S&P 500 ^GSPC
5,123.41
-1.46%
Nvidia NVDA
$881.95
-2.67%
Meta META
$511.90
-2.15%
Tesla TSLA
$171.05
-2.03%
Amazon AMZN
$186.13
-1.54%
Microsoft MSFT
$421.90
-1.41%
Alphabet GOOG
$159.19
-1.00%
Apple AAPL
$176.55
+0.86%

Proprietarul Zara, Inditex, a depășit miercuri așteptările, crescând profitul net semestrial cu 40%, chiar dacă cea mai mare companie de fast-fashion din lume a încetinit ritmul de creștere a prețurilor.

Inditex și-a mărit avansul față de rivalul suedez H&M în acest an, datorită livrării mai rapide de modă de la furnizorii din apropiere, la prețuri care îi permit să facă față presiunilor inflaționiste.

Compania a înregistrat un profit net de 2,5 miliarde de euro (2,7 miliarde de dolari) pentru cele șase luni până la 31 iulie, depășind estimarea pieței de 2,38 miliarde de euro, potrivit datelor LSEG.

Cu toate acestea, acțiunile sale au scăzut cu 1,5% la începutul tranzacțiilor de la Madrid, deoarece investitorii și-au rezervat profiturile după o creștere de 58% în ultimul an.

"Având în vedere rezultatele recente, mulți investitori se întreabă doar cât timp poate continua această forță", a declarat analistul William Woods de la Bernstein.Cei mai mulți analiști se așteaptă ca poziția financiară solidă a Inditex să îi permită să mențină prețurile stabile sau chiar să le scadă, în condițiile unei cereri mai slabe și a unei inflații mai scăzute.

Marca emblematică a lanțului de magazine Zara plănuiește o nouă extindere a magazinelor din Statele Unite, o piață care a devenit în urmă cu doi ani cea mai mare a Inditex după Spania.

Vânzările Inditex au crescut cu 13,5%, la 16,9 miliarde de euro, iar marja brută a ajuns la 58,2%.

Grupul, care mai deține Bershka, Pull & Bear și alte mărci, a declarat că vânzările în valută constantă în perioada 1 august-11 septembrie au fost cu 14% mai mari decât în urmă cu un an, ceea ce arată că impulsul vânzărilor de vară continuă odată cu sosirea colecțiilor de toamnă.

"Mă aștept ca acum creșterea prețurilor să se tempereze în următorul an", a declarat Richard Chamberlain, analist la RBC, adăugând că rezultatele au depășit așteptările sale.

Cu o mare parte a costurilor în euro, Inditex a declarat că se așteaptă ca valutele să aibă un impact de -3,5% asupra vânzărilor în acest an, mai rău decât cele -2,5% așteptate anterior.

Oportunități de creștere
Compania și-a menținut neschimbate perspectivele, afirmând că "continuă să vadă oportunități puternice de creștere", având în vedere că în prezent are o cotă de piață scăzută în cele 213 țări în care este prezentă.

Inditex a fost unul dintre primii retaileri din domeniul modei care a majorat prețurile la începutul anului trecut, ca răspuns la o creștere puternică a inflației. Strategia sa de prețuri mai ridicate și mai diversificate în afara pieței sale de origine, Spania, l-a ajutat să obțină marje record.

Analiștii de la Bank of America și Royal Bank of Canada pariază că Inditex este mai bine poziționată decât colegii săi pentru a concura oferind prețuri stabile și chiar reducându-le anul viitor pentru a-și continua creșterea globală pe măsură ce inflația se atenuează.

La nivel global, Inditex și-a redus numărul de magazine de la 5.801 la 5.745 în al doilea trimestru, ceea ce arată cum retailerul reușește să crească vânzările în timp ce reduce spațiul.

Zara a încercat să atragă cumpărători mai ambițioși prin asocierea mărcii sale cu luxul, spre deosebire de fast fashion. Săptămâna trecută, a lansat o colecție cu celebrul fotograf de modă Steven Meisel, iar în campanie au apărut supermodele, inclusiv Linda Evangelista.

Începând din iulie, Inditex a reintrodus dispozitive antifurt în magazinele sale și a înlocuit etichetele cu cipuri cusute în hainele din colecțiile sale de toamnă și de iarnă, a declarat compania pentru Reuters.

Trecerea la un sistem cu alarme soft are ca scop reducerea timpilor de lichidare cu până la 50%, deși doar un număr mic de articole le au până acum.


Stocurile de modă sunt foarte interesante. În ultimii ani, am văzut cum bunurile de lux au continuat să reziste în ciuda unor cicluri economice foarte dificile.

Cred că bunurile de lux vor fi mereu la mare căutare, motiv pentru care îmi plac astfel de companii.

Nu pot să nu fiu de acord👍