S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Primele zece acțiuni din lume în funcție de valoarea de piață au mai multă influență asupra piețelor de capital ca niciodată, iar acest lucru poate fi un lucru rău, susține Ned Davis Research.

Primele 10 nume în funcție de capitalizarea bursieră din cadrul indicelui All Country World Index (ACWI) reprezintă acum aproape o cincime, sau 19%, din valoarea indicelui de referință, un nivel record în ceea ce privește concentrarea, potrivit unui raport publicat luni de firma de pe Wall Street.

Nu numai că toate sunt companii americane, dar primele șapte - Alphabet, Apple, Amazon, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia și Tesla - sunt suspecții obișnuiți, care au înregistrat creșteri uriașe în acest an datorită nebuniei IA. Apple a crescut cu 36% în acest an, în timp ce Alphabet a crescut cu 55%.

Dar, dacă istoria este un indiciu, acest lucru ar putea însemna ape tulburi pentru investitori. Ned Davis a constatat că o piață bear a urmat în curând unor concentrări puternice în 2000 și 2021. Cu toate acestea, a existat o excepție în 2020, când o mână de acțiuni s-au extins pentru a susține piața bull.

"Va duce concentrarea actuală la un rezultat care amintește de 2020 sau este un precursor al unei piețe bear, așa cum a fost în 2000 și 2021?". a scris într-o notă de cercetare Tim Hayes, strategul șef al firmei pentru investiții globale.

Pentru a răspunde la această întrebare, investitorii vor trebui să urmărească îndeaproape modul în care acțiunile vor face față problemelor sezoniere în septembrie. Dacă tendința actuală de creștere poate fi susținută, atunci acțiunile ar putea repeta anul 2020 și ar putea continua să crească. Ned Davis urmărește puterea agregată a indicatorilor cheie de 50 de zile și 200 de zile.

Cu toate acestea, firma spune că acțiunile ar putea cădea într-o piață bear dacă raliul din acest an nu se extinde la mai multe sectoare.

"În timp ce indicele ACWI ponderat cu acțiuni este încă mult peste echilibrul său ascendent, indicele ponderat egal este chiar deasupra acestuia. În condițiile în care indicele cu ponderare egală are performanțe inferioare, iar agregatul Rally Watch nu reușește să își revină de jos, piața ar fi din ce în ce mai expusă la un declin al mega-capitalelor", a scris Hayes.

"Cu toate acestea, dacă asistăm la un avans de sfârșit de an, cu o participare în creștere și o concentrare în scădere, atunci vom avea o confirmare suplimentară a faptului că piața bull este bine stăpânită și sustenabilă", a adăugat el.

Bursa a intrat în cea mai proastă perioadă de zece zile din acest an

Potrivit Bank of America, piața bursieră a intrat luni în cea mai proastă perioadă de zece zile sezoniere din acest an.

"18 septembrie marchează începutul ultimelor 10 zile din septembrie, cea mai proastă perioadă de 10 zile din acest an pentru [indicele S&P 500], indicele fiind în creștere cu 40% pentru un randament mediu de -1,11%", a scris marți Stephen Suttmeier, strategul de cercetare tehnică al Bank of America.

Până acum, în această săptămână, indicele S&P 500 este fidel formei, în scădere cu aproximativ 0,6%.

O PERIOADĂ DIFICILĂ PENTRU S&P 500

Goldman Sachs a remarcat săptămâna aceasta că perioada de acum până în octombrie este de obicei volatilă, deoarece conducerile companiilor sunt presate să ofere actualizări pentru întregul an, pe măsură ce se apropie sfârșitul celui de-al treilea trimestru. Aceste avertismente timpurii pot fi adesea negative.

În plus față de tendințele sezoniere tipice, investitorii vor primi miercurea aceasta o actualizare cheie a Rezervei Federale, banca centrală fiind împărțită între o inflație încă ridicată și o economie în încetinire. Economia este, de asemenea, afectată de o serie de închideri de lucrători, de prețurile mai mari ale petrolului și de o iminentă închidere a guvernului care îi îngrijorează pe investitori.

Indicele S&P 500 a fost deja pe roșu în prima parte a lunii septembrie, iar Suttmeier a precizat că acest lucru nu face din această porțiune o oportunitate de cumpărare.

"Atunci când primele 10 zile sau prima lună este sub medie, ultimele 10 zile ale lunii pot fi și ele o provocare, cu un indice SPX în creștere cu 41% pentru un randament mediu de -1,66%", a declarat acesta într-o notă.

În ciuda faptului că ar putea exista o perioadă slabă, analistul tehnic de la Bank of America este încă optimist în general, cu excepția cazului în care o potențială retragere sparge nivelurile cheie de suport pe care le urmărește. De exemplu, referința de astăzi a pieței, în jurul valorii de 4.425, este încă mult peste media mobilă pe 200 de săptămâni, de 3.914, potrivit lui Suttmeier, astfel că se află încă într-o tendință "seculară de creștere".


Așa este. S-a spus mult timp că $AAPL+1.3% a ținut piețele. De îndată ce va începe să scadă și ea, piețele se vor prăbuși.

Linia de jos!