S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Americké akcie v pátek výrazně klesly, v týdenním horizontu se hlavní indexy na směru neshodly

Americké akcie v pátek výrazně oslabily, za jejich poklesem stáli výrobci čipů a velké technologické společnosti.

Index Dow ztratil 0,83 % a zakončil obchodování na 34 618,24 bodu, širší S&P 500 klesl o 1,22 % na 4 450,32 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se propadl o 1,56 % na 13 708,33 bodu. Index volatility VIX vyskočil o 7,57 % na 13,79 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o přibližně pět bazických bodů na 4,336 %.

Akcie výrobců čipů oslabovaly kvůli obavám ohledně poptávky. K těm přispěla mimo jiné stávka v amerických závodech automobilek General Motors, Ford Motor a Stellantis. Akcie internetového obchodu Amazon (-2,99 %), softwarového giganta Microsoft (-2,50 %) a dalších velkých technologických podniků se dostaly pod tlak v důsledku růstu výnosů dluhopisů vlády Spojených států.

Předběžné výsledky průzkumu Michiganské univerzity ukázaly, že index spotřebitelské důvěry se v září snížil na 67,7 bodu ze srpnových 69,5 bodu. Pokles tak vykázal už druhý měsíc za sebou.

Pozornost investorů se nyní upírá k americké centrální bance, která bude příští týden rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Finanční trhy podle agentury Reuters nadále očekávají, že Fed příští týden ponechá úrokové sazby beze změny.

Evropská centrální banka tento týden zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,50 %. Část analytiků přitom očekávala, že ECB sazby nezmění.

Za celý uplynulý týden index Dow přidal 0,12 %, S&P 500 se snížil o 0,16 % a Nasdaq Composite odepsal 0,39 %.

Dolar v pátek mírně oslaboval

Na devizovém trhu v pátek dolar mírně oslaboval po zprávě o poklesu spotřebitelské důvěry ve Spojených státech. Euro si kolem 22.00 SELČ vůči dolaru připisovalo zhruba 0,2 % na 1,066 USD.

Nejdůležitější páteční události na amerických trzích

Zhruba 13 000 zaměstnanců tří amerických závodů detroitských automobilek General Motors (GM), Ford a Stellantis v pátek časně ráno vstoupilo do souběžné stávky za lepší mzdy. Je to poprvé v 88leté historii odborového svazu zaměstnanců automobilek UAW, kdy zahájili stávku zaměstnanci všech tří automobilek současně, informovala média. Americký prezident Joe Biden prohlásil, že zaměstnavatelé by se měli o své zisky podělit se zaměstnanci, a oznámil, že vysílá do Detroitu své spolupracovníky, by přispěli k hledání kompromisu.

Americká internetová společnost Google poskytla malé skupině firem svůj nový model umělé inteligence (AI) nazvaný Gemini. S odvoláním na informované zdroje to uvedl server The Information. Google chce tímto nástrojem konkurovat modelu ChatGPT-4 společnosti OpenAI, kterou podporuje Microsoft.

Americká společnost Apple vydá aktualizaci softwaru pro uživatele svých přístrojů iPhone 12 ve Francii. Chce tak urovnat spor s tamními regulačními orgány, které nařídily pozastavit prodej telefonu kvůli porušení limitů elektromagnetických vln. Francouzská vláda tento krok vítá a uvedla, že aktualizaci rychle otestuje. To by mohlo umožnit obnovení prodeje modelu uvedeného na trh v roce 2020, informovala v pátek agentura Reuters.

Index cen amerického vývozu v srpnu meziročně klesl o 5,5 % (červenec: -8 %, revidováno z -7,9 %), meziměsíčně se zvýšil o 1,3 % (červenec: +0,5 %, revidováno z +0,7 %). Index cen dovozu do USA meziročně klesl o 3 % (červenec: -4,6 %, revidováno z -4,4 %), meziměsíčně se zvýšil o 0,5 % (červenec: +0,1 %, revidováno z +0,4 %).

