teleconferința de astăzi cu conducerea Colt s-a desfășurat în spiritul așteptărilor de accelerare a performanțelor financiare în a doua jumătate a acestui an, a satisfacției legate de achiziția recent finalizată a producătorului elvețian de muniții swissAA Holding sau a îndeplinirii semnificative a contractului cu armata cehă.

Acest an este marcat de o consolidare a poziției noastre pe segmentul forțelor armate. Acest lucru a fost deja confirmat de vânzările sau de veniturile pentru 2T 2023, când a început furnizarea de arme și muniții pentru Ucraina, anunțată anterior, realizată prin contractul semnat cu guvernul canadian. Conform spuselor directorului general al companiei, Jan Drahota, o parte semnificativă a acestui contract guvernamental a fost implementată în trimestrul 2 din acest an, iar îndeplinirea acestuia ar trebui să aibă loc în trimestrul 3 din 2023.

În plus, Colt raportează comenzi suplimentare pentru forțele armate pentru restul acestui an, și anume încheierea unui contract cu guvernul danez (conducerea a descris acest contract ca fiind semnificativ, dar nu a precizat volumul, având în vedere înțelegerile cu oficialii danezi, nu poate comenta) sau continuarea livrărilor către armata suedeză. În acest context, conducerea a menționat rolul important al filialei sale Colt Canada ca fiind unul dintre cei mai importanți executanți ai acestor contracte militare. Chiar și astăzi, este clar cât de strategică a fost achiziția companiei americane Colt (și a diviziei sale canadiene) în 2021. Datorită acesteia, Colt CZ și-a consolidat semnificativ poziția pe segmentul profitabil al forțelor armate. Astăzi, Jan Drahota a confirmat obiectivul din acest an de a avea vânzările împărțite între segmentele civil și forțele armate într-un raport de 50:50 (anterior, compania a realizat și un raport de aproximativ 20:80 în favoarea segmentului civil).

Dezvoltarea comenzilor militare de până acum în acest an este, de asemenea, compensată în mare măsură de piața civilă americană mai slabă. Prima jumătate a acestui an indică un declin. Cu toate acestea, conducerea Colt se așteaptă ca aceasta să se stabilizeze sau să se îmbunătățească în a doua jumătate a anului. După declinul de anul trecut de aproximativ 24% pe această piață, conducerea se așteaptă la un declin maxim de o singură cifră pentru întregul an în curs. Colt răspunde la rândul său la situația actuală de pe piața civilă din SUA prin eficientizarea canalelor de distribuție din această țară, prin introducerea de noi produse și activități de marketing. Și acest lucru ar trebui să contribuie la creșterea vânzărilor globale în trimestrele rămase din acest an. Colt a rafinat astăzi orientarea privind veniturile din acest an la un interval cuprins între 16.000 și 16.400 de milioane. 16227 milioane CZK (care este în concordanță cu prognoza noastră actuală de 16227 milioane CZK) indică venituri în 3T sau 4T apropiate de 4.500 milioane CZK. 4 500 - 5 000 milioane CZK, respectiv 4 500 - 5 000 milioane CZK. CZK.

Noua achiziție a producătorului elvețian de muniții swissAA Holding este, de asemenea, inclusă în evoluția veniturilor menționată mai sus. Conducerea este mulțumită de această achiziție, care a fost finalizată la mijlocul acestui an. swissAA Holding operează trei fabrici de producție (două în Elveția și una în Ungaria). Conducerea consideră că fabrica din Ungaria, în special, este o perspectivă de extindere ulterioară. Astfel, din teleconferința de astăzi, intuim că managementul Colt percepe potențialul de dezvoltare ulterioară a companiei achiziționate, percepe potențialul de creștere a capacității de producție și a volumelor de vânzări.

Privim achiziția swissAA Holding în mod pozitiv. Producția de muniție este un domeniu promițător, mai ales după conflictul din Ucraina, și, în opinia noastră, se va potrivi bine în modelul de afaceri al întregului grup Colt și, nu în ultimul rând, poate fi complementară cu asocierea în participațiune emergentă cu guvernul ungar, care vizează producerea de arme pentru forțele armate ungare. Conform evoluției actuale a datoriei (creștere de la un trimestru la altul de la 1,3 la 1,7x doar pentru EBITDA), credem că această achiziție a fost făcută în condiții rezonabile. Conducerea Colt indică vânzările anuale ale swissAA Holding la aproximativ 35-40 de milioane de CHF (aproximativ 900-1.000 de milioane de coroane cehești), iar profitul EBITDA se apropie de 10 milioane de CHF (aproximativ 250 de milioane de coroane cehești).

Momentul perfect pentru a face cumpărături :)

Total de acord!

Trebuie doar să îl instalez pe Fio :)

Nu investesc în industria de armament. O găsesc prea orientată spre guvern, iar acest lucru nu îmi convine. Adică, nu ar putea funcționa fără guvern, dar mă rog...

Vă înțeleg, am înțeles exact pe dos, indiferent cum privim din punct de vedere moral, industria armelor va fi întotdeauna acolo și o privesc la fel ca pe cea a bunurilor de lux despre care am discutat. Cererea și oferta vor exista întotdeauna și sunt fericit să mă aflu pe acest val. :) oricum, vă înțeleg raționamentul.