S&P 500 ^GSPC
5,123.41
-1.46%
Nvidia NVDA
$881.95
-2.67%
Meta META
$511.90
-2.15%
Tesla TSLA
$171.05
-2.03%
Amazon AMZN
$186.13
-1.54%
Microsoft MSFT
$421.90
-1.41%
Alphabet GOOG
$159.19
-1.00%
Apple AAPL
$176.55
+0.86%

Az amerikai részvények meredeken estek pénteken, a főbb indexek nem értettek egyet a heti irányról

Jelentősen gyengültek az amerikai részvények pénteken, a csökkenés mögött a chipgyártók és a nagy technológiai vállalatok állnak.

A Dow index 0,83%-ot veszített, és 34 618,24 ponton fejezte be a kereskedést, a szélesebb értelemben vett S&P 500 index 1,22%-kal 4 450,32 pontra esett, a Nasdaq Composite technológiai piaci index pedig 1,56%-kal 13 708,33 pontra zuhant. A VIX volatilitási index 7,57%-kal 13,79 pontra ugrott, a 10 éves amerikai államkötvények hozama pedig mintegy öt bázisponttal 4,336%-ra emelkedett.

A chipgyártók részvényei a keresleti aggodalmak miatt gyengültek. Ezeket többek között a General Motors, a Ford Motor és a Stellantis autógyártók amerikai üzemeiben tartott sztrájkok táplálták. Az Amazon online kiskereskedő (-2,99%), a Microsoft szoftveróriás (-2,50%) és más nagy technológiai vállalatok részvényei nyomás alá kerültek, mivel az amerikai államkötvényhozamok emelkedtek.

A Michigani Egyetem felmérésének előzetes eredményei szerint a fogyasztói bizalmi index szeptemberben 67,7 pontra csökkent az augusztusi 69,5 pontról. Ez már a második egymást követő hónapban jelentett csökkenést.

A befektetők figyelme most az amerikai jegybank felé fordul, amely a jövő héten dönt a kamatokról. A Reuters szerint a pénzügyi piacok továbbra is arra számítanak, hogy a Fed a jövő héten változatlanul hagyja a kamatokat.

Az Európai Központi Bank a héten negyed százalékponttal 4,50%-ra emelte az irányadó kamatlábat, miközben egyes elemzők arra számítottak, hogy az EKB változatlanul hagyja a kamatokat.

Az elmúlt héten a Dow 0,12%-ot tett hozzá, az S&P 500 0,16%-ot esett, a Nasdaq Composite pedig 0,39%-ot veszített.

A dollár pénteken kissé gyengült

A devizapiacon a dollár pénteken kissé gyengült, miután az Egyesült Államokban a fogyasztói bizalom csökkenéséről szóló jelentés szerint csökkent a dollár árfolyama. Az euró mintegy 0,2%-kal erősödött a dollárral szemben, és közép-európai idő szerint 22.00 óra körül 1,066 dolláron állt.

A pénteki nap legfontosabb eseményei az amerikai piacokon

A General Motors (GM), a Ford és a Stellantis autógyártók három amerikai üzemében mintegy 13 ezer dolgozó egyszerre kezdett sztrájkba péntek kora reggel a jobb bérekért. Ez az első alkalom az UAW autógyári szakszervezet 88 éves történetében, hogy mindhárom autógyár dolgozói egyszerre léptek sztrájkba - jelentette a média. Joe Biden amerikai elnök szerint a munkáltatóknak meg kellene osztaniuk a nyereséget a munkavállalókkal, és bejelentette, hogy Detroitba küldi stábját, hogy segítsen kompromisszumot találni.

A Google amerikai internetes vállalat cégek egy kis csoportjának biztosította a Gemini nevű új mesterséges intelligencia (AI) modelljét. A The Information jól értesült forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Google az eszközzel az OpenAI ChatGPT-4 modelljével akar versenyezni, amely mögött a Microsoft áll.

