S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Fidelity: Rally akcií energetických firem neskončila, sektor je na začátku nového cyklu

Loni akcie energetických firem těžily z růstu cen ropy a zemního plynu a řady geopolitických rizik, energetický sektor v rámci amerického akciového indexu S&P 500 přidal přes 40 %. Letos od začátku ledna odvětví energetiky přidává jen necelých pět procent, podle expertů z Fidelity Investments ale není důvod k obavám.

"Prudké zpomalení růstu cen akcií energetických firem souvisí mimo jiné s obnoveným zájmem investorů o cenné papíry technologických společností a dalších růstových firem vlivem očekávání dalšího poklesu inflace, brzkého konce růstu úrokových sazeb americké centrální banky a v důsledku zklidnění situace na trhu energetických komodit s tím, jak se západní Evropa zbavuje závislosti na ruských surovinách," říká Maurice FitzMaurice, portfoliomanažer z Fidelity Investments pro energetický sektor.

FitzMaurice nicméně upozorňuje na přetrvávající silnou poptávku po energetických komoditách. Ropný kartel OPEC v pravidelné měsíční zprávě v září předpověděl, že světová poptávka po ropě v roce 2024 vzroste o 2,25 milionu barelů denně. Saúdská Arábie a Rusko zároveň prodloužily dobrovolné snížení dodávek o 1,3 milionu barelů denně do konce letošního roku.

"Osobně předpokládám, že OPEC a jeho spojenci budou dodávky ropy upravovat tak, aby se ceny suroviny pohybovaly mezi 80 a 100 dolary za barel, což jsou úrovně zaručující těžařům slušné zisky, ale současně nenarušující zásadně poptávku po surovině," uvádí FitzMaurice.

Pozitivně Fidelity Investments nahlíží také na akcie dodavatelů zařízení a poskytovatelů služeb těžařům. FitzMaurice očekává, že po období nedostatečných investic do těžby ropy a zemního plynu budou podniky dobývání surovin rozvíjet.

"Otevírání nových ložisek je během na dlouhou trať, jsem tedy přesvědčen, že stojíme na samém začátku nového cyklu, a to nejen ve Spojených státech," pokračuje Maurice FitzMaurice, podle kterého mohou právě cenné papíry dodavatelů zařízení a služeb pro producenty surovin být dokonce atraktivnější než akcie samotných těžařů. "Když propukne zlatá horečka, mnou si ruce hlavně ti, kdo prodávají krumpáče a lopaty," připomíná na závěr staré rčení portfoliomanažer z Fidelity Investments.


Díky za shrnutí. S ropou je spjatých hodně společností a u některých se podle cen ropy odvíjí i dividenda. Investoři jsou nyní šťastní, ale řidiči moc ne...

To očividně záleží, kde se řídí, protože v Polsku je ted benzín na litr o 8kč níž :) 
Ale je to jak říkáš...

Skvělý příspěvek! 👍🏽

Děkuji :)

Hezký příspěvek. 😊 Také tu ropu sleduji a jsem zvědav zdali se dostane ke 100$ ale neodvážim se to zatím obchodovat.

Já o ropě upřímně vim úplný kulový a zároven mi to přijde dost jako takový "business o informacích"... musíš být u zdroje, aby jsi věděl, co kdo chystá a mohl na to v čas reagovat... takže také nic pro mě a pro můj hodlerský život :)

Souhlas, ta ropa je dost zrádná a já ji také neumím odhadnout, jako sleduji ji trochu a co dělá ta OPEC atd, ale jak píšeš, tady by to chtělo mít jak se říká "informace pod pultem" protože když něco vyjde ve zprávách, tak trh už na to třeba nějak reagoval ...navíc, je to dost náchylné na to, kolikrát během dne to dokáže dost skákat a ta volatilita také není zatím nic pro mě. 😊 ...ale kdo to umí, dá se na tom dost vydělat.