S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Palantir: ALL TIME HIGHS jsou naprosto nevyhnutelná

Společnost Palantir Technologies $PLTR-0.2% je v investorských kruzích často vnímána skepticky. Někteří se domnívají, že firma nebude v budoucnu schopna dobře škálovat, protože musí pokaždé upravovat své platformy pro většinu zákazníků, jiní se domnívají, že její nízký profil marží z ní činí špatnou investiční volbu. Společnost však v posledním čtvrtletí ve skutečnosti dosáhla skutečně dobrých výsledků hned na více frontách například rychlého růstu počtu zákazníků, pokračujícího růstu tržeb ve většině zeměpisných oblastí a relativně lepších hrubých marží, což by mělo tyto obavy rozptýlit a ujistit investory, že společnost je na cestě k udržitelnému růstu. Podívejme se, proto proč si myslím, že čeká Palantir $PLTR-0.2% v příštích měsících nové ATH.

 

 

Obavy ze škálovatelnosti

Začnu tím, že se budu zabývat jednou z největších obav, které společnost Palantir provázejí, a to její schopností škálovat. Její proces kvalifikace a přijímání zákazníků může zahrnovat úpravu datových konektorů, aby se přizpůsobily datům zákazníka, úpravu ovládacích panelů, aby splňovaly požadavky koncových uživatelů, provádění ETL na surových datech tak, aby se propojily s jejími platformami, a možná také přidání vlastních funkcí na určité obchody. To vše a možná ještě více musí společnost udělat, a to zpočátku s malými nebo žádnými náklady pokrytými zákazníkem. Palantir ve skutečnosti zveřejnil právě tento rizikový faktor ve svém podání 10Q.

 

...náš prodejní model často vyžaduje, abychom strávili měsíce a investovali značné prostředky do práce se zákazníky na pilotních nasazeních bez nákladů nebo s nízkými náklady, což může vést k nulovým nebo minimálním budoucím příjmům.

 

Řekněme, že pokud klíčoví inženýři odpovědní za určitého zákazníka onemocní, náhle opustí společnost nebo nejsou schopni včas najít řešení technického problému, může se celá transakce potenciálně zastavit. Je tedy pochopitelné, proč jsou investoři skeptičtí ohledně škálovatelnosti společnosti Palantir.

 

Pro pořádek dodejme, že zákaznickou základnu společnosti Palantir tvoří vládní agentury a komerční podniky různých velikostí po celém světě. Po tomto konstatování bych rád čtenáře upozornil, že toto riziko škálovatelnosti zatím Palantir neodradilo od rychlého růstu. Jeho zákaznická základna skutečně meziročně vzrostla o úctyhodných 35 %, což naznačuje, že společnost přinejmenším prozatím zdaleka nenarazila na svůj strop růstu.

 

Dále je také důležité zjistit, jak si Palantir $PLTR-0.2% v tomto ohledu vede ve srovnání se svými kolegy. Pokud totiž konkurence přidává zákazníky ještě rychlejším tempem, pak si Palantir při rozšiřování zákaznické základny možná nevede tak dobře. Sestavil jsem tedy údaje o počtu zákazníků několika jejích kolegů za poslední dvě čtvrtletí.

 

 

Ukázalo se, že tempo postupného růstu počtu zákazníků společnosti Palantir je výrazně vyšší než u některých jiných významných firem z odvětví softwarové infrastruktury. Možná v případě společnosti Palantir pomáhá efekt menší základny, anebo je společnost ještě daleko od dosažení svého pravého potenciálu. Ať tak či onak, tyto data naznačují, že Palantir roste relativně rychle, je schopen pohodlně zvládnout příliv nových zákazníků a že se investoři alespoň prozatím nemusí obávat problémů škálovatelnosti společnosti.

 

Pokud by byl proces přijímání zákazníků ve společnosti skutečně tak úzkoprsý, jak se medvědi domnívají, nebo pokud by její platformy byly jednoduché a daly se snadno replikovat, pak by tempo růstu počtu zákazníků nebylo vyšší, než u jejích kolegů anebo by se společnost v předchozích čtvrtletích alespoň někdy zadrhla. Z výše uvedených grafů je však patrné, že to rozhodně není případ společnosti Palantir $PLTR-0.2%.