Az amerikai Apple vállalat szoftverfrissítést ad ki az iPhone 12 készülékek felhasználóinak Franciaországban. Ezzel akarja rendezni az ottani szabályozó hatóságokkal folytatott vitát, akik az elektromágneses hullámok határértékeinek megsértése miatt elrendelték a telefon értékesítésének felfüggesztését. A francia kormány üdvözölte a lépést, és közölte, hogy gyorsan tesztelni fogja a frissítést. Ez lehetővé teheti a 2020-ban bevezetett modell értékesítésének folytatását - jelentette pénteken a Reuters.

Az amerikai exportárindex augusztusban 5,5%-kal csökkent éves szinten (július: -8%, felülvizsgálták -7,9%-ról), és 1,3%-kal emelkedett havi szinten (július: +0,5%, felülvizsgálták +0,7%-ról). Az amerikai importárindex éves szinten 3%-kal csökkent (július: -4,6%, felülvizsgált -4,4%-ról), és 0,5%-kal nőtt m/m (július: +0,1%, felülvizsgált +0,4%-ról).

Az USA ipari termelése augusztusban 0,4%-kal nőtt m/m (becslés: +0,1%, július: +0,7%), és 0,2%-kal emelkedett y/y (július: stagnált, -0,2%-ról felülvizsgált).

A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe szeptemberben 67,7 pontra csökkent az előzetes adatok szerint (becslés: 69,1 pont, augusztus: 69,5 pont).

A New York-i Fed ipari aktivitási indexe (Empire State index) szeptemberben 1,9 pontra emelkedett (becslés: -10 pont, augusztus: -19 pont).

Az elmúlt hét legfontosabb eseményei az amerikai piacokon

A Meta Platforms egy új mesterséges intelligencia (AI) rendszeren dolgozik, amely várhatóan olyan erős lesz, mint az OpenAI által kínált legfejlettebb modell. Erről a The Wall Street Journal számolt be jól értesült forrásokra hivatkozva. A Facebook anyavállalata jövőre szeretné elkészíteni új AI-modelljét, amely várhatóan többszörösen erősebb lesz a Llama 2 nevű kereskedelmi változatnál.

A QUALCOMM bejelentette, hogy 2026-ig szállítja az Apple-nek az iPhone-okhoz szükséges 5G modemeket.

A Chevron Australia nem számít arra, hogy megállapodásra jut a szakszervezetekkel a bérekről és a munkakörülményekről folyó vitában. Ehelyett egy új, még nem tesztelt jogi lehetőséggel próbál majd sztrájkokat leállítani a Gorgon és Wheatstone cseppfolyósított földgázzal (LNG) foglalkozó létesítményeiben. A Reuters hétfőn számolt be erről. A szakszervezetek mindkét létesítményben, amelyek a globális LNG-ellátás több mint öt százalékát adják, most teljes körű sztrájkra készülnek.

Az amerikai technológiai vállalat, az Apple kedden bemutatta új okostelefon-családját, az iPhone 15-t. A vállalat a saját töltőcsatlakozójáról a termékcsaládban áttért a szélesebb körben elterjedt USB-C rendszerre, amelynek egységes használatát az Európai Unió úgy döntött, hogy kikényszeríti. A vállalat kedden bemutatta új okosóra-családját, az Apple Watch-ot is. Ezeken egy bizonyos művelet, például egy ébresztő leállítása vagy egy hívás fogadása úgy aktiválható, hogy a felhasználó a mutatóujját kétszer megérinti a hüvelykujjával anélkül, hogy magát az órát megérintené.

A német szandálgyártó Birkenstock ezen a héten mutatja be a tőzsdére lépés tervét. Ezt várhatóan az amerikai tőzsdefelügyeletnél (SEC) történő regisztrációval fogja megtenni - jelentette a Handelsblatt napilap pénzügyi körökből származó forrásokra hivatkozva, és más német médiumok is átvették a hírt. A vállalat részvényeivel várhatóan október 9-én kezdik meg a kereskedést a New York-i tőzsdén.

Az amerikai Tesla autógyártó és beszállítói 15 milliárd dollárra megháromszorozzák a mexikói Nuevo León állam Monterrey városába tervezett üzembe történő beruházásukat. Az állam kormányzójára hivatkozva a Reuters kedden jelentette.

