S&P 500 ^GSPC 4,999.84 +0.66%
Tesla TSLA $142.23 -3.28%
Nvidia NVDA $786.31 +3.19%
Alphabet GOOG $157.71 +1.28%
Amazon AMZN $175.73 +0.63%
Apple AAPL $165.94 +0.57%
Meta META $480.10 -0.20%
Microsoft MSFT $399.48 +0.09%

Дивидентните акции са многофункционален инструмент на пазарите. Те предлагат на инвеститорите двоен път към рентабилна възвръщаемост, включително известна защита срещу предизвикателни пазарни условия, както и стабилен източник на пасивен доход. Това е привлекателна комбинация.

Най-добрите дивидентни акции ще осигурят инфлационен доход, базиран единствено на дивидента и подкрепен от дългосрочна история на надеждни плащания. За инвеститорите това е ситуация, в която печелят всички: когато акциите поскъпват, вие печелите пари, но когато те поевтиняват, все още можете да печелите пари.

Анализаторите от Уолстрийт не се притесняват да препоръчват компании с висока дивидентна доходност и сред последните им избори открихме две с дивидентна доходност от 10%. Това вече е солидна доходност, но тези акции имат и рейтинг "Силна покупка" от анализаторите - така че нека се потопим в данните и да разберем какво ги прави толкова интересни за попълване на портфейла.

Sunoco LP $SUN+0.4%

На първо място е Sunoco, една от големите американски марки. Компанията има дълга история в енергийната индустрия, предимно като производител и доставчик на моторни горива. Продуктовата линия на Sunoco включва различни формули на бензин, дизелово гориво и гориво за реактивни двигатели, които се предлагат както в маркови, така и в немаркови версии. Компанията управлява дистрибуторска мрежа, състояща се от бензиностанции, магазини за промишлени стоки, независими дилъри и търговски дистрибутори с повече от 10 000 обекта в 40 щата.

Продажбите на дребно на горива на Sunoco се допълват в бензиностанциите и магазините за бързооборотни стоки с обичайните продукти с добавена стойност, включително закуски и напитки, а компанията също така предоставя съоръжения за зареждане на клиенти на бензиностанции и автопаркове.

Sunoco има значителен принос за развитието на "зелената" икономика и разработва решения за възстановяване на смесени горива, т.е. бензин, дизелово гориво и авиационни горива, които са се смесили и са неизползваеми в транспортния тръбопровод. Компанията събира и преработва тези смесени горива в използваеми продукти, като по този начин намалява както отпадъците от горива, така и щетите от замърсяването.

Като се има предвид всичко това, последната тримесечна актуализация на Sunoco беше донякъде смесена. Компанията отчете печалба за второто тримесечие на 23 г. в размер на 5,75 млрд. долара, което е с 26% по-малко в сравнение с предходната година, въпреки че тази сума надхвърли очакванията с 28 млн. долара. Крайният резултат, макар и печеливш, не беше толкова оптимистичен; цифрата на печалбата на акция от 78 цента беше с 47 цента на акция по-ниска от очакваната.

За инвеститорите в дивиденти ключовият показател е разпределяемият паричен поток, който бе отчетен в размер на 175 млн. долара за второто тримесечие, което е благоприятно за сравнение със 159 млн. долара през второто тримесечие на предходната година. Това подкрепи обявяването на дивидент за второто тримесечие в размер на 84,2 цента на обикновена акция, или 3,36 долара на годишна база. При този годишен процент и текущата оценка на акциите дивидентът представлява доходност от 7,1%, което е повече от два пъти повече от средния дивидент, наблюдаван сред компаниите от S&P 500, и почти два пъти повече от отчетената за август инфлация от 3,7% на годишна база.

Според Джъстин Дженкинс, петзвезден анализатор в Raymond James, Sunoco се отличава със способността си да остане печеливша и да генерира парични средства - качества, които ще поддържат постоянна висока дивидентна доходност. Той пише за компанията: "Предвид силното изпълнение, увереността в продължаващото подобряване на рентабилността и потенциала за растеж чрез средносрочна оптимизация на бизнеса и възможности за сливания и придобивания, ние оставаме конструктивни по отношение на Sunoco. Тези усилия, съчетани с дисциплина по отношение на капитала/разходите, ни позволиха да генерираме значителен свободен паричен поток, който осигури на баланса солидна гъвкавост, която ще бъде използвана за по-нататъшно развитие на бизнеса (както органично, така и неорганично). Въпреки че макроикономическата среда продължава да "хвърля палки", през 2023 г. виждаме стабилна до положителна тенденция в обема, подкрепена от увеличените маржове на горивата. Това се допълва от солиден списък с атрактивни придобивания и органични проекти, които създават дългосрочна стойност, като по-нататъшни сливания и придобивания вероятно ще допринесат за растежа."

