S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Ameriške delnice so v petek močno padle, glavni indeksi pa se niso strinjali glede tedenske smeri

Ameriške delnice so v petek močno oslabile, za njihovim padcem pa so stali proizvajalci čipov in velika tehnološka podjetja.

Indeks Dow je izgubil 0,83 % in trgovanje končal pri 34.618,24 točke, širši indeks S&P 500 je padel za 1,22 % na 4.450,32 točke, indeks tehnološkega trga Nasdaq Composite pa je padel za 1,56 % na 13.708,33 točke. Indeks nestanovitnosti VIX je poskočil za 7,57 % na 13,79 točke, donosnost 10-letnih ameriških državnih obveznic pa se je povečala za približno pet bazičnih točk na 4,336 %.

Delnice proizvajalcev čipov so oslabile zaradi zaskrbljenosti glede povpraševanja. Te so med drugim spodbudile stavke v ameriških tovarnah proizvajalcev avtomobilov General Motors, Ford Motor in Stellantis. Delnice spletnega trgovca na drobno Amazon (-2,99 %), velikana programske opreme Microsoft (-2,50 %) in drugih velikih tehnoloških podjetij so bile pod pritiskom, saj so se donosi ameriških državnih obveznic povečali.

Predhodni rezultati raziskave Univerze v Michiganu so pokazali, da je indeks zaupanja potrošnikov septembra padel na 67,7 točke z 69,5 točke v avgustu. To je pomenilo drugi zaporedni mesec upadanja.

Pozornost vlagateljev je zdaj usmerjena v ameriško centralno banko Federal Reserve, ki bo prihodnji teden odločala o obrestnih merah. Po poročanju agencije Reuters finančni trgi še naprej pričakujejo, da bo Fed prihodnji teden pustila obrestne mere nespremenjene.

Evropska centralna banka je ta teden zvišala svojo ključno obrestno mero za četrt odstotne točke na 4,50 %, medtem ko so nekateri analitiki pričakovali, da bo ECB obrestne mere ohranila nespremenjene.

V preteklem tednu je indeks Dow dodal 0,12 %, indeks S&P 500 je padel za 0,16 %, indeks Nasdaq Composite pa je izgubil 0,39 %.

Dolar je v petek rahlo oslabel

Na deviznem trgu je dolar v petek rahlo oslabil po poročilu o padcu zaupanja potrošnikov v ZDA. Evro je v primerjavi z dolarjem pridobil približno 0,2 % in okoli 22.00 po srednjeevropskem času dosegel 1,066 USD.

Najpomembnejši petkovi dogodki na ameriških trgih

Približno 13.000 delavcev v treh ameriških tovarnah avtomobilskih proizvajalcev General Motors (GM), Ford in Stellantis v Detroitu je v petek zgodaj zjutraj istočasno stavkalo za boljše plače. To je prvič v 88-letni zgodovini sindikata avtomobilskih delavcev UAW, da so istočasno stavkali delavci vseh treh avtomobilskih proizvajalcev, so poročali mediji. Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da bi morali delodajalci deliti dobiček z delavci, in napovedal, da bo v Detroit poslal svoje osebje, da bi pomagalo najti kompromis.

Ameriško internetno podjetje Google je manjši skupini podjetij zagotovilo svoj novi model umetne inteligence, imenovan Gemini. Portal The Information je ob sklicevanju na obveščene vire poročal, da želi Google s tem orodjem konkurirati modelu ChatGPT-4 podjetja OpenAI, ki ga podpira Microsoft.

Ameriško podjetje Apple bo izdalo posodobitev programske opreme za uporabnike svojih naprav iPhone 12 v Franciji. S tem želi rešiti spor s tamkajšnjimi regulatorji, ki so odredili začasno ustavitev prodaje telefona zaradi kršenja omejitev elektromagnetnega valovanja. Francoska vlada je potezo pozdravila in dejala, da bo posodobitev hitro preizkusila. To bi lahko omogočilo nadaljevanje prodaje modela, ki je bil predstavljen leta 2020, je v petek poročala agencija Reuters.

