Az Intel Corp. $INTC+0.0% vezették kedden a Dow árfolyamát, mivel az adatközpontok készleteivel kapcsolatos aggodalmak beárnyékolták az ünnepekre időzített új, mesterséges intelligencia képességekkel rendelkező számítógépes chipek bejelentését.

Az Intel (INTC) részvényei, amelyek már akkor csökkentek, amikor Pat Gelsinger vezérigazgató megkezdte beszédét az Intel Innovation 2023 fejlesztői konferencián, az ülés során esni kezdtek, és 4,3%-os csökkenéssel, 36,34 dolláron zártak, ezzel a Dow Jones ipari átlag legrosszabbul teljesítő részvénye lett kedden. Az Intel részvényei 0,5%-kal emelkedtek a kereskedés zárása után.

A keynote-on Gelsinger elmondta, hogy az Intel bemutatja Core Ultra processzorait - vagy a vállalat régóta várt "Meteor Lake" chipjét -, amelyek az Intel első integrált neurális feldolgozó egységét használják, amely "energiahatékony mesterséges intelligencia gyorsítást és helyi következtetést biztosít a számítástechnikában". Az Intel emellett bemutatja ötödik generációs Intel Xeon szerverprocesszorait is, mindkettő december 14-én lesz elérhető.

Gelsinger szerint a Core Ultra lehetővé teszi az AI következtetést az eszközökön internetkapcsolat nélkül, miközben a felhasználó helyi adatai megmaradnak a számítógépen. A mesterséges intelligenciában a "következtetés" azt jelenti, hogy egy gépi tanulási modell a már birtokában lévő adatokat felhasználja arra, hogy a felhasználó kérése alapján előrejelzést készítsen vagy új választ hozzon létre.

Az OpenAI ChatGPT-hez hasonló generatív AI-modellekben a felhasználó által a modellbe bevitt adatok automatikusan a modell részévé válnak, és a felhőszervereken tárolódnak - ahogyan azt a Samsung Electronics Co. az év elején tapasztalta, amikor a mérnökök saját adataikat vitték be a ChatGPT-be.

Ahogy a mesterséges intelligencia körüli őrület az elmúlt évben nőtt, az Intelnek el kellett terelnie a figyelmet a rivális chipgyártókról, amelyeket nagyrészt az AI-hullám első és második számú haszonélvezőinek tekintettek: Nvidia Corp. (NVDA) és Advanced Micro Devices Inc. (AMD).

Az Nvidia még márciusban jelentette be az AI-chipeket, Jensen Huang vezérigazgató pedig azt jósolta, hogy az AI-bevételek egy éven belül "apró, apró, apró" helyett "elég nagyra" nőnek majd, és a legutóbbi eredményjelentésében kiütötte a Wall Streetet a vízből, amikor az adatközpontok negyedéves bevételei több mint 2 milliárd dollárral felülmúlták az elemzők becsléseit, és a harmadik negyedévre a konszenzusos becsléseknél több mint 3 milliárd dollárral magasabb teljes bevételt jósolt.

Az AMD eközben júniusban jelentette be mesterséges intelligencia termékeit, és az Nvidia saját szoftveres megközelítésével szemben a nyílt forráskódú mesterséges intelligenciára összpontosított.

Később a nap folyamán az Intel pénzügyi igazgatója, David Zinsner azt mondta az elemzőknek, hogy bár az Intel az elmúlt két negyedévben javulást tapasztalt az adatközpontok iránti keresletben, a vállalatnak még több negyedév van hátra, "mielőtt jó helyre kerülünk a részvények szempontjából".

"De úgy gondolom, hogy egy tisztességes évre vagyunk felkészülve" - mondta Zinsner, hozzátéve, hogy a készletek "fokozatosan csökkennek az év második felében".

"Lesz olyan volatilitás, vagy bármi is az, vagy légzsák az üzletben, amit most látunk" - mondta Zinsner. "Úgy gondolom, hogy ez elmúlik, ahogy 2023 végére érünk, és 2024 egy igazán jó év lesz az adatközpont-üzletág számára."

A hónap elején Zinsner azt mondta, hogy az idei év egyik nagy meglepetése az Intel vártnál jobb adatközpont-értékesítése volt, amely egy olyan negyedévet követett, amelyben a chipgyártó minden idők legnagyobb negyedéves veszteségét könyvelte el.

Még júniusban egy Wall Street-i elemző az Intel "jelentős lehetőségét a mesterséges intelligenciában" indokolta. Másrészt az Intel volt a legrosszabbul teljesítő részvény a Dow-n belül is két egymást követő napon júniusban, amikor a vállalat öntödei szolgáltatásairól szóló híreket közölt.

INTC
$44.92 -$0.02 -0.04%
1 Day
-0.04%
5 Days
+6.11%
1 Month
+7.79%
6 Months
+48.75%
1 Year
+23.9%
YTD
+42.07%
5 Years
-18.25%
Max.
+11,565.95%
No comments yet