S&P 500 ^GSPC 5,054.05 -0.33%
Tesla TSLA $158.60 +9.62%
Amazon AMZN $176.36 -1.77%
Nvidia NVDA $810.06 -1.72%
Meta META $489.38 -1.35%
Apple AAPL $168.45 +0.93%
Alphabet GOOG $159.39 -0.33%
Microsoft MSFT $407.15 -0.10%

Коментар: (не)икономиката на БайдънС наближаването на президентските избори в САЩ през следващата година икономическата реторика на двете основни политически партии също се изостря. Демократите твърдят, че така наречената "Биденомика " е най-успешното лекарство за проблемите на американската икономика в историята на САЩ. Републиканците, от друга страна, остро критикуват икономическите постижения на Байдън. Не само в целия американски политически спектър, но дори и сред известните икономисти и бизнесмени няма консенсус по този въпрос. Прогнозите за вероятността икономиката да изпадне в рецесия в близко бъдеще все още варират в широки граници между 15 % и 60 %.

Икономиката на САЩ не само че все още не е изпаднала в рецесия, но и е изненадващо устойчива. През последните 12 месеца тя е създала повече от 3 милиона нови работни места, включително 187 000 през август. Годишната инфлация е намалена с около 50% от януари насам благодарение на повишаването на лихвените проценти от страна на Фед. Проблемите във веригата за доставки изглежда са предотвратени и не се стигна до опасенията за верижни фалити, дори в банковия сектор след фалитите на калифорнийските банки. Компаниите отчитат прилични печалби, а доларът се засилва.

Въпреки това номиналният годишен ръст на заплатите не е в крак с инфлацията и покупателната способност на потребителите намалява. В резултат на това все повече американци са принудени да се върнат на пазара на труда и равнището на безработица нараства от 3,5% през юли на 3,8% през август. Неизпълнението на задълженията по кредитни карти е на най-високото си равнище от 2010 г. Федералният дълг нараства непрекъснато и бъдещото му развитие става заложник на политическите борби в навечерието на изборите.

Последната жертва на тази борба за федералния бюджет може да се окажат около 70 000 центъра за ранно детско развитие. Това перо на стойност 24 млрд. долара е включено в списъка на потенциалните бюджетни съкращения и вероятно ще означава скок и огромно увеличение на безработицата за американските жени.

Изглежда, че президентските избори през 2024 г. ще бъдат решени от избиратели, регистрирани като независими. И не само за тях, но и за много избиратели на Демократическата партия и на Републиканската партия те ще бъдат "за икономиката, глупако", както някога каза Роналд Рейгън. Неразрешеният въпрос обаче все още е за каква икономика ще става дума.

Мирослав Хошек, главен изпълнителен директор на Advanced Food Products (AFP), LLC, е заемал ръководни длъжности в САЩ в продължение на 17 години


No comments yet