Indeks izvoznih cen v ZDA se je avgusta na letni ravni znižal za 5,5 % (julija: -8 %, popravljeno iz -7,9 %), na mesečni ravni pa se je povečal za 1,3 % (julija: +0,5 %, popravljeno iz +0,7 %). Ameriški indeks uvoznih cen se je na letni ravni znižal za 3 % (julij: -4,6 %, popravljeno iz -4,4 %), na mesečni ravni pa se je povečal za 0,5 % (julij: +0,1 %, popravljeno iz +0,4 %).

Ameriška industrijska proizvodnja se je avgusta m/m povečala za 0,4 % (ocena: +0,1 %, julij: +0,7 %), medletno pa za 0,2 % (julij: nespremenjeno, popravljeno z -0,2 %).

Indeks zaupanja potrošnikov Univerze v Michiganu se je septembra po predhodnih podatkih znižal na 67,7 točke (ocena: 69,1 točke, avgust: 69,5 točke).

Indeks industrijske aktivnosti newyorške centralne banke Fed (indeks Empire State) se je septembra zvišal na 1,9 točke (ocena: -10 točk, avgust: -19 točk).

Glavni dogodki preteklega tedna na ameriških trgih

Podjetje Meta Platforms dela na novem sistemu umetne inteligence, ki naj bi bil enako zmogljiv kot najnaprednejši model, ki ga ponuja OpenAI. O tem je poročal časnik The Wall Street Journal, ki se sklicuje na obveščene vire. Matično podjetje Facebook želi, da bi bil njegov novi model umetne inteligence, ki naj bi bil nekajkrat zmogljivejši od komercialne različice, imenovane Llama 2, pripravljen prihodnje leto.

Podjetje QUALCOMM je napovedalo, da bo podjetju Apple modeme 5G za telefone iPhone dobavljalo do leta 2026.

Družba Chevron Australia ne pričakuje, da bo dosegla dogovor s sindikati v trenutnem sporu glede plač in delovnih pogojev. Namesto tega bo poskušal uporabiti novo, še nepreverjeno pravno možnost, da bi ustavil stavke v svojih obratih za utekočinjeni zemeljski plin Gorgon in Wheatstone. Agencija Reuters je v ponedeljek poročala. Sindikati v obeh obratih, ki zagotavljata več kot pet odstotkov svetovne oskrbe z utekočinjenim zemeljskim plinom, se zdaj pripravljajo na obsežno stavko.

Ameriško tehnološko podjetje Apple je v torek predstavilo novo linijo pametnih telefonov iPhone 15. Podjetje je pri tej liniji prešlo z lastnega priključka za polnjenje na bolj razširjen sistem USB-C, katerega enotno uporabo se je odločila uveljaviti Evropska unija. Podjetje je v torek predstavilo tudi novo linijo pametnih ur Apple Watch. Na teh se bo določeno dejanje, na primer zaustavitev alarma ali sprejem klica, aktiviralo tako, da bo uporabnik s kazalcem dvakrat tapnil po palcu, ne da bi se dotaknil same ure.

Nemški proizvajalec sandalov Birkenstock bo ta teden predstavil načrt za vstop na borzo. To naj bi storil z registracijo pri ameriški Komisiji za vrednostne papirje in borzo (SEC), je poročal časnik Handelsblatt, ki se sklicuje na vire iz finančnih krogov, zgodbo pa so povzeli tudi drugi nemški mediji. Z delnicami podjetja naj bi se na newyorški borzi začelo trgovati 9. oktobra.

Ameriški proizvajalec avtomobilov Tesla in njegovi dobavitelji bodo potrojili svojo naložbo v načrtovano tovarno v mestu Monterrey v mehiški zvezni državi Nuevo León na 15 milijard dolarjev. Agencija Reuters je v torek ob sklicevanju na guvernerja zvezne države poročala.

Irsko podjetje Smurfit Kappa se je dogovorilo o združitvi z ameriškim tekmecem WestRock. Z združitvijo podjetij bo nastalo eno največjih proizvajalcev papirja in embalaže na svetu s tržno vrednostjo skoraj 20 milijard dolarjev. Podjetji sta to sporočili v torkovem sporočilu za javnost.

