S&P 500 ^GSPC
5,061.82
-1.20%
Tesla TSLA
$161.48
-5.59%
Nvidia NVDA
$860.01
-2.48%
Meta META
$500.23
-2.28%
Apple AAPL
$172.69
-2.19%
Microsoft MSFT
$413.64
-1.96%
Alphabet GOOG
$156.33
-1.80%
Amazon AMZN
$183.62
-1.35%

Instacart, o companie de livrare online de produse alimentare, este pe cale să atace brokerii din retail. Este un test al apetitului investitorilor pentru companiile de tip gigant.

Instacart, cu sediul în San Francisco, înregistrată sub numele de Maplebear, va începe să se tranzacționeze marți sub numele "CART" și, la fel ca majoritatea IPO-urilor, va stabili prețul cu o seară înainte de a deveni publică și va sărbători listarea cu angajații săi, a declarat pentru Barron's o persoană apropiată companiei.

Instacart a indicat în dosarul de vineri o evaluare de 9,6 miliarde de dolari la mijloc, prin stabilirea prețului unităților sale între 28 și 30 de dolari. Noua sa evaluare reflectă o schimbare a momentului de pe piață de când a fost evaluată la 24 de miliarde de dolari în martie anul trecut, după o evaluare de 39 de miliarde de dolari stabilită târziu într-o rundă de capital de risc cu un an înainte.

Cât de mult plătesc investitorii de pe piața publică pentru Instacart depinde în parte de încrederea lor în viitoarea expansiune și profitabilitate a așa-numitei economii gigant. Compania, care folosește contractori pentru a livra alimente la domiciliu, cere între 3,64 și 3,9 dolari pe dolar de venit în 2022, pe baza prețului acțiunilor și a câștigurilor sale.

Cel mai apropiat omolog al său, DoorDash (DASH), are un raport preț-venituri de 4,2 ori veniturile viitoare. Alte companii de gigacalorii au rapoarte mai mici: Uber de 2,8 ori veniturile și Lyft de 1 ori veniturile. Raportul preț/vânzări este un mod util de a evalua startup-urile, deoarece performanța lor economică este încă în evoluție.

"Aș spune că această evaluare este corectă", a scris Matthew Tuttle de la Tuttle Capital Management într-un e-mail pentru Barron's. Directorul general al firmei de consultanță folosește săptămânal aplicația Instacart și vede că aceasta va beneficia de o creștere a furturilor din magazine de cărămidă și mortar și de o potențială revenire a Covid-19. "Aceasta ar putea fi un home run".

Instacart, care a fost fondată în 2012, a avut venituri de 2,55 miliarde de dolari anul trecut, în creștere cu 39% față de anul precedent. Aproape trei sferturi din venituri au fost constituite din taxele plătite de comercianții cu amănuntul și de clienți, inclusiv taxele pentru programul de membru premium Instacart+. Restul a provenit din Instacart Ads, o ofertă relativ nouă, dar crucială, dezvoltată sub conducerea directorului general Fidji Sim, un fost director executiv al Meta Platforms (ticker: META) numit în 2021.

Afacerea cu reclame a crescut anul trecut cu aproximativ 30% față de anul precedent. Partenerii de vânzare cu amănuntul semnează de obicei contracte pentru mai puțin de un an și plătesc Instacart pe bază de per-clic, impresii de anunțuri sau ca o taxă fixă pe durata contractului, potrivit documentului depus. În documentele depuse, Instacart a calificat publicitatea drept "foarte profitabilă", dar a precizat că viitoarele venituri din publicitate pot fluctua, deoarece succesul depinde de capacitatea de a se extinde prin achiziționarea de noi mărci, clienți și extinderea pe alte piețe.

"Afacerea cu publicitatea abia decolează și rămâne de văzut cât de bine se va descurca", a declarat profesorul de management David Hsu de la Wharton School, numind Instacart "un joc ambițios cu multă incertitudine".

Compania de livrare de alimente a înregistrat pierderi în 2020 și 2021. Profitul net de anul trecut a fost de 428 de milioane de dolari, dar mai mult de trei sferturi din profit a provenit din ceea ce a fost descris ca fiind un beneficiu fiscal.

Cu toate acestea, entuziasmul provocat de oferta publică inițială a Arm Holdings (ARM), în urma căreia acțiunile au crescut cu 10% în deschiderea ședinței de tranzacționare de săptămâna trecută, și noile listări în general ar putea ajuta Instacart să obțină marți valoarea pe care o dorește sau chiar mai mult.Am citit deja ceva despre această companie săptămâna aceasta, dar nu am citit atât de mult. Așa că vă mulțumesc pentru acest rezumat minunat.

Mă bucur că articolele sunt de ajutor! Vă mulțumesc foarte mult.

Un alt IPO. Asta e grozav, acum că nu au mai fost de ceva vreme. Nu cred că o voi urmări acum, dar este totuși interesant.

Mulțumesc! Voi urmări oricum, acestea sunt evenimente interesante pentru mine.