S&P 500 ^GSPC 4,975.64 +0.17%
Tesla TSLA $140.15 -4.69%
Nvidia NVDA $775.99 +1.84%
Meta META $475.60 -1.14%
Microsoft MSFT $396.50 -0.66%
Amazon AMZN $174.96 +0.19%
Alphabet GOOG $155.86 +0.09%
Apple AAPL $165.07 +0.04%

A világ tíz legnagyobb piaci értékű részvénye nagyobb befolyással bír a tőkepiacokra, mint valaha, és ez rossz dolog lehet - állítja a Ned Davis Research.

Az All Country World Index (ACWI) piaci kapitalizáció szerinti tíz legnagyobb név most a benchmark értékének közel egyötödét, azaz 19%-át teszi ki, ami a koncentráció szempontjából rekordmagas érték - derül ki a Wall Street-i cég hétfői jelentéséből.

Nemcsak, hogy ezek mind amerikai vállalatok, de az első hét helyezett - Alphabet, Apple, Amazon, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia és Tesla - a szokásos gyanúsítottak, amelyek idén hatalmas rallyt produkáltak az AI-őrületnek köszönhetően. Az Apple 36%-kal, az Alphabet pedig 55%-kal emelkedett idén.

De ha a történelem jelzi, ez zavaros vizeket jelenthet a befektetők számára. Ned Davis megállapította, hogy 2000-ben és 2021-ben az erős koncentrációt hamarosan medvepiac követte. Volt azonban egy kivétel 2020-ban, amikor egy maroknyi részvény bővült, hogy támogassa a bikapiacot.

"A mostani koncentráció a 2020-as évhez hasonló eredményhez vezet, vagy ez egy medvepiac előjele, mint 2000-ben és 2021-ben volt?". írta Tim Hayes, a cég vezető globális befektetési stratégája egy kutatási jegyzetben.

A kérdés megválaszolásához a befektetőknek közelről kell figyelniük, hogy a részvények hogyan kezelik a szezonális problémákat szeptemberben. Ha a jelenlegi növekedési trend fennmarad, akkor a részvények megismételhetik 2020-at, és tovább növekedhetnek. A Ned Davis a kulcsfontosságú 50 napos és 200 napos mutatók összesített erejét követi.

A cég szerint azonban a részvények medvepiacba kerülhetnek, ha az idei rali nem terjed át több ágazatra.

"Míg a részvényekkel súlyozott ACWI index még mindig jóval az emelkedő egyensúlyi szintje felett van, addig az egyenlő súlyozású index éppen csak felette van. Mivel az egyenlő súlyozású index alulteljesít, és a Rally Watch aggregátuma nem tud felpattanni a mélypontról, a piac egyre inkább ki lenne téve egy megacap csökkenésnek" - írta Hayes.

"Ha azonban év végi előretörést látunk növekvő részvétellel és csökkenő koncentrációval, akkor további megerősítést kapunk arról, hogy a bikapiac jól behatárolt és fenntartható" - tette hozzá.

A részvénypiac az idei év eddigi legrosszabb tíz napos időszakába lépett be

A Bank of America szerint a tőzsde hétfőn az idei év eddigi legrosszabb szezonális tíznapos szakaszába lépett.

"Szeptember 18-án kezdődik szeptember utolsó 10 napja, amely az év legrosszabb 10 napos időszaka az [S&P 500 index] számára, az index 40%-os emelkedéssel -1,11%-os átlagos hozamot ért el" - írta kedden Stephen Suttmeier, a Bank of America technikai kutatási stratégája.

Ezen a héten eddig az S&P 500 index hűen a formájához, körülbelül 0,6%-os mínuszban van.

NEHÉZ SZAKASZ AZ S&P 500 SZÁMÁRA

A Goldman Sachs a héten megjegyezte, hogy a mostantól októberig tartó időszak jellemzően volatilis, mivel a harmadik negyedév végének közeledtével a vállalatvezetők egész éves frissítéseket kénytelenek adni. Ezek a korai figyelmeztetések gyakran negatívak lehetnek.

A tipikus szezonális tendenciák mellett a befektetők a Federal Reserve kulcsfontosságú frissítését is megkapják szerdán, a központi bank a még mindig magas infláció és a lassuló gazdaság között tépelődik. A gazdaságot a munkavállalók sorozatos leállása, a magasabb olajárak és a kormányzat közelgő leállása is befolyásolja, ami aggasztja a befektetőket.

Az S&P 500 index már szeptember első felében is mínuszban volt, és Suttmeier megjegyezte, hogy ez nem teszi ezt a szakaszát vételi lehetőséggé.

"Ha az első 10 nap vagy hónap átlag alatti, akkor a hónap utolsó 10 napja is kihívást jelenthet, az SPX 41%-kal emelkedett, ami -1,66%-os átlagos hozamot jelent" - írta jegyzetében.

Annak ellenére, hogy gyenge időszak következhet, a Bank of America technikai elemzője összességében még mindig bullish, hacsak egy esetleges visszahúzódás nem törik meg az általa figyelt kulcsfontosságú támaszszinteket. Például a mai 4.425 körüli piaci irányadó szint Suttmeier szerint még mindig jóval a 3.914-es 200 hetes mozgóátlag felett van, így még mindig "szekuláris bullish" trendben van.


No comments yet