Kitajska aplikacija za izmenjavo kratkih videoposnetkov TikTok je po več mesecih poskusnega delovanja začela spletno prodajo v Združenih državah Amerike. Podjetje, ki je del internetnega podjetja ByteDance, je novico v torek objavilo na svojem blogu. TikTok skuša posnemati uspeh, ki sta ga v ZDA dosegli konkurenčni platformi Shein in kitajski Temu.

V Združenih državah se je v torek začela sodna tožba proti Googlu zaradi domnevne zlorabe tržnega položaja. Sojenje, v katerem sodeluje veliko prič, bo trajalo deset tednov, so poročale tiskovne agencije. Sojenje je pomembno za administracijo ameriškega predsednika Joeja Bidena, ki se predstavlja kot zagovornik konkurence, vendar ima težave s prepričevanjem sodišč o svojem stališču.

Indeks optimizma malih podjetij (NFIB) se je avgusta znižal na 91,3 točke (ocena: 91,6 točke, julij: 91,9 točke).

Letna stopnja inflacije cen življenjskih potrebščin v ZDA se je avgusta povečala na 3,7 %, medtem ko je bila julija 3,2-odstotna, je v četrtek v svojem poročilu sporočilo ameriško ministrstvo za delo. Rast inflacije je bila višja, kot so pričakovali analitiki. To je tudi največje povečanje v več kot enem letu. Višje so cene energentov in številnih izdelkov. Vendar je bila tako imenovana osnovna inflacija nižja od pričakovane. Analitiki pravijo, da bi to lahko spodbudilo ameriško centralno banko, da prihodnjo sredo pusti obrestne mere nespremenjene.

Zakonski predpisi o umetni inteligenci so vsekakor potrebni, vendar se z njihovim oblikovanjem ne bi smelo hiteti, je po poročanju Reutersa po srečanju z vodji največjih ameriških tehnoloških podjetij dejal vodja večine v ameriškem senatu, demokrat Chuck Schumer. Mark Zuckerberg, Elon Musk, Bill Gates in 19 drugih poslovnih voditeljev je v sredo več ur preživelo s senatorji ZDA. Musk je srečanje označil za zgodovinsko in v službi človeštva, medtem ko so nekateri politiki kritizirali dejstvo, da je potekalo za zaprtimi vrati.

Cena delnice podjetja Arm je ob prvi javni ponudbi delnic dosegla 51 dolarjev za kos. Vir, ki je seznanjen z razmerami, je za CNBC povedal.

Nemški proizvajalec obutve Birkenstock je vložil vlogo za prvo javno ponudbo delnic (IPO) v ZDA. Postal je drugo večje evropsko podjetje, ki je ta mesec želelo vstopiti na ameriško borzo. Podjetje v vlogi ni razkrilo finančnih podrobnosti ponudbe. Bloomberg je ob sklicevanju na svoje vire navedel, da bi lahko ponudba podjetje vrednotila do osem milijard evrov.

Ameriško tehnološko podjetje Apple (-1,19 % v sredo) je na nekaterih ključnih trgih, vključno s Kitajsko, Japonsko in Indijo, zvišalo cene svojih najnovejših telefonov iPhone. V Združenih državah Amerike pa so cene ostale nespremenjene.

Razmerje med svetovnim dolgom in svetovno gospodarsko proizvodnjo se je lani že drugo leto zapored zmanjšalo. Vendar pa je ostalo nad ravnjo, ki je bila značilna za obdobje pred prihodom pandemije kovid-19, je v sredo sporočil Mednarodni denarni sklad. Razmerje med svetovnim dolgom in svetovnim bruto domačim proizvodom se je po podatkih Mednarodnega denarnega sklada lani zmanjšalo na 238 odstotkov, leta 2021 pa na 248. V nominalnem znesku je dolg znašal 235 bilijonov dolarjev, kar je 200 milijard dolarjev manj kot leta 2021.

Kitajska ni izdala prepovedi nakupa in uporabe tujih blagovnih znamk telefonov, je v sredo sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. S tem se je odzvalo na poročanje medijev, da so nekatere vladne agencije in podjetja zaposlenim odredila, naj na delovnem mestu ne uporabljajo Applovih iPhonov.

