Dividendne delnice so večnamenski instrument trgov. Vlagateljem ponujajo dvojno pot do donosov, vključno z zaščito pred težkimi tržnimi razmerami in stabilnim virom pasivnega dohodka. To je privlačna kombinacija.

Najboljše dividendne delnice zagotavljajo dohodek, ki presega inflacijo in temelji izključno na dividendah ter je podprt z dolgoročno zgodovino zanesljivih izplačil. Za vlagatelje je to situacija, v kateri zmagajo vsi: ko delnice rastejo, zaslužite, ko pa padajo, lahko še vedno zaslužite.

Analitiki Wall Streeta se ne sramujejo priporočati podjetij z visokimi dividendnimi donosi, med njihovimi nedavnimi izbori pa smo našli dva z 10-odstotnim dividendnim donosom. To je že soliden donos, vendar pa so analitiki te delnice ocenili tudi z oceno "Strong Buy" - zato se poglobimo v podatke in ugotovimo, zakaj so tako zanimive za portfelj.

Sunoco LP $SUN-0.5%

Prva je družba Sunoco, ena od velikih ameriških blagovnih znamk. Podjetje ima dolgo zgodovino v energetski industriji, predvsem kot proizvajalec in dobavitelj motornih goriv. Linija izdelkov Sunoco vključuje različne formulacije bencina, dizelskega goriva in goriva za reaktivne motorje, ki so na voljo v različicah z blagovno znamko in brez nje. Družba upravlja distribucijsko mrežo, ki jo sestavljajo bencinske črpalke, prodajalne, neodvisni trgovci in komercialni distributerji z več kot 10.000 lokacijami v 40 državah.

Maloprodajna prodaja goriva podjetja Sunoco je na bencinskih črpalkah in prodajalnah dopolnjena z običajnimi izdelki z dodano vrednostjo, vključno s prigrizki in pijačami, podjetje pa zagotavlja tudi naprave za točenje goriva za stranke bencinskih črpalk in voznih parkov.

Družba Sunoco pomembno prispeva k širitvi "zelenega" gospodarstva in razvija rešitve za predelavo mešanih goriv, tj. bencina, dizelskega goriva in letalskih goriv, ki so se v transportnem cevovodu zmešala in niso uporabna. Podjetje zbira in predeluje ta mešana goriva v uporabne izdelke, s čimer zmanjšuje odpadno gorivo in škodo zaradi onesnaževanja.

Glede na vse to je bila zadnja četrtletna posodobitev podjetja Sunoco nekoliko mešano ocenjena. Družba je poročala o dobičku za drugo četrtletje leta 23 v višini 5,75 milijarde dolarjev, kar je 26 % manj kot leto prej, čeprav je ta znesek presegel pričakovanja za 28 milijonov dolarjev. Končni rezultat, čeprav dobičkonosen, ni bil tako optimističen; dobiček na delnico v višini 78 centov je bil za 47 centov na delnico nižji od pričakovanega.

Za vlagatelje v dividende je ključni kazalnik razdelilni denarni tok, ki je v drugem četrtletju znašal 175 milijonov dolarjev, kar je ugodno v primerjavi s 159 milijoni dolarjev v drugem četrtletju prejšnjega leta. To je podprlo napoved dividende za drugo četrtletje v višini 84,2 centa na navadno delnico ali 3,36 USD na letni ravni. Po letni stopnji in trenutnem vrednotenju delnice dividenda predstavlja 7,1-odstotni donos, kar je več kot dvakrat več od povprečne dividende med podjetji iz skupine S&P 500 in skoraj dvakrat več od 3,7-odstotne letne inflacije, zabeležene za avgust.

Po mnenju Justina Jenkinsa, analitika s petimi zvezdicami pri podjetju Raymond James, se Sunoco odlikuje po sposobnosti, da ostane dobičkonosen in ustvarja denarna sredstva, kar bo še naprej podpiralo visok dividendni donos. O podjetju piše: "Glede na dobro izvedbo, zaupanje v nadaljnje izboljšanje dobičkonosnosti in potencial rasti s srednjeročno optimizacijo poslovanja in možnostmi za združitve in prevzeme ostajamo konstruktivni glede podjetja Sunoco. Ta prizadevanja so skupaj s kapitalsko/stroškovno disciplino omogočila ustvarjanje znatnega prostega denarnega toka, ki je bilanci stanja zagotovil dobro prožnost, ki bo uporabljena za nadaljnjo rast podjetja (tako organsko kot anorgansko). Čeprav nam makroekonomsko okolje še naprej "meče štrene", za leto 2023 vidimo stabilno do pozitivno gibanje obsega, ki ga bodo podpirale višje marže na gorivo. To dopolnjuje zdrav seznam privlačnih prevzemov in organskih projektov, ki ustvarjajo dolgoročno vrednost, k rasti pa bodo verjetno prispevali tudi nadaljnji prevzemi in združitve."