 

Do budoucna tvrdím, že tempo rychlého růstu zákazníků společnosti by mohlo pokračovat i v následujících čtvrtletích. Málokdo ví, že společnost Palantir jen za poslední tři čtvrtletí více než zdvojnásobila svůj obchodní tým.

 

 

Podle vedení společnosti by toto rychlé tempo najímání prodejců mohlo pokračovat i ve druhé polovině roku 2021. V 1. pololetí jsme přijali více než 100 prodejců (Sales force) a očekáváme, že nábor bude pokračovat silným tempem i ve 2. pololetí 2021.

 

To je pro společnost Palantir a její akcionáře důležitý vývoj. Její výrazně rozšířený prodejní tým by byl schopen agresivně pronásledovat a konvertovat více potenciálních zákazníků a následně zvýšit příjmy do budoucna. Vedení společnosti Palantir $PLTR-0.2% se tak v podstatě (skrz větší PR oddělení) snaží zajistit, aby její rychlé tempo růstu pokračovalo.

 

Zbytečné obavy o růst

Kromě toho se růst společnosti Palantir neomezuje pouze na počet zákazníků. Osa Y v níže uvedeném grafu ukazuje, že čtvrtletní tržby společnosti Palantir rostou rychleji než většina ostatních akcií softwarové infrastruktury kótovaných na burzách v USA. Osa X zároveň ukazuje, že čtvrtletní hrubá marže společnosti Palantir je víceméně na stejné úrovni jako u většiny jejích kolegů. To naznačuje, že společnost Palantir je schopna získávat nové zakázky relativně rychleji, aniž by se musela podbízet svým kolegům. 

 

 

Růst tržeb společnost navíc není způsoben jednorázovou událostí. Ve skutečnosti Palantir od svého přímého vstupu na burzu v loňském roce vykazuje zdravý a konzistentní růst tržeb ve třech ze svých čtyř vykazovaných regionů v průběhu několika čtvrtletí. To poukazuje na to, jak zákazníci napříč různými geografickými oblastmi ať už se jedná o komerční nebo vládní zákazníky nacházejí v ekosystému a nabídce Palantiru $PLTR-0.2% hodnotu.

 

Celkově tvrdím, že tržby společnosti Palantir budou i v následujících čtvrtletích růst zvýšeným tempem, protože: Nově přidaní zákazníci budou pravděpodobně zvyšovat své výdaje, protože jejich využívání, závislost a integrace na platformách společnosti Palantir časem porostou. Společnost Palantir aktivně doplňuje své řady prodejců a celkově členů PR oddělení, což by teoreticky mělo přivést více zákazníků a vést k většímu počtu uzavřených obchodů pro firmu. 

 

Závěrečné myšlenky

Společnost Palantir se obchoduje na úrovni 128násobku k výnosům (čtvrtletně) a na první pohled se může zdát, že je příliš drahá. Faktem však je, že několik jejich rychle rostoucích kolegů je oceněno na ještě vyšších násobcích. Relativně vzato tedy Palantir není až tak drahý.

 

Pokud jde o výhled, rychlé tempo najímání obchodních pracovníků společnosti Palantir pravděpodobně povede k většímu počtu uzavřených obchodů, což podle mého názoru vynese její tržby na nová maxima. Celkově tedy mám na společnost nadále býčí názor a myslím si, že ATH jsou v příštích měsících na místě. 

 

DISCLAIMER – nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení. Před nákupem si prosím udělejte vlastní analýzu. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

prostě top akcie, nové ATH by se vážně už hodilo

👍

$PLTR-0.2% je prostě beast, myslím, že budu jejich akcie držet ještě porádně dlouho

jsem na tom podobně 😁, mám ho hezky v kolonce long term a rozhodně na něj v blízké době neplánuji ani sáhnout

Sdílím!

díky, to byste mohl