S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Fidelity: Rally energetskih delnic se ni končal, sektor je na začetku novega cikla

Lani so energetske delnice izkoristile rast cen nafte in plina ter številna geopolitična tveganja, saj je energetski sektor k ameriškemu delniškemu indeksu S&P 500 dodal več kot 40 %. Letos je energetski sektor od začetka januarja dodal le nekaj manj kot 5 %, vendar po mnenju strokovnjakov družbe Fidelity Investments ni razloga za zaskrbljenost.

"Močna upočasnitev rasti cen delnic energetskih podjetij je med drugim povezana z obnovljenim zanimanjem vlagateljev za vrednostne papirje tehnoloških podjetij in drugih rastočih podjetij zaradi pričakovanj nadaljnjega zniževanja inflacije, skorajšnjega konca zviševanja obrestnih mer ameriške centralne banke Federal Reserve in umirjanja trga energetskih surovin, saj zahodna Evropa izgublja odvisnost od ruskih surovin," pravi Maurice FitzMaurice, upravitelj portfelja za energetski sektor pri družbi Fidelity Investments.

Vendar FitzMaurice opozarja, da bo povpraševanje po energentih še naprej veliko. Naftni kartel OPEC je septembra v svojem rednem mesečnem poročilu napovedal, da se bo svetovno povpraševanje po nafti leta 2024 povečalo za 2,25 milijona sodov na dan. Hkrati sta Savdska Arabija in Rusija do konca letošnjega leta podaljšali prostovoljno zmanjšanje ponudbe za 1,3 milijona sodov na dan.

"Osebno pričakujem, da bodo OPEC in njegovi zavezniki prilagodili oskrbo z nafto tako, da bodo cene surove nafte ohranili med 80 in 100 dolarji za sod, kar je raven, ki proizvajalcem zagotavlja spodoben dobiček, hkrati pa ne ogroža povpraševanja po nafti," pravi FitzMaurice.

Družba Fidelity Investments ima pozitivno mnenje tudi o delnicah dobaviteljev opreme in ponudnikov storitev za rudarje. FitzMaurice pričakuje, da bodo podjetja razvijala dejavnost pridobivanja virov po obdobju nezadostnih naložb v proizvodnjo nafte in plina.

"Odpiranje novih polj je dolgotrajen tek, zato menim, da smo na samem začetku novega cikla, in to ne le v Združenih državah," nadaljuje Maurice FitzMaurice, ki meni, da so lahko vrednostni papirji ponudnikov opreme in storitev za proizvajalce surovin še bolj privlačni kot delnice samih rudarjev. "Ko izbruhne zlata mrzlica, dobijo moje roke predvsem tisti, ki prodajajo krampe in lopate," sklene upravitelj portfelja pri družbi Fidelity Investments.


No comments yet