Акциите на Intel Corp. $INTC-2.1% доведоха до понижение на Dow във вторник, тъй като опасенията относно запасите в центровете за данни засенчиха обявяването на нови компютърни чипове с възможности за изкуствен интелект навреме за празниците.

Акциите на Intel (INTC), които поевтиняха, докато главният изпълнителен директор Пат Гелсингер започваше речта си на конференцията за разработчици Intel Innovation 2023, започнаха да падат по време на сесията и завършиха със спад от 4,3% на ниво 36,34 USD, което ги направи най-зле представящата се акция на Dow Jones Industrial Average във вторник. След приключването на търговията акциите на Intel поскъпнаха с 0,5%.

В програмната си лекция Гелсингер заяви, че Intel ще представи своите процесори Core Ultra - или дългоочаквания чип на компанията "Meteor Lake" - които използват първия интегриран невронен процесор на Intel, който е предназначен да осигури "енергийно ефективно ускоряване на изкуствения интелект и локални изводи в компютрите". Intel ще пусне на пазара и своето пето поколение сървърни процесори Intel Xeon, като и двата модела ще бъдат достъпни на 14 декември.

Гелсинджър заяви, че Core Ultra ще даде възможност за изводи за изкуствен интелект на устройства без необходимост от интернет връзка, като същевременно ще запази локалните данни на потребителя в компютъра. "Инференцирането" в ИИ включва модел за машинно обучение, който използва данните, с които вече разполага, за да направи прогноза или да създаде нов отговор въз основа на потребителска заявка.

В генеративните модели на ИИ като ChatGPT на OpenAI всички данни, които потребителят въвежда в модела, автоматично стават част от него и се съхраняват на облачни сървъри - както Samsung Electronics Co. установи по-рано тази година, когато инженерите въведоха собствените си данни в ChatGPT.

С нарастването на манията около изкуствения интелект през изминалата година Intel трябваше да отклони вниманието си от конкурентните производители на чипове, които до голяма степен бяха разглеждани като бенефициенти №1 и №2 на вълната на изкуствения интелект: Nvidia Corp. (NVDA) и Advanced Micro Devices Inc. (AMD).

Nvidia обяви чиповете с изкуствен интелект още през март, като главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг прогнозира, че приходите от изкуствен интелект ще нараснат от "малки, малки, малки" до "доста големи" в рамките на една година, и изненада Уолстрийт в последния си отчет за приходите, когато отчете приходи от центрове за данни за тримесечието, които надминаха прогнозите на анализаторите с повече от 2 млрд. долара, и прогнозира общи приходи за третото тримесечие, които бяха с повече от 3 млрд. долара по-високи от консенсусната оценка.

Междувременно през юни AMD излезе с анонс на своите продукти за изкуствен интелект, като се фокусира върху изкуствения интелект с отворен код за разлика от подхода на Nvidia, която използва собствен софтуер.

По-късно през деня главният финансов директор на Intel Дейвид Зинснер заяви пред анализаторите, че въпреки че през последните две тримесечия Intel е отбелязала подобрение в търсенето на центрове за данни, компанията все още има да измине няколко тримесечия, "преди да стигнем до добро място за акциите".

"Но мисля, че сме готови за прилична година", каза Зинснер, като добави, че запасите "постепенно ще намалеят през втората половина на годината".

"Ще имаме такава волатилност, или каквото и да е, или въздушен джоб в бизнеса, какъвто наблюдаваме в момента", каза Зинснер. "Мисля, че това ще изчезне с приключването на 2023 г., а 2024 г. би трябвало да е наистина добра година за бизнеса с центрове за данни."

По-рано този месец Зинснер заяви, че една от големите изненади тази година са по-добрите от очакваното продажби на Intel в центровете за данни, които последваха тримесечие, в което производителят на чипове отчете най-голямата си тримесечна загуба в историята.

През юни един от анализаторите на Уолстрийт обоснова "значителната възможност на Intel в областта на изкуствения интелект". От друга страна, Intel беше и най-зле представящата се акция в рамките на Dow в продължение на два последователни дни през юни, тъй като компанията разпространи новини за своите леярски услуги.

INTC
$43.74 -$0.96 -2.15%
1 Day
-2.15%
5 Days
+6.11%
1 Month
+7.79%
6 Months
+48.75%
1 Year
+23.9%
YTD
+42.07%
5 Years
-18.25%
Max.
+11,565.95%
No comments yet