S&P 500 ^GSPC
5,123.41
-1.46%
Nvidia NVDA
$881.95
-2.67%
Meta META
$511.90
-2.15%
Tesla TSLA
$171.05
-2.03%
Amazon AMZN
$186.13
-1.54%
Microsoft MSFT
$421.90
-1.41%
Alphabet GOOG
$159.19
-1.00%
Apple AAPL
$176.55
+0.86%

Instacart, spletno podjetje za dostavo živil, se bo lotilo posrednikov v trgovini na drobno. To je preizkus apetita vlagateljev po gig podjetjih.

Podjetje Instacart s sedežem v San Franciscu, registrirano pod imenom Maplebear, bo začelo trgovati v torek pod imenom "CART" in bo kot večina IPO-jev ceno določilo večer pred vstopom na borzo ter kotiranje proslavilo z zaposlenimi, je za Barron's povedala oseba, ki je blizu podjetju.

Instacart je v petkovi vlogi navedel vrednotenje v višini 9,6 milijarde dolarjev na sredini, saj je svoje enote ocenil med 28 in 30 dolarji. Novo vrednotenje odraža premik v tržnem zagonu, saj je bilo marca lani ocenjeno na 24 milijard dolarjev, potem ko je bilo leto prej v krogu tveganega kapitala pozno ocenjeno na 39 milijard dolarjev.

Koliko bodo vlagatelji na javnem trgu plačali za podjetje Instacart, je delno odvisno od njihove vere v prihodnjo širitev in donosnost tako imenovanega gig gospodarstva. Podjetje, ki za dostavo živil na domove uporablja pogodbene izvajalce, na podlagi cene delnice in dobička zahteva od 3,64 do 3,9 dolarja za dolar prihodkov v letu 2022.

Njegov najbližji konkurent, podjetje DoorDash (DASH), ima razmerje med ceno in prihodki 4,2-kratnik prihodnjih prihodkov. Druga podjetja, ki se ukvarjajo s prevozi, imajo nižja razmerja: Uber 2,8-kratnik prihodkov in Lyft 1-kratnik prihodkov. Razmerje med ceno in prihodki je uporaben način vrednotenja zagonskih podjetij, saj se njihova gospodarska uspešnost še vedno razvija.

"Rekel bi, da je to vrednotenje pošteno," je Matthew Tuttle iz podjetja Tuttle Capital Management zapisal v elektronskem sporočilu za Barron's. Direktor svetovalnega podjetja vsak teden uporablja aplikacijo Instacart in meni, da ji koristita porast kraje v trgovinah in morebitni ponovni vzpon Covid-19. "To bi lahko bil uspeh."

Instacart, ki je bil ustanovljen leta 2012, je imel lani 2,55 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 39 % več kot leto prej. Skoraj tri četrtine prihodkov so predstavljale pristojbine, ki so jih plačevali trgovci na drobno in stranke, vključno s pristojbinami za premijski članski program Instacart+. Preostali del je bil ustvarjen s storitvijo Instacart Ads, razmeroma novo, a ključno ponudbo, ki je bila razvita pod vodstvom glavnega izvršnega direktorja Fidija Sima, nekdanjega vodje podjetja Meta Platforms (ticker: META), ki je bil imenovan leta 2021.

Lani se je oglaševalska dejavnost v primerjavi z letom prej povečala za približno 30 %. Maloprodajni partnerji običajno podpišejo pogodbe za manj kot eno leto in podjetju Instacart plačujejo na podlagi števila klikov, prikazov oglasov ali kot fiksno pristojbino za čas trajanja pogodbe, je razvidno iz dokumentacije. Podjetje Instacart je v svojih prijavah oglaševanje označilo za "zelo dobičkonosno", vendar je navedlo, da lahko prihodnji prihodki od oglaševanja nihajo, saj je uspeh odvisen od zmožnosti širjenja s pridobivanjem novih blagovnih znamk, strank in širjenjem na druge trge.

"Profesor menedžmenta na Wharton School David Hsu je dejal, da je podjetje Instacart "ambiciozna igra z veliko negotovosti".

Podjetje za dostavo hrane je v letih 2020 in 2021 zabeležilo izgubo. Lani je čisti dobiček znašal 428 milijonov dolarjev, vendar je več kot tri četrtine dobička izviralo iz tega, kar je bilo opisano kot davčna olajšava.

Kljub temu bi lahko navdušenje zaradi prve javne ponudbe delnic družbe Arm Holdings (ARM), ki se je prejšnji teden ob začetku trgovanja zvišala za 10 %, in novih kotacij na splošno pomagalo podjetju Instacart v torek doseči želeno vrednost ali več.No comments yet