S&P 500 ^GSPC 4,981.13 +0.28%
Tesla TSLA $140.81 -4.24%
Nvidia NVDA $780.50 +2.43%
Meta META $477.26 -0.79%
Alphabet GOOG $156.76 +0.67%
Amazon AMZN $175.22 +0.34%
Apple AAPL $165.50 +0.30%
Microsoft MSFT $398.24 -0.22%

Ray Dalio je govoril na vrhu Milken Institute Asia Summit v Singapurju.

Dragoslav Golob
15. 9. 2023
3 min read

Ta zelo znani milijarderski vlagatelj in ustanovitelj družbe Bridgewater Associates se je zdaj nekoliko oglasil v času, ko so ukrepi Fed glede dviga obrestnih mer pred koncem leta še vedno negotovi, inflacija pa zagotovo še ni sprožena.

Ray Dalio pravi, da za zdaj raje drži gotovino in ne obveznic. "Ne želim imeti v lasti dolga, obveznic in podobnih stvari," je dejal ustanovitelj družbe Bridgewater Associates na vprašanje, kako bi razporedil kapital v današnjem naložbenem okolju. Dodal je še, da je"začasno, trenutno, gotovina dobra ... in obrestne mere so v redu. Mislim, da se to ne bo ohranilo."

Dalio je dodal, da je največja napaka večine vlagateljev ta, da "verjamejo, da so trgi, ki so dobro poslovali, dobre naložbe ".

Na vprašanje, kako naj novi vlagatelj razporedi kapital, je Dalio svetoval. "Bodite na pravih geografskih območjih, diverzificirajte, bodite pozorni na posledice motenj in izberite razrede sredstev, ki ustvarjajo nove tehnologije in jih na najboljši možni način izkoriščajo.

Sedaj pa k dolžniškim vrednostnim papirjem in obveznicam, ki jih je komentiral.

Poudaril je, da ko dolg predstavlja znaten del gospodarstva države, "se razmere običajno poslabšajo in pospešijo". Obrestne mere morajo biti namreč dovolj visoke za upnika, vendar ne tako visoke, da bi škodile dolžniku. "Smo na tej prelomni točki pospeševanja. Toda pravi problem nastane, ko posamezniki ali vlagatelji nimajo obveznic, saj gre za ponudbo in povpraševanje, dolg ene osebe ali premoženje druge osebe," je pojasnil.

Opozoril je, da bodo vlagatelji prodali svoje obveznice, če ne bodo dobili dovolj visokih realnih obrestnih mer. In ko se obveznice prodajajo, cene padajo, donosi pa naraščajo, saj je med njima obratno sorazmerje. Posledično se bodo zvišali stroški zadolževanja in povečali se bodo inflacijski pritiski, kar bo za centralne banke težka naloga.

"Ko se obrestne mere zvišajo, mora centralna banka sprejeti odločitev: Ali jih bo pustila, da se zvišajo, in nosila posledice, ali pa bo natisnila denar in kupila obveznice? To pa ima inflacijske posledice," je dodal Dalio.

"To dinamiko vidimo zdaj. Osebno menim, da dolgoročne obveznice niso dobra naložba," je poudaril.

Očitno se še en vlagatelj odloča za, recimo temu, bolj konservativno možnost, da proti koncu leta zadrži denar, saj je to, kar so trgi $SPY+0.3% $^GSPC+0.3% $^NDX+0.2% pokazali v prvi polovici leta 2023, zdaj videti kot gibanje vstran, če ne celo navzdol, v najboljšem primeru. Vsekakor pa ne želim napovedovati, saj nihče nima kristalne krogle. 😊

Tukaj bi rad razvil razpravo, kaj menite o obveznicah? In naprej, ali je kakšen ekonomist na primer, ker jaz nisem in verjamem, da nas je dovolj, nekako približno relativno "prevedel" v jezik trgovca, vlagatelja začetnika, kako obveznice dejansko delujejo v gospodarstvu, kaj to pomeni za banke, državo = vlagatelja. 😊

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.