Jenkins delnico družbe SUN ocenjuje tudi kot Outperform (nakup) s ciljno ceno 53 dolarjev, kar kaže na možnost 12-odstotnega povečanja v naslednjih 12 mesecih.

Pet nedavnih ocen analitikov za SUN vključuje 4 ocene "Buy" v primerjavi z 1 oceno "Hold", kar pomeni soglasno oceno "Strong Buy". Na podlagi povprečne ciljne cene 51 USD ima delnica enoletni potencial povečanja za 7,5 %; če prištejemo še dividende, je potencial skupnega donosa skoraj 15 %.

SUN

Sunoco LP

SUN
$52.96 -$0.26 -0.48%
1 Day
-0.48%
5 Days
-1.04%
1 Month
+0.44%
6 Months
+1.24%
1 Year
+15.25%
YTD
+6.45%
5 Years
+69.77%
Max.
-2.41%

Ares Capital Corporation $ARCC-0.4%

Naslednja delnica na našem seznamu je Ares Capital Corporation, družba za razvoj poslovanja (BDC). Ta podjetja so specializirani posojilodajalci, ki zagotavljajo posojila in finančne storitve malim podjetjem, ki niso nujno upravičena do storitev tradicionalnih poslovnih bank. Kombinacija lastniškega financiranja, posojilnih storitev in zagotavljanja finančnih instrumentov podjetja ARCC je bistvena za njegove stranke in zapolnjuje pomembno vrzel v okolju malih podjetij v ZDA.

Od leta 2004, ko je ARCC vstopil na borzo, je v 475 podjetij vložil več kot 21 milijard dolarjev in delničarjem zagotovil 12-odstotni donos. Podjetje se ponaša s tržno kapitalizacijo, ki presega 10,7 milijarde dolarjev, s čimer je največje javno kotirajoče podjetje BDC na ameriških trgih. Portfelj, ki stoji za to uspešnostjo, je raznolik in uravnotežen, z zdravo mešanico sredstev. Od tega je 22 % sredstev namenjenih programski opremi in storitvam, 11,3 % zdravstvenim storitvam ter 8,7 % komercialnim in strokovnim storitvam. Drugi sektorji, zastopani v portfelju, vključujejo energetiko, zavarovalništvo in trajne potrošniške dobrine. Manj kot 42 % portfelja sestavljajo prednostno zavarovana posojila s prvim zastavnim rokom, še 18,1 % pa prednostno zavarovana posojila z drugim zastavnim rokom.

Za vlagatelje so najpomembnejši rezultati. Družba Ares je v 2. četrtletju leta 23 poročala o skupnih prihodkih od naložb v višini 634 milijonov USD, kar je več kot 479 milijonov USD v 2. četrtletju leta 22, kar je 32-odstotno povečanje na letni ravni in za 11 milijonov USD preseganje napovedi. Ob koncu leta je družba Ares poročala o dobičku v višini 58 centov na delnico, kar je 1 cent nad ocenami in precej nad 46 centi na delnico, o katerih je poročala v 2. četrtletju leta 22. Družba se je 30. junija ponašala z denarjem in likvidnimi sredstvi v višini 411 milijonov dolarjev, kar je 35 % več kot ob koncu leta 2022.

Dobičkonosno poslovanje in trdne denarne rezerve podpirajo dividende družbe za 3. četrtletje, ki so bile razglašene 25. julija z izplačilom 29. septembra. Dividenda v višini 48 centov na navadno delnico znaša 1,92 USD na letni ravni in prinaša 10-odstotni donos. Zgodovina dividend družbe sega v leto 2004, ko so se redna četrtletna izplačila izmenjevala s spremenljivimi izrednimi izplačili.

Ryan Lynch, analitik družbe KBW, poudarja, da je družba Ares v preteklosti ustvarjala donose in preživela vzpone in padce kreditnih ciklov. O delnici pravi: "Družba ARCC ima odlične rezultate pri izdaji in kakovosti kreditov, dosegla je nekaj najboljših ekonomskih donosov v sektorju in ima najboljšo kreditno platformo v svojem razredu. ARCC ima eno najdaljših zgodovin in je z zelo dobrimi rezultati preživel več kreditnih ciklov. Prevladujoča platforma družbe ARCC in široki, dolgoletni odnosi s sponzorji ji bodo pomagali, da bo še naprej pridobivala pomemben delež rastočega trga neposrednih posojil. ARCC ima v svojem razredu najboljšo strukturo obveznosti, ki je nizkocenovna, raznolika, dolgoročna in prilagodljiva, z več naložbenimi bonitetnimi ocenami, ki so financirale in bodo še naprej pomagale financirati rast njihovega portfelja."

ARCC
$19.78 -$0.08 -0.40%
1 Day
-0.4%
5 Days
-0.82%
1 Month
-0.92%
6 Months
+1.3%
1 Year
+0.21%
YTD
+4.68%
5 Years
+11.4%
Max.
+29.43%


No comments yet