Průmyslová výroba v USA v srpnu meziměsíčně vzrostla o 0,4 % (odhad: +0,1 %, červenec: +0,7 %), meziročně se zvýšila o 0,2 % (červenec: stagnace, revidováno z -0,2 %).

Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity v září podle předběžných dat klesl na 67,7 bodu (odhad: 69,1 bodu, srpen: 69,5 bodu).

Index průmyslové aktivity newyorského Fedu (Empire State index) v září vzrostl na 1,9 bodu (odhad: -10 bodů, srpen: -19 bodů).

Hlavní události uplynulého týdne na amerických trzích

Společnost Meta Platforms pracuje na novém systému umělé inteligence (AI), který má být stejně výkonný jako nejvyspělejší model nabízený společností OpenAI. Uvedl to list The Wall Street Journal s odvoláním na informované zdroje. Mateřská firma Facebooku chce mít svůj nový model AI, který má být několikanásobně výkonnější než jeho komerční verze nazvaná Llama 2, hotový příští rok.

QUALCOMM oznámil, že bude až do roku 2026 dodávat Applu 5G modemy pro telefony iPhone.

Společnost Chevron Australia neočekává, že by se v nynějším sporu o mzdy a pracovní podmínky dohodla s odbory. Místo toho se pokusí využít nové, dosud neotestované právní možnosti, aby zastavila stávky ve svých zařízeních na zkapalněný zemní plyn (LNG) Gorgon a Wheatstone. Uvedla to v pondělí agentura Reuters. V obou zařízeních, která se na celosvětových dodávkách LNG podílejí více než pěti procenty, se nyní odbory připravují na stávku v plném rozsahu.

Americká technologická společnost Apple v úterý představila novou řadu chytrých telefonů iPhone 15. Firma u této řady přešla z vlastního nabíjecího konektoru na rozšířenější systém USB-C, jehož jednotné používání se rozhodla prosadit Evropská unie. Firma v úterý ukázala rovněž novou řadu chytrých hodinek Apple Watch. U těch bude možné určitou akci, například zastavení budíku či přijetí hovoru, aktivovat tak, že uživatel dvakrát klepne ukazováčkem do palce, aniž by se prsty dotkl samotných hodinek.

Německý výrobce sandálů Birkenstock tento týden zveřejní plán vstupu na burzu. Měl by tak učinit prostřednictvím registrace u americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). S odkazem na své zdroje z finančních kruhů to napsal deník Handelsblatt, od něhož zprávu převzala další německá média. S akciemi firmy by se na newyorské burze podle nich mělo začít obchodovat 9. října.

Americká automobilka Tesla a její dodavatelé ztrojnásobí investici do plánovaného závodu ve městě Monterrey v mexickém státě Nuevo León na 15 miliard dolarů. S odvoláním na guvernéra státu o tom v úterý informovala agentura Reuters.

Irská společnost Smurfit Kappa se dohodla na spojení se svým americkým konkurentem WestRock. Fúzí firem vznikne jeden z největších producentů papíru a obalů na světě, jeho tržní hodnota bude téměř 20 miliard dolarů. Firmy to v úterý oznámily v tiskové zprávě.

Čínská aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok spustila po měsících zkušebního provozu internetový prodej ve Spojených státech. Firma, která spadá pod internetový podnik ByteDance, o tom v úterý informovala na svém blogu. TikTok se snaží napodobit úspěch, kterého v USA dosáhly konkurenční platformy Shein a Temu založené v Číně.

Ve Spojených státech v úterý začal soudní proces se společností Google kvůli podezření ze zneužívání postavení na trhu. Za účasti mnoha svědků bude trvat deset týdnů, informovaly tiskové agentury. Proces je důležitý pro vládu amerického prezidenta Joea Bidena, která se staví do role zastánce hospodářské soutěže, ale má problémy přesvědčit o svém názoru soudy.

