Instacart, компания за онлайн доставки на хранителни стоки, е на път да се пребори с брокерите на дребно. Това е тест за апетита на инвеститорите към компаниите, предлагащи услуги.

Базираната в Сан Франциско Instacart, регистрирана като Maplebear, ще започне да се търгува във вторник под името "CART" и, подобно на повечето IPO-та, ще определи цената в нощта преди излизането на борсата и ще отпразнува листването със служителите си, заяви пред Barron's близък до компанията човек.

В подаденото в петък заявление Instacart посочи оценка от 9,6 млрд. долара в средата на периода, като определи цена на своите дялове между 28 и 30 долара. Новата й оценка отразява промяната в пазарната инерция от времето, когато тя беше оценена на 24 млрд. долара през март миналата година след оценка от 39 млрд. долара, определена късно в кръг от рисков капитал година по-рано.

Колко ще платят инвеститорите на публичния пазар за Instacart зависи отчасти от вярата им в бъдещото разрастване и рентабилност на т.нар. гиг икономика. Компанията, която използва подизпълнители, за да доставя хранителни стоки по домовете, иска 3,64-3,9 долара за долар приходи през 2022 г. въз основа на цената на акциите и печалбите си.

Най-близкият й партньор, DoorDash (DASH), има съотношение цена/приходи от 4,2 пъти бъдещите приходи. Други компании за транспортни услуги имат по-ниски съотношения: Uber - 2,8 пъти приходите, а Lyft - 1 път приходите. Съотношението цена/приходи е полезен начин за оценяване на стартиращи компании, тъй като икономическите им резултати все още се развиват.

"Бих казал, че тази оценка е справедлива", пише Матю Тътъл от Tuttle Capital Management в имейл до Barron's. Главният изпълнителен директор на консултантската фирма използва приложението Instacart всяка седмица и вижда, че то се възползва от рязкото увеличаване на кражбите от магазините и от потенциалното възраждане на Covid-19.

Instacart, която е основана през 2012 г., има приходи от 2,55 млрд. долара през миналата година, което е с 39% повече от предходната година. Близо три четвърти от приходите се състоят от такси, платени от търговци на дребно и клиенти, включително такси за програмата за премиум членство Instacart+. Останалата част идва от Instacart Ads - сравнително ново, но изключително важно предложение, разработено под ръководството на главния изпълнителен директор Фиджи Сим, бивш изпълнителен директор на Meta Platforms (тикер: META), назначен през 2021 г.

Рекламният бизнес е нараснал с около 30% през миналата година спрямо предходната. Партньорите в търговията на дребно обикновено подписват договори за по-малко от една година и плащат на Instacart на база кликване, рекламни импресии или като фиксирана такса за срока на договора, според подадената информация. В своите документи Instacart нарича рекламата "високодоходна", но заявява, че бъдещите приходи от реклама могат да варират, тъй като успехът зависи от способността за мащабиране чрез придобиване на нови марки, клиенти и разширяване на дейността на други пазари.

"Рекламният бизнес тепърва стартира и предстои да видим колко добре ще се справи", каза професорът по мениджмънт в Wharton School Дейвид Хсу, наричайки Instacart "амбициозна игра с много несигурност".

Компанията за доставка на храна отчита загуби през 2020 г. и 2021 г. Нетната печалба за миналата година е 428 млн. долара, но повече от три четвърти от печалбата идва от това, което се описва като данъчно облекчение.

Все пак вълнението от първичното публично предлагане на Arm Holdings (ARM), при което акциите се повишиха с 10% при стартирането на търговията миналата седмица, и новите листвания като цяло могат да помогнат на Instacart да получи желаната стойност или повече във вторник.


No comments yet