S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

A Zara tulajdonosa, az Inditex szerdán felülmúlta a várakozásokat, 40%-kal növelve a féléves nettó nyereséget, még akkor is, ha a világ legnagyobb gyorsáruházi vállalata lassította az áremelések ütemét.

Az Inditex idén növelte előnyét a svéd rivális H&M-mel szemben, köszönhetően annak, hogy a közeli beszállítók gyorsabban szállítják a divatárut olyan áron, amely lehetővé teszi számára, hogy megbirkózzon az inflációs nyomással.

A vállalat 2,5 milliárd eurós (2,7 milliárd dollár) nettó nyereséget ért el a július 31-ével zárult hat hónapban, ami az LSEG adatai szerint felülmúlta a 2,38 milliárd eurós piaci becslést.

A részvényei azonban 1,5%-kal csökkentek a korai madridi kereskedésben, mivel a befektetők a tavalyi 58%-os emelkedés után nyereséget könyveltek el.

"A közelmúltbeli eredmények ismeretében sok befektető csak azon tűnődik, hogy meddig folytatódhat ez az erősödés" - mondta William Woods, a Bernstein elemzője.A legtöbb elemző arra számít, hogy az Inditex erős pénzügyi helyzete lehetővé teszi az árak szinten tartását vagy akár csökkentését a gyengülő kereslet és az alacsonyabb infláció miatt.

A Zara kiskereskedelmi lánc zászlóshajója további üzletek bővítését tervezi az Egyesült Államokban, egy olyan piacon, amely két évvel ezelőtt Spanyolország után az Inditex legnagyobb piacává vált.

Az Inditex árbevétele 13,5%-kal 16,9 milliárd euróra nőtt, a bruttó árrés pedig elérte az 58,2%-ot.

A Bershka, Pull & Bear és más márkák tulajdonosa is, a csoport közölte, hogy az augusztus 1. és szeptember 11. közötti időszakban a változatlan devizanemben számított eladások 14%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt, ami azt mutatja, hogy a nyári eladások lendülete az őszi kollekciók megérkeztével is folytatódik.

"Arra számítok, hogy az árnövekedés most mérséklődik a következő egy évben" - mondta Richard Chamberlain, az RBC elemzője, hozzátéve, hogy az eredmények meghaladták várakozásait.

Mivel a költségek nagy része euróban van, az Inditex közölte, hogy arra számít, hogy a valutáknak -3,5%-os hatása lesz az idei értékesítésre, ami rosszabb, mint a korábban várt -2,5%.

Növekedési lehetőségek
A vállalat változatlanul fenntartotta kilátásait, mondván, hogy "továbbra is erős növekedési lehetőségeket lát", mivel jelenleg alacsony a piaci részesedése abban a 213 országban, ahol jelen van.

Az Inditex volt az egyik első divatáru-kiskereskedő, amely tavaly év elején árat emelt, válaszul az infláció erőteljes emelkedésére. Magasabb és változatosabb árképzési stratégiája a hazai piacon, Spanyolországon kívül is hozzájárult ahhoz, hogy rekord árrést érjen el.

A Bank of America és a Royal Bank of Canada elemzői arra fogadnak, hogy az Inditex a versenytársainál jobb helyzetben van ahhoz, hogy stabil árakat kínálva, sőt, akár jövőre csökkentve is versenyképes maradjon, hogy az infláció enyhülésével folytatódjon a globális növekedés.

Globálisan az Inditex a második negyedévben 5801-ről 5745-re csökkentette üzleteinek számát, ami azt mutatja, hogy a kiskereskedőnek hogyan sikerül növelnie az eladásokat a terület csökkentése mellett.

A Zara úgy próbált ambiciózusabb vásárlókat vonzani, hogy márkáját a luxushoz társította, szemben a fast fashionnel. A múlt héten a híres divatfotóssal, Steven Meisellel közösen hozott létre egy kollekciót, és a kampányban olyan szupermodellek is szerepeltek, mint Linda Evangelista.

Július óta az Inditex újra bevezeti a lopásgátló berendezéseket üzleteiben, és az őszi és téli kollekcióiban a címkéket a ruhadarabokba varrt chipekkel helyettesíti - közölte a vállalat a Reuters-szel.

A puha riasztókkal ellátott rendszerre való áttérés célja, hogy akár 50%-kal is lerövidítse a kiürítési időt, bár egyelőre még csak kevés darabon vannak ilyenek.


No comments yet