Index optimismu malých firem (NFIB) v srpnu klesl na 91,3 bodu (odhad: 91,6 bodu, červenec: 91,9 bodu).

Tempo meziročního růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech se v srpnu zvýšilo na 3,7 % z červencových 3,2 %. Ve čtvrteční zprávě to uvedlo americké ministerstvo práce. Nárůst inflace byl výraznější, než očekávali analytici. Zároveň je to největší nárůst za více než rok. Vyšší jsou ceny energií i mnoha výrobků. Takzvaná jádrová inflace ale vyšla nižší, než se čekalo. To by podle analytiků mohlo americkou centrální banku přimět, aby ponechala příští středu úrokové sazby beze změny.

Zákonné regulace umělé inteligence (AI) jsou rozhodně potřeba, ale neměly by vznikat ve spěchu, řekl podle agentury Reuters vůdce většiny v americkém Senátu, demokrat Chuck Schumer, po setkání s šéfy největších amerických technologických firem. Mark Zuckerberg, Elon Musk, Bill Gates a 19 dalších podnikatelů ve středu strávilo s americkými senátory několik hodin. Musk jednání označil za historické a za službu lidstvu, někteří politici naopak kritizovali fakt, že se konalo za zavřenými dveřmi.

Cena akcií společnosti Arm v IPO dosáhla 51 USD za kus. Podle CNBC to uvedl zdroj obeznámený se situací.

Německý výrobce obuvi Birkenstock podal ve Spojených státech žádost o primární veřejnou nabídku akcií (IPO). Stal se tak druhou velkou evropskou společností, která tento měsíc usiluje o vstup na akciový trh v USA. Finanční podrobnosti k nabídce firma v žádosti nezveřejnila. Agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje uvedla, že nabídka by mohla společnost ocenit až na osm miliard eur.

Americká technologická společnost Apple (ve středu -1,19 %) zvýšila ceny svých nejnovějších iPhonů na některých klíčových trzích včetně Číny, Japonska a Indie. Ve Spojených státech ale zůstaly ceny stejné.

Poměr globálního dluhu k výkonu světové ekonomiky se loni druhý rok za sebou snížil. Zůstal nicméně nad úrovní z doby před příchodem pandemie covidu-19. Uvedl to ve středu Mezinárodní měnový fond. Poměr globálního dluhu k celosvětovému hrubému domácímu produktu se loni podle MMF snížil na 238 procent z 248 procent v roce 2021. V nominálním vyjádření dluh činil 235 bilionů dolarů, a byl tak o 200 miliard dolarů nižší než v roce 2021.

Čína nevydala zákaz nákupu a používání zahraničních značek telefonů, uvedlo ve středu čínské ministerstvo zahraničí. Reagovalo tím na zprávy v médiích, podle nichž některé vládní úřady a firmy nařídily zaměstnancům, aby přestali v práci používat telefony iPhone od společnosti Apple.

Zakladatel amerického kavárenského řetězce Starbucks Howard Schultz odchází ze správní rady firmy. Schultz firmu od loňského jara dočasně také řídil, této funkce se vzdal už letos v březnu. Schultzův odchod je platný okamžitě. Od října se novou členkou rady stane Wei Zhang, která byla poradkyní čínské internetové společnosti Alibaba. Firma o změnách informovala v tiskové zprávě.

Britský návrhář čipů Arm stanovil cenu pro primární nabídku akcií v New Yorku na 51 USD za kus, tedy na horním konci navrhovaného rozpětí. To oceňuje celou společnost na 54,5 miliardy USD. Primární nabídka je největší v letošním roce a přichází téměř sedm let poté, co firmu její současný majitel SoftBank Group získal za 32 miliard USD. S akciemi firmy se na newyorské burze začne obchodovat ve čtvrtek.

