S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Indicatorii macroeconomici din această săptămână includ decizia CNB privind rata repo, PIB-ul ceh, german și american, precum și inflația din Germania și din zona euro.

Ședința consiliului de administrație al CNB miercuri și PIB-ul vineri

Înainte de sărbătoarea de joi, banca centrală națională va organiza o ședință de politică monetară a consiliului său de administrație, în urma căreia va fi anunțată o posibilă modificare a ratei repo. Piața se așteaptă ca politica monetară a CNB să rămână neschimbată, iar rata repo la două săptămâni să rămână la 7%.

De asemenea, guvernatorul Ales Michl a făcut săptămâna trecută următoarele comentarii în fața presei: "Uitați de reducerea ratelor în curând, nu vă așteptați ca noi să reducem ratele în septembrie, octombrie și așa mai departe".

Vineri, Oficiul de Statistică din Cehia va publica produsul intern brut final al celui de-al doilea trimestru și variația masei monetare M2 pentru luna august. Se așteaptă ca PIB-ul să crească cu 0,1% în ritm trimestrial și să scadă cu 0,4% în ritm anual.

PIB și deflator din SUA, evoluția preliminară a IPC în Germania și în zona euro

Sfârșitul săptămânii va fi mai bogat în indicatori macroeconomici. Joi vor fi publicate datele preliminare ale inflației din Germania pentru luna septembrie, așteptările medii ale analiștilor fiind o creștere de 4,6% a IPC la aceeași dată.

De asemenea, raportul final privind creșterea PIB-ului din al doilea trimestru din SUA cade de Ziua Națională a Cehiei, pe 28 septembrie. Conform estimărilor pieței, PIB-ul SUA ar trebui să crească cu 2,2% în ritm trimestrial. Deflatorul prețurilor PIB ar trebui să arate din nou o creștere de 2% în aceeași perioadă. Starea economiei americane poate fi ilustrată și de consumul personal publicat.

Vineri, va fi publicată o estimare a variației anuale a IPC pentru zona euro pentru luna septembrie, estimare care ar trebui să încetinească creșterea la 4,5%. Inflația de bază din zona euro este estimată la 4,8%.


Ei bine, astăzi sunt curios de asta :)

asta înseamnă că suntem doi:)