S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Ray Dalio a luat cuvântul în cadrul Milken Institute Asia Summit din Singapore.

Dumitru
15. 9. 2023
3 min read

Acest foarte cunoscut investitor miliardar și fondator al Bridgewater Associates a vorbit puțin într-un moment în care acțiunile Fed privind majorarea ratelor de dobândă până la sfârșitul anului sunt încă incerte, iar inflația cu siguranță nu a fost încă declanșată.

Ray Dalio spune că deocamdată preferă să dețină numerar, nu obligațiuni. "Nu vreau să dețin datorii, obligațiuni și lucruri de acest gen", a declarat fondatorul Bridgewater Associates atunci când a fost întrebat cum ar desfășura capitalul în mediul investițional actual. Și a adăugat că ,,temporar, în acest moment, numerarul cred că este bun... și ratele dobânzilor sunt bune. Nu cred că se va menține așa".

Dalio a adăugat că cea mai mare greșeală pe care o fac majoritatea investitorilor este ,,să creadă că piețele care au mers bine sunt investiții bune ".

Când a fost întrebat cum ar trebui un nou investitor să își desfășoare capitalul, sfatul lui Dalio a fost: "Nu, nu, nu. ,,Fiți în zonele geografice potrivite, diversificați-vă, fiți atenți la implicațiile întreruperilor și alegeți clasele de active care creează noi tehnologii și le valorifică în cel mai bun mod posibil".

Să trecem acum la datoriile și obligațiunile pe care le-a comentat.

El a subliniat că, atunci când datoriile reprezintă o parte substanțială din economia unei țări, "situația tinde să se înrăutățească și să se accelereze". Pentru că trebuie să aveți rate ale dobânzii care să fie suficient de mari pentru creditor, dar nu atât de mari încât să dăuneze debitorului. "Ne aflăm în acel punct critic de accelerare. Dar adevărata problemă apare atunci când persoanele fizice sau investitorii nu dețin obligațiuni, pentru că vine vorba de cerere și ofertă, datoria unuia sau activele altuia", a explicat el.

El a avertizat că investitorii își vor vinde obligațiunile dacă nu vor obține dobânzi reale suficient de ridicate. Iar atunci când obligațiunile se vând, prețurile scad și randamentele cresc, deoarece au o relație inversă. Ca urmare, costul împrumuturilor va crește și presiunile inflaționiste vor crește, ceea ce va fi o sarcină dificilă pentru băncile centrale.

'Atunci când ratele dobânzilor cresc, banca centrală trebuie să ia o decizie: Le lasă să crească și suferă consecințele sau tipărește bani și cumpără obligațiuni? Iar acest lucru are consecințe inflaționiste"," a adăugat Dalio.

"Vedem această dinamică acum. Personal, cred că obligațiunile pe termen lung nu sunt o investiție bună", a subliniat el.

În mod clar, un alt investitor ia opțiunea, să spunem, mai conservatoare de a păstra numerar spre sfârșitul anului, deoarece ceea ce au arătat piețele $SPY+0.0% $^GSPC+0.0% $^NDX+0.3% în prima jumătate a anului 2023 arată acum ca o mișcare laterală, dacă nu chiar descendentă, în cel mai bun caz. Cu siguranță nu vreau să fac predicții totuși, nimeni nu are o minge de cristal. 😊

Aici aș vrea să dezvolt discuția, ce părere aveți despre obligațiuni? Și mai departe, dacă există vreun economist de exemplu, pentru că eu nu sunt și cred că destui dintre noi suntem, un fel de a "traduce" relativ în limbajul unui trader, unui investitor începător, cum funcționează de fapt obligațiunile în economie, ce înseamnă pentru bănci, guvern = investitor. 😊

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.