Howard Schultz, ustanovitelj ameriške verige kavarn Starbucks, zapušča upravni odbor podjetja. Schultz je od lanske pomladi podjetje tudi začasno vodil, položaj pa je zapustil marca letos. Schultzov odhod začne veljati takoj. Wei Zhang, ki je bil svetovalec kitajskega internetnega podjetja Alibaba, bo oktobra postal novi član upravnega odbora. Podjetje je spremembe objavilo v sporočilu za javnost.

Britanski oblikovalec čipov Arm je ceno za svojo prvo javno ponudbo delnic v New Yorku določil pri 51 dolarjih za kos, kar je na zgornji meji predlaganega razpona. To celotno podjetje vrednoti na 54,5 milijarde ameriških dolarjev. Prva ponudba je največja letos in prihaja skoraj sedem let po tem, ko je podjetje za 32 milijard ameriških dolarjev prevzel sedanji lastnik, skupina SoftBank. Z delnicami podjetja se bo na newyorški borzi začelo trgovati v četrtek.

Ameriško zabavno podjetje Walt Disney se pogaja o prodaji svoje televizijske mreže ABC upravljavcu lokalnih televizijskih postaj Nexstar Media Group. Bloomberg je v četrtek ob sklicevanju na vire, ki so seznanjeni s pogovori, poročal.

V Združenih državah se nadaljuje protimonopolni postopek proti Googlu, ki bi lahko spremenil prihodnost interneta. Ameriško pravosodno ministrstvo trdi, da je podjetje obogatelo, ker so ljudje ostali pri njegovem iskalniku, ki je privzeto nastavljen na številnih napravah. Vlada bo v četrtek zaključila zaslišanje Antonia Rangela, ki predava vedenjsko biologijo na Kalifornijskem tehnološkem inštitutu. Med drugimi pričami v tej zadevi sta tudi James Kolotouros iz podjetja Google in Brian Higgins iz podjetja Verizon Communications.

Evropska komisija namerava vložiti uradno pritožbo proti praksam ameriškega podjetja za programsko opremo Microsoft v zvezi z njegovo aplikacijo za videokonference Teams. Ni zadovoljna z Microsoftovim načrtom, da aplikacijo loči od pisarniškega paketa Office, s čimer naj bi podjetje pomirilo pomisleke glede konkurence. Agencija Bloomberg je v četrtek poročala, sklicujoč se na vire, ki so seznanjeni z razmerami.

Število novih prošenj za nadomestilo za brezposelnost v ZDA se je v tednu, ki se je končal 9. septembra, povečalo na 220.000 z 217.000 v prejšnjem tednu (popravljeno z 216.000), ko je bilo pričakovano, da se bo povečalo na 225.000. Število nadaljnjih prošenj za nadomestilo v tednu, ki se je končal 2. septembra, se je povečalo na 1,688 milijona z 1,684 milijona v prejšnjem tednu (popravljeno z 1,679 milijona), ko je bilo pričakovano povečanje na 1,695 milijona.

Prodaja na drobno v ZDA se je avgusta m/m povečala za 0,6 % (ocena: +0,2 %, julij: +0,5 %), na letni ravni pa za 1,6 % (ocena: +1,2 %, julij: +0,8 %).

Ameriški indeks cen proizvajalcev se je avgusta m/m zvišal za 0,7 % (ocena: +0,4 %, julij: +0,3 %), medletno pa za 1,6 % (ocena: +1,2 %, julij: +0,8 %).

Sezona zaslužkov v prejšnjem tednu

Rezultati družbe Oracle: Prilagojeni dobiček na delnico 1,19 USD (ocena: 1,15 USD), prihodki 12,45 milijarde USD (ocena: 12,57 milijarde USD).

Rezultati družbe Adobe za 3. četrtletje 2023: dobiček na delnico 4,09 USD (ocena: 3,98 USD), prihodki 4,89 milijarde USD (ocena: 4,87 milijarde USD).

Rezultati družbe Lennar v 3. četrtletju 2023: dobiček na delnico 3,91 USD (ocena: 3,51 USD), prihodki 8,73 milijarde USD (ocena: 8,45 milijarde USD).


No comments yet