Americká zábavní společnost Walt Disney jedná o prodeji své televizní sítě ABC provozovateli lokálních televizních stanic Nexstar Media Group. S odvoláním na zdroje obeznámené s rozhovory o tom ve čtvrtek informovala agentura Bloomberg.

Ve Spojených státech pokračuje antimonopolní řízení se společností Google, které může změnit budoucnost internetu. Americké ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že firma zbohatla, protože lidé zůstávají u jejího vyhledávače, který je v řadě zařízení nastavený jako výchozí. Vláda ve čtvrtek ukončí výslech Antonia Rangela, který vyučuje behaviorální biologii na Kalifornském technologickém institutu. Dalšími svědky v případu jsou James Kolotouros ze společnosti Google a Brian Higgins ze společnosti Verizon Communications.

Evropská komise má v úmyslu předložit oficiální stížnost na praktiky americké softwarové společnosti Microsoft v souvislosti s její aplikaci pro videokonferenční hovory Teams. Neuspokojil ji totiž plán Microsoftu oddělit aplikaci od sady kancelářského softwaru Office, kterým chtěl podnik rozptýlit obavy z porušování pravidel hospodářské soutěže. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom ve čtvrtek informovala agentura Bloomberg.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 9. září vzrostl na 220 tisíc z 217 tisíc v předchozím týdnu (revidováno z 216 tisíc), když se čekal růst na 225 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 2. září stoupl na 1,688 milionu z 1,684 milionu v předchozím týdnu (revidováno z 1,679 milionu), když se čekal růst na 1,695 milionu.

Maloobchodní tržby v USA v srpnu meziměsíčně vzrostly o 0,6 % (odhad: +0,2 %, červenec: +0,5 %), meziročně se zvýšily o 1,6 % (odhad: +1,2 %, červenec: +0,8 %).

Index výrobních cen v USA v srpnu meziměsíčně vzrostl o 0,7 % (odhad: +0,4 %, červenec: +0,3 %), meziročně se zvýšil o 1,6 % (odhad: +1,2 %, červenec: +0,8 %).

Výsledková sezóna v uplynulém týdnu

Výsledky Oracle: Upravený zisk na akcii 1,19 USD (odhad: 1,15 USD), tržby 12,45 miliardy USD (odhad: 12,57 miliardy USD).

Výsledky Adobe v 3QFY2023: Zisk na akcii 4,09 USD (odhad: 3,98 USD), tržby 4,89 miliardy USD (odhad: 4,87 miliardy USD).

Výsledky Lennar v 3QFY2023: Zisk na akcii 3,91 USD (odhad: 3,51 USD), tržby 8,73 miliardy USD (odhad: 8,45 miliardy USD).


Super souhrn. Na metu jsme upřímě zvedavá jaký bude mít jejich AI výsledek.

Jelikož jí nemam rád, tak snad špatnej... :-D

Me spíš děsí,než že byvh ji neměla ráda :D

Jal nejsem sám, kdo nemá Metu rád? A já už myslel, že jsem ten jedinej “hlupák” a hater. 😂 Kromě společnosti nesnáším i všechny jejich produkty. Počínaje Facebookem přes Messenger až po hnusnej Whatsapp. 😅

Díky! Úžasný souhrn. Díky za spoustu práce.

Já se přidávám, super👍Mezi týdenní ceny nejsou v konečném součtu tak odlišné, ale volatilita včera na trzích rozhodně přibyla. Za mě to vypadá, že může jít příští týden dost dolů.

Zatím to vypadá na realistický odhad :)

Neni zač :)

Vyrazne poklesy teprve přijdou. Očekával bych je ale hlavně v Evropě, FED si vede daleko lépe než ostatní Centrální banky.

Ale o víkendu jsem četl, že ČNB příští rok počítá s 2% inflací! :-D

Ano, ale to nebyla jadrova inflace, kterou sleduje FED.