Az ír Smurfit Kappa megállapodott amerikai riválisával, a WestRockkal való egyesülésről. A vállalatok egyesülésével a világ egyik legnagyobb papír- és csomagolóanyag-gyártója jön létre, közel 20 milliárd dolláros piaci értékkel. A vállalatok ezt kedden sajtóközleményben jelentették be.

A kínai TikTok rövid videomegosztó alkalmazás több hónapos próbaüzem után elindította az online értékesítést az Egyesült Államokban. A ByteDance internetes vállalkozáshoz tartozó cég kedden jelentette be a hírt blogján. A TikTok a rivális platformok, a Shein és a kínai Temu által az Egyesült Államokban elért sikereket próbálja meg utánozni.

Az Egyesült Államokban kedden kezdődött a Google elleni per a piaci pozícióval való visszaélés vádja miatt. A sok tanú jelenlétében zajló per tíz hétig tart - jelentették hírügynökségek. A per fontos Joe Biden amerikai elnök kormánya számára, amely a verseny bajnokaként pozicionálja magát, de nehezen tudja meggyőzni a bíróságokat álláspontjáról.

A kisvállalati optimizmus indexe (NFIB) augusztusban 91,3 pontra csökkent (becslés: 91,6 pont, július: 91,9 pont).

Augusztusban 3,7%-ra emelkedett a fogyasztói árinfláció éves üteme az Egyesült Államokban a júliusi 3,2%-ról - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtöki jelentésében. Az infláció emelkedése erősebb volt az elemzők által vártnál. Ez egyben a legnagyobb növekedés több mint egy éve. Az energia és számos termék ára magasabb. Az úgynevezett maginfláció azonban alacsonyabb lett a vártnál. Elemzők szerint ez arra késztetheti az amerikai jegybankot, hogy jövő szerdán változatlanul hagyja a kamatlábakat.

A mesterséges intelligenciára (AI) vonatkozó törvényi szabályozásra mindenképpen szükség van, de nem szabad elsietve létrehozni - mondta Chuck Schumer, az amerikai szenátus többségi vezetője, a demokrata Chuck Schumer, miután találkozott a legnagyobb amerikai technológiai vállalatok vezetőivel - írja a Reuters. Mark Zuckerberg, Elon Musk, Bill Gates és 19 másik vállalatvezető több órát töltött szerdán az amerikai szenátorokkal. Musk történelmi jelentőségűnek és az emberiség szolgálatának nevezte a találkozót, míg egyes politikusok bírálták, hogy zárt ajtók mögött zajlott.

Az Arm részvényeinek árfolyama a tőzsdei bevezetéskor elérte az 51 dolláros darabárat. Egy, a helyzetet jól ismerő forrás a CNBC-nek nyilatkozott.

A német Birkenstock cipőgyártó vállalat tőzsdei bevezetést (IPO) kért az Egyesült Államokban. Ez lett a második nagy európai vállalat, amely ebben a hónapban az amerikai tőzsdén való bevezetésre törekszik. A vállalat a kérelemben nem hozta nyilvánosságra az ajánlat pénzügyi részleteit. A Bloomberg forrásaira hivatkozva azt írta, hogy az ajánlat akár nyolcmilliárd euróra is értékelheti a vállalatot.

Az amerikai technológiai vállalat, az Apple (-1,19% szerdán) emelte legújabb iPhone-jának árát néhány kulcsfontosságú piacon, köztük Kínában, Japánban és Indiában. Az Egyesült Államokban azonban az árak változatlanok maradtak.

A globális adósságnak a világ gazdasági teljesítményéhez viszonyított aránya tavaly már a második egymást követő évben csökkent. A Nemzetközi Valutaalap szerdai közlése szerint azonban továbbra is meghaladta a covid-19 világjárvány megjelenése előtti szintet. A globális adósságnak a globális bruttó hazai termékhez viszonyított aránya tavaly 238 százalékra csökkent a 2021-es 248 százalékról az IMF szerint. Nominálisan 235 billió dollár volt az adósság, 200 milliárd dollárral kevesebb, mint 2021-ben.

Kína nem adott ki tilalmat a külföldi telefonmárkák vásárlására és használatára - közölte szerdán a kínai külügyminisztérium. Ezzel azokra a médiajelentésekre reagált, amelyek szerint egyes kormányzati ügynökségek és vállalatok utasították az alkalmazottakat, hogy ne használják az Apple iPhone-okat a munkahelyükön.

