S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Lastnik podjetja Zara, Inditex, je v sredo presegel pričakovanja in povečal polletni čisti dobiček za 40 %, čeprav je največje svetovno podjetje za hitro modo upočasnilo dvigovanje cen.

Inditex je letos povečal svojo prednost pred švedskim tekmecem H&M zaradi hitrejše dobave mode od bližnjih dobaviteljev po cenah, ki mu omogočajo obvladovanje inflacijskih pritiskov.

Po podatkih LSEG je podjetje v šestih mesecih do 31. julija ustvarilo 2,5 milijarde evrov (2,7 milijarde dolarjev) čistega dobička, kar je preseglo tržno oceno 2,38 milijarde evrov.

Kljub temu so delnice podjetja v začetku trgovanja v Madridu padle za 1,5 %, saj so vlagatelji po 58-odstotni rasti v zadnjem letu rezervirali dobiček.

"Glede na nedavne rezultate se številni vlagatelji sprašujejo, kako dolgo se bo ta moč še nadaljevala," je dejal analitik družbe Bernstein William Woods.Večina analitikov pričakuje, da bo Inditex zaradi močnega finančnega položaja lahko ohranil stabilne cene ali jih celo znižal zaradi vse manjšega povpraševanja in nižje inflacije.

Vodilna blagovna znamka maloprodajne verige Zara načrtuje nadaljnjo širitev trgovin v Združenih državah Amerike, ki so pred dvema letoma postale Inditexov največji trg po Španiji.

Inditexova prodaja se je povečala za 13,5 % na 16,9 milijarde evrov, bruto marža pa je dosegla 58,2 %.

Skupina, ki ima v lasti tudi blagovne znamke Bershka, Pull & Bear in druge, je sporočila, da je bila prodaja v stalnih valutah v obdobju od 1. avgusta do 11. septembra za 14 % višja kot pred letom dni, kar kaže, da se poletni prodajni zagon ob prihodu jesenskih kolekcij nadaljuje.

"Pričakujem, da se bo rast cen v naslednjem letu umirila," je dejal analitik RBC Richard Chamberlain in dodal, da so rezultati presegli njegova pričakovanja.

Ker je velik del stroškov v evrih, je Inditex dejal, da pričakuje, da bodo valute letos na prodajo vplivale -3,5 %, kar je slabše od prej pričakovanih -2,5 %.

Priložnosti za rast
Podjetje je ohranilo nespremenjene napovedi in dejalo, da "še naprej vidi velike priložnosti za rast", saj ima trenutno majhen tržni delež v 213 državah, kjer je prisotno.

Inditex je bil med prvimi trgovci na drobno z modnimi oblačili, ki so v začetku lanskega leta zvišali cene kot odziv na močno povišanje inflacije. Njegova višja in bolj raznolika cenovna strategija zunaj njegovega domačega trga v Španiji mu je pomagala doseči rekordne marže.

Analitiki bank Bank of America in Royal Bank of Canada stavijo, da je Inditex v boljšem položaju kot njegovi konkurenti, da bo naslednje leto ponudil stabilne cene in jih celo znižal ter tako nadaljeval svojo globalno rast, ko se bo inflacija zmanjšala.

Inditex je v drugem četrtletju na svetovni ravni zmanjšal število trgovin s 5.801 na 5.745, kar kaže, kako trgovcu uspeva povečevati prodajo ob zmanjševanju površin.

Zara je poskušala pritegniti bolj ambiciozne kupce s povezovanjem svoje blagovne znamke z luksuzom v nasprotju s hitro modo. Prejšnji teden je predstavila kolekcijo, pri kateri je sodeloval znani modni fotograf Steven Meisel, v kampanji pa so se pojavili tudi supermodeli, med njimi Linda Evangelista.

Od julija je Inditex v svojih trgovinah ponovno uvedel naprave proti kraji, v jesenskih in zimskih kolekcijah pa je zamenjal oznake s čipi, všitimi v oblačila, so sporočili iz podjetja Reuters.

S prehodom na sistem z mehkimi alarmi naj bi skrajšali čas razprodaje do 50 %, čeprav jih je do zdaj imelo le majhno število izdelkov.


No comments yet