S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Deset največjih delnic na svetu po tržni vrednosti ima večji vpliv na kapitalske trge kot kdaj koli prej, kar je morda slabo, meni Ned Davis Research.

V ponedeljkovem poročilu podjetja z Wall Streeta je navedeno, da deset največjih podjetij po tržni kapitalizaciji v indeksu All Country World Index (ACWI) zdaj predstavlja skoraj petino ali 19 % vrednosti tega indeksa, kar je rekordna koncentracija.

Ne le, da so vsa podjetja iz ZDA, ampak je prvih sedem - Alphabet, Apple, Amazon, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia in Tesla - običajnih osumljencev, ki so letos zaradi navdušenja nad umetno inteligenco doživeli velike vzpone. Apple se je letos povečal za 36 %, Alphabet pa za 55 %.

Toda če je zgodovina kakršen koli pokazatelj, lahko to za vlagatelje pomeni nemirne vode. Ned Davis je ugotovil, da je močnim koncentracijam v letih 2000 in 2021 kmalu sledil medvedji trg. Vendar pa je bila leta 2020 izjema, ko se je peščica delnic razširila in podprla bikovski trg.

"Ali bo trenutna koncentracija privedla do izida, ki bo spominjal na leto 2020, ali pa je to predhodnica medvedjega trga, kot je bilo leta 2000 in 2021?" Tim Hayes, glavni globalni naložbeni strateg podjetja, je zapisal v raziskovalnem sporočilu.

Vlagatelji bodo morali pozorno spremljati, kako se bodo delnice septembra spopadale s sezonskimi težavami, da bi odgovorili na to vprašanje. Če se bo trenutni trend rasti ohranil, potem bi lahko delnice ponovile leto 2020 in še naprej rasle. Ned Davis spremlja skupno moč ključnih 50- in 200-dnevnih kazalnikov.

Vendar pa podjetje pravi, da bi lahko delnice padle v medvedji trg, če se letošnja rast ne bo razširila na več sektorjev.

"Medtem ko je delniško tehtani indeks ACWI še vedno precej nad rastočim ravnovesjem, je enako tehtani indeks tik nad njim. Ker enako tehtani indeks ne dosega zadostnih rezultatov, agregat Rally Watch pa se ne odbije od dna, bi bil trg vse bolj izpostavljen padcu megakapitala," je zapisal Hayes.

"Če pa bomo ob koncu leta priča napredku z naraščajočo udeležbo in upadajočo koncentracijo, bomo dobili dodatno potrditev, da je bikovski trg dobro omejen in trajnosten," je dodal.

Delniški trg je vstopil v najslabše desetdnevno obdobje v tem letu

Po podatkih banke Bank of America je delniški trg v ponedeljek vstopil v najslabši sezonski razpon dni v tem letu.

"18. septembra se je začelo zadnjih deset dni septembra, najslabše desetdnevno obdobje v tem letu za [indeks S&P 500], pri čemer je indeks za 40 % dosegel povprečni donos -1,11 %," je v torek zapisal Stephen Suttmeier, strateg za tehnične raziskave pri banki Bank of America.

Ta teden je indeks S&P 500 še vedno v pravi formi, saj se je znižal za približno 0,6 %.

TEŽKO OBDOBJE ZA INDEKS S&P 500

Banka Goldman Sachs je ta teden opozorila, da je obdobje od zdaj do oktobra običajno nestanovitno, saj so vodstva podjetij pod pritiskom, da zagotovijo celoletne posodobitve, ko se bliža konec tretjega četrtletja. Ta zgodnja opozorila so lahko pogosto negativna.

Poleg značilnih sezonskih teženj bodo vlagatelji to sredo prejeli ključne najnovejše podatke o ameriški centralni banki Federal Reserve, ki je razpeta med še vedno visoko inflacijo in upočasnjevanjem gospodarstva. Na gospodarstvo vpliva tudi vrsta prekinitev dela delavcev, višje cene nafte in grozeče zaprtje vlade, ki vzbuja zaskrbljenost vlagateljev.

Indeks S&P 500 je bil v rdečih številkah že v prvem delu septembra, Suttmeier pa je opozoril, da zaradi tega ta del ni priložnost za nakup.

"Ko je prvih 10 dni ali meseca pod povprečjem, je lahko tudi zadnjih 10 dni v mesecu zahtevnih, saj je indeks SPX zrasel za 41 % pri povprečnem donosu -1,66 %," je dejal v opombi.

Kljub dejstvu, da bi lahko prišlo do šibkega obdobja, je tehnični analitik banke Bank of America na splošno še vedno optimističen, razen če morebitni povratek ne bo prekinil ključnih ravni podpore, ki jih opazuje. Po Suttmeierjevih besedah je na primer današnja tržna referenčna vrednost okoli 4.425 še vedno precej nad 200-tedenskim drsečim povprečjem 3.914, zato je še vedno v "sekularnem bikovskem" trendu.


No comments yet