Howard Schultz, az amerikai Starbucks kávézólánc alapítója távozik a vállalat igazgatótanácsából. Schultz tavaly tavasz óta ideiglenesen vezette a vállalatot is, amely pozícióról idén márciusban mondott le. Schultz távozása azonnali hatállyal lép életbe. Wei Zhang, aki az Alibaba kínai internetes cég tanácsadója volt, októberben lesz új igazgatósági tag. A vállalat sajtóközleményben jelentette be a változásokat.

A brit chiptervező Arm a New York-i tőzsdei bevezetés árát 51 dollárban határozta meg darabonként, a tervezett ársáv felső határán. Ez a teljes vállalatot 54,5 milliárd dollárra értékeli. Az első kibocsátás az idei év legnagyobbja, és közel hét évvel azután történik, hogy a vállalatot jelenlegi tulajdonosa, a SoftBank csoport 32 milliárd dollárért felvásárolta. A vállalat részvényeivel csütörtökön kezdik meg a kereskedést a New York-i tőzsdén.

A Walt Disney amerikai szórakoztatóipari vállalat tárgyalásokat folytat az ABC televíziós hálózatának eladásáról a helyi televíziós csatornákat üzemeltető Nexstar Media Groupnak. A Bloomberg a tárgyalásokat ismerő forrásokra hivatkozva csütörtökön jelentette.

Az Egyesült Államokban folytatódik a Google elleni trösztellenes per, amely megváltoztathatja az internet jövőjét. Az amerikai igazságügyi minisztérium azt állítja, hogy a vállalat azért gazdagodott meg, mert az emberek az ő keresőmotorjánál maradnak, amely sok eszközön alapértelmezettként van beállítva. A kormány csütörtökön fejezi be Antonio Rangel kihallgatását, aki viselkedésbiológiát tanít a Kaliforniai Technológiai Intézetben. Az ügyben tanúskodik még James Kolotouros a Google-tól és Brian Higgins a Verizon Communications-től.

Az Európai Bizottság hivatalos panaszt kíván benyújtani az amerikai Microsoft szoftvercég Teams videokonferencia-alkalmazásával kapcsolatos gyakorlata ellen. A Bizottság nem elégedett a Microsoft azon tervével, hogy az alkalmazást különválasztja az Office irodai szoftvercsomagtól, amellyel a vállalat remélte, hogy eloszlatja a versenyre vonatkozó aggályokat. A Bloomberg a helyzetet ismerő forrásokra hivatkozva csütörtökön jelentette.

Az Egyesült Államokban a szeptember 9-én véget ért héten 220 ezerre emelkedett a munkanélküli segély iránti új kérelmek száma az előző heti 217 ezerről (216 ezerről felülvizsgálták), amikor 225 ezerre várták. A folytatódó kérelmek száma a szeptember 2-án végződő héten 1,688 millióra emelkedett az előző heti 1,684 millióról (1,679 millióról felülvizsgálták), amikor 1,695 millióra várták az emelkedést.

Az amerikai kiskereskedelmi forgalom augusztusban 0,6%-kal nőtt m/m (becsült: +0,2%, július: +0,5%), éves szinten 1,6%-kal (becsült: +1,2%, július: +0,8%).

Az amerikai termelői árindex augusztusban 0,7%-kal emelkedett m/m (becslés: +0,4%, július: +0,3%), 1,6%-kal y/y (becslés: +1,2%, július: +0,8%).

A múlt heti eredményszezon

Oracle eredmények: 1,19 dolláros korrigált részvényenkénti eredmény (becslés: 1,15 dollár), 12,45 milliárd dolláros bevétel (becslés: 12,57 milliárd dollár).

Adobe 3QFY2023 eredmények: részvényenkénti eredmény 4,09 dollár (becslés: 3,98 dollár), bevétel 4,89 milliárd dollár (becslés: 4,87 milliárd dollár).

Lennar eredmények 3QFY2023: részvényenkénti eredmény 3,91 dollár (becslés: 3,51 dollár), bevétel 8,73 milliárd dollár (becslés: 8,45 milliárd dollár).


No comments yet