S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Možná nebude, ale co kdyby: V případě recese se před americkými akciemi otevírá propast hluboká desítky procent

Míří Spojené státy do recese? Ekonomové se samozřejmě neshodnou, v posledních týdnech ale měli spíše tendenci vyhlížet hladké přistání ekonomiky. Dynamika některých hospodářských ukazatelů a dlouhodobá a výrazná inverze křivky výnosů vládních dluhopisů USA ale varují před přílišným optimismem. Akciový trh v Americe se letos i přes poslední pullback drží poměrně dobře, jak by s ním ale mohla zamávat právě případná recese?

Historie nabízí mnoho příkladů recesí a hlubokých propadů akciového trhu. Dějiny se samozřejmě nikdy přesně neopakují, nálady investorů v obdobných ekonomických podmínkách se ale mnohdy také velice podobají, čemuž odpovídá i průběh různých cenových korekcí a medvědích trendů na trzích.

Historická maxima indexu S&P 500 jsou již téměř dva roky stará. Od té doby trh zaznamenal zatím maximálně 27,5% pokles, tedy na medvědí trend poměrně mírný. Když v USA v minulosti propukly recese (připomeňme, že v Americe neberou v potaz v Evropě využívanou definici recese jako dvou mezikvartálních poklesů HDP v řadě, recesi vyhlašuje na základě více indikátorů NBER, tedy Národní úřad pro ekonomický výzkum), propady cen akcií byly zpravidla hlubší. A to výrazně.

Velká deprese: -86 %

Velká recese: -58 %

Internetová bublina (Dot.com): -50 %

Propad v roce 1973: -50 %

Recese za prezidenta Nixona v roce 1969: -37 %

Černé pondělí v roce 1987: -36 %

Pandemie covidu-19: -35 %

Propady o 50 % v minulosti nebyly časté, ale docházelo k nim. Poklesy o více než 30 % pak byly poměrně běžné. Jakkoli je současnost od minulosti samozřejmě v mnohém odlišná, na základě dlouhodobé tržní zkušenosti nelze vyloučit, že americké akcie ještě nedosedly na dno současného medvědího trendu, který se spustil poklesem z maxima indexu S&P 500 z ledna 2022.

Burzovní almanach říká, že jsou další poklesy velice dobře možné. Stačí maličkost, totiž aby NBER vyhlásil recesi. Sazby jsou vysoké, likvidity ve finančním systému ubývá (Fed nadále stahuje z trhu 95 miliard USD za měsíc) a geopolitická situace je poměrně napjatá. Mimochodem, 50% propad z maxima by index S&P 500 vrátil zhruba na hladinu 2 400 bodů, tedy na minima z doby bleskového pandemického propadu na trzích.


Velmi zajímavé informace a zajímavý graf. Aktuálně netuším zda recese přijde nebo ne, ale děkuji za tento příspěvek :D

Mě to také docela zaujalo :) Není zač.

Zajímavé shrnutí :) stejně ale absolutně netuším, jestli se teda nějaká recese blíží a nebo ne :D

Věř mi, že to nikdo... :-D

Někteří tvrdí že ví :D

Věř mi, že to nikdo... :-D

Zatím to na recesi nevypadá, ale co není může být. Pak by to bylo opravdu divoké, ale byly by to třeba životní příležitosti.

Životní příležitosti mi zní moc dobře... jen je zase nepropásnout! :)

Je to zajímavé, bohužel v momentální situaci nedokážu posoudit jakým směrem se trh vydá. Jakou strategii teď považuješ za nejlepší?

Upřímně ted asi dokážu popsat alibisticky spíš jen to, co bych nedělal než to, co bych dělal... :)

Já v momentální situaci přikupuji podhodnocené dividendové tituly.