8 %. Nesplácené úvěry na kreditních kartách jsou na nejvyšší úrovni od roku 2010. Federální dluh nepřetržitě roste a jeho budoucí vývoj se v předvolebním období stává rukojmím politického boje.

Poslední obětí tohoto boje o federální rozpočet se může stát i zhruba 70 tisíc center pro péči o předškolní děti. Tato položka ve výši 24 miliard dolarů je na seznamu potenciálních rozpočtových škrtů a znamenala by zřejmě skokové a masové zvýšení nezaměstnanosti amerických žen.

Zdá se, že prezidentské volby v roce 2024 rozhodnou voliči zaregistrovaní jako nezávislí. A nejen pro ně, ale i pro mnoho demokratických a republikánských voličů to „bude o ekonomice, ty hlupáku“, jak kdysi řekl Ronald Reagan. Nevyřešenou otázkou ovšem stále zůstává, o jaké ekonomice to bude.

Autor: Miroslav Hošek, CEO Advanced Food Products (AFP), LLC, v USA působí na manažerských pozicích už 17 let


Díky moc. Velmi zajímavé téma pro mě. 🍀

Pro mě taky. Rád si tohle přečtu. Při volbách se v USA trhy vždycky trochu probudí, ale ten vliv není nikterak významný. Maximálně pro intradenní pohyby.

Zkoušíš obchodovat nějaké pohyby i v takovém období jako jsou volby?

Já si také myslím, že to nebude mít žádný "přímý" dopad na konkrétní akcie... ale může to přinést takovou všeobecnou nejistotu, pokud to bude zase nějak vyhrocené kolem Trumpa

Není zač, já jsem z těch nadcházejících voleb takový mírně nervozní (nechci zpátky Trumpa), takže mě tohle téma taky poměrně zajímá :)

Já jsem na tom podobně. Už snad loni jsem koukal na kurzy ohledně vítěze a Trump nebyl favorit. Mohlo se to ale změnit...