S&P 500 ^GSPC
5,022.21
-0.58%
Nvidia NVDA
$840.35
-3.87%
Meta META
$494.17
-1.12%
Amazon AMZN
$181.28
-1.11%
Tesla TSLA
$155.45
-1.06%
Apple AAPL
$168.00
-0.81%
Microsoft MSFT
$411.84
-0.66%
Alphabet GOOG
$156.88
+0.56%

Acțiunile Intel Corp. $INTC-1.6% au condus Dow Jones în scădere marți, în condițiile în care îngrijorările legate de stocurile din centrele de date au umbrit anunțul unor noi cipuri de calculator cu capacități de inteligență artificială la timp pentru sărbători.

Acțiunile Intel (INTC), care au scăzut în momentul în care directorul general Pat Gelsinger și-a început discursul principal la conferința pentru dezvoltatori Intel Innovation 2023, au început să scadă în timpul ședinței și au încheiat în scădere cu 4,3%, la 36,34 dolari, devenind astfel cea mai slabă performanță a acțiunilor din Dow Jones Industrial Average de marți. Acțiunile Intel au crescut cu 0,5% după închiderea ședinței de tranzacționare.

În discursul principal, Gelsinger a declarat că Intel va dezvălui procesoarele Core Ultra - sau mult-așteptatul cip "Meteor Lake" al companiei - care utilizează prima unitate de procesare neurală integrată de Intel, care este concepută pentru a oferi "accelerarea inteligenței artificiale și inferența locală în calcul, eficiente din punct de vedere energetic". Intel va lansa, de asemenea, a cincea generație de procesoare Intel Xeon pentru servere, ambele urmând să fie disponibile pe 14 decembrie.

Gelsinger a declarat că Core Ultra va permite inferența AI pe dispozitive fără a fi nevoie de o conexiune la internet, păstrând în același timp datele locale ale utilizatorului pe computer. "Inferența" în AI presupune ca un model de învățare automată să folosească datele pe care le deține deja pentru a face o predicție sau a crea un răspuns nou pe baza unei solicitări a utilizatorului.

În modelele generative de inteligență artificială precum ChatGPT de la OpenAI, orice date introduse de un utilizator în model devin automat parte a acestuia și sunt stocate pe serverele cloud - așa cum a descoperit Samsung Electronics Co. la începutul acestui an, când inginerii au introdus propriile date în ChatGPT.

Pe măsură ce frenezia din jurul inteligenței artificiale a crescut în ultimul an, Intel a trebuit să abată atenția de la producătorii rivali de cipuri, care au fost în mare parte considerați drept beneficiarii nr. 1 și nr. 2 ai valului de inteligență artificială: Nvidia Corp. (NVDA) și Advanced Micro Devices Inc. (AMD).

Nvidia a anunțat cipurile de inteligență artificială în martie, iar directorul general Jensen Huang a prezis că veniturile din IA vor crește de la "minuscul, minuscul, minuscul" la "destul de mare" în decurs de un an, și a dat peste cap Wall Street în ultimul său raport de profit, când a raportat venituri din centrele de date pentru trimestrul care au depășit estimările analiștilor cu peste 2 miliarde de dolari și a prezis venituri totale pentru al treilea trimestru cu peste 3 miliarde de dolari mai mari decât estimările consensuale.

AMD, între timp, a ieșit cu un anunț al produselor sale de inteligență artificială în iunie, concentrându-se pe AI open-source, spre deosebire de abordarea software-ului proprietar al Nvidia.

Mai târziu în cursul zilei, directorul financiar al Intel, David Zinsner, a declarat analiștilor că, deși Intel a înregistrat o îmbunătățire a cererii pentru centrele de date în ultimele două trimestre, compania mai are de parcurs câteva trimestre "până când vom ajunge într-un loc bun pentru acțiuni".

"Dar cred că suntem pregătiți pentru un an decent", a spus Zinsner, adăugând că stocurile "vor scădea treptat în a doua jumătate a anului".

"Vom avea genul de volatilitate, sau orice ar fi, sau de pungă de aer în afaceri pe care o vedem acum", a spus Zinsner. "Cred că aceasta va dispărea pe măsură ce terminăm anul 2023, iar 2024 ar trebui să fie un an foarte bun pentru afacerea centrelor de date."

La începutul acestei luni, Zinsner a declarat că una dintre marile surprize din acest an a fost vânzările Intel pentru centrele de date mai bune decât se aștepta, care au urmat unui trimestru în care producătorul de cipuri a înregistrat cea mai mare pierdere trimestrială din istorie.

În iunie, un analist de pe Wall Street a justificat "oportunitatea semnificativă a Intel în domeniul inteligenței artificiale". Pe de altă parte, Intel a fost, de asemenea, cea mai slabă performanță a acțiunilor din cadrul Dow Jones timp de două zile consecutive în luna iunie, deoarece compania a dat vești despre serviciile sale de turnătorie.

INTC

Intel

INTC
$35.68 -$0.58 -1.60%
1 Day
-0.02%
5 Days
+2.53%
1 Month
+4.04%
6 Months
+16.58%
YTD
-6.88%
1 Year
+74.34%
5 Years
-15.38%
Max.
+13,573.51%

Nu știu prea multe despre această companie, dar mă voi uita mai atent.

Categoric merită!

Am cumpărat acțiuni Intel în perioada de criză, o companie solidă la prețuri foarte bune chiar și acum. Cred că se poate lupta pentru a reveni în top.

Pentru mine este o achiziție bună! Și eu cred în ea.

Am cumpărat deja Intel, așa că acum aștept doar să crească prețul. Cred că în ultimii ani compania a crescut solid de jos în sus.

Așa se pare din grafic.