Дженкинс също така оценява акциите на SUN като Outperform (купува) с целева цена от 53 USD, което предполага възможност за 12% ръст през следващите 12 месеца.

Петте скорошни оценки на анализаторите за SUN включват 4 оценки "Купува" срещу 1 оценка "Задържа", което означава консенсусна оценка "Силно купува". Въз основа на средна целева цена от 51 USD, акциите имат потенциал за ръст от 7,5 % за една година; като се добави дивидентът, потенциалът за обща възвръщаемост е близо 15 %.

SUN

Sunoco LP

SUN
$55.74 $0.24 +0.44%

Ares Capital Corporation $ARCC+0.5%

Следващата акция в нашия списък е Ares Capital Corporation, BDC или компания за бизнес развитие. Тези компании са специализирани заемодатели, които предоставят кредити и финансови услуги на малки предприятия, които невинаги отговарят на условията за ползване на услугите на традиционните търговски банки. Комбинацията от дялово финансиране, кредитни услуги и предоставяне на финансови инструменти е от съществено значение за клиентите на ARCC и запълва важна празнина в средата на малкия бизнес в САЩ.

От излизането си на борсата през 2004 г. ARCC е инвестирала повече от 21 млрд. долара в 475 компании и е осигурила 12% възвръщаемост на акционерите. Компанията може да се похвали с пазарна капитализация от над 10,7 млрд. долара, което я прави най-голямата публично търгувана BDC на пазарите в САЩ. Портфейлът, който стои зад тези резултати, е разнообразен и балансиран, със здравословен микс от активи. От общия брой 22% са в софтуер и услуги, 11,3% - в здравни услуги и 8,7% - в търговски и професионални услуги. Други сектори, представени в портфейла, включват енергетика, застраховане и потребителски стоки за дълготрайна употреба. По-малко от 42% от портфейла се състои от първостепенни обезпечени кредити с първи залог и още 18,1% от първостепенни обезпечени кредити с втори залог.

За инвеститорите най-важни са резултатите. Арес отчете общ доход от инвестиции в размер на 634 млн. долара за второто тримесечие на 23 г., в сравнение с 479 млн. долара за второто тримесечие на 22 г. - увеличение с 32% на годишна база и надхвърляне на прогнозата с 11 млн. долара. В края на годината Ares отчете печалба от 58 цента на акция, което е с 1 цент над прогнозите и значително над 46 цента на акция, отчетени през 2Q22 г. Компанията може да се похвали с парични средства и ликвидни активи в размер на 411 млн. долара към 30 юни, което представлява 35% подобрение спрямо края на 2022 г.

Печелившите операции и солидните парични резерви подкрепят дивидента на компанията за 3-то тримесечие, който беше обявен на 25 юли с изплащане на 29 септември. Дивидентът от 48 цента на обикновена акция възлиза на 1,92 долара на годишна база и носи 10% доходност. Историята на дивидентите на компанията датира от 2004 г., когато редовните тримесечни плащания се редуват с променливи извънредни плащания.

Анализаторът на KBW Райън Линч посочва историята на Ares, която генерира възвръщаемост и оцелява при възходите и спадовете на кредитните цикли. Той казва за акциите: "ARCC има отлични резултати в областта на гарантирането и качеството на кредитите, постигнала е една от най-добрите икономически възвръщаемости в сектора и разполага с най-добрата в класа си кредитна платформа. ARCC има една от най-дългите истории и е преминала през няколко кредитни цикъла с много добри резултати. Доминиращата платформа на ARCC и широките, дългогодишни взаимоотношения със спонсори ще ѝ помогнат да продължи да завладява значителен дял от растящия пазар на пряко кредитиране. ARCC разполага с най-добрата в класа си структура на ангажиментите, която е евтина, разнообразна, дългосрочна и гъвкава, с множество рейтинги от инвестиционен клас, които са финансирали и ще продължат да помагат за финансирането на растежа на портфейла им."

ARCC
$20.68 $0.10 +0.46%No comments yet