S&P 500 ^GSPC
5,123.41
-1.46%
Nvidia NVDA
$881.95
-2.67%
Meta META
$511.90
-2.15%
Tesla TSLA
$171.05
-2.03%
Amazon AMZN
$186.13
-1.54%
Microsoft MSFT
$421.90
-1.41%
Alphabet GOOG
$159.19
-1.00%
Apple AAPL
$176.55
+0.86%

Piața ofertelor publice inițiale a fost surprinzător de normală în ultimele două săptămâni, cel puțin la suprafață.

Producătorul britanic de cipuri Arm Holdings, compania de livrare de alimente Instacart și Klaviyo au reprezentat o șansă de a revigora o piață a ofertelor publice inițiale care a fost mult timp în zdrențe. Însă rezultatele nu au fost convingătoare.

Arm, Instacart și Klaviyo și-au fixat prețul ofertelor la nivelul sau peste așteptările recente, iar acțiunile lor au crescut în prima zi de tranzacționare. De atunci însă, acestea s-au retras, iar acțiunile Arm și Instacart au scăzut pentru scurt timp sub prețul lor de IPO. După un salt de 25% în prima zi de tranzacționare, Arm a scăzut în următoarele șase zile. Acțiunile companiilor de tehnologie au scăzut în general săptămâna trecută, trase în jos de faptul că investitorii s-au împăcat cu ideea că Rezerva Federală este serioasă în privința menținerii ratelor la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp.

"Toate ofertele publice inițiale au început în forță și apoi s-au estompat. Până când acest lucru se va corecta, va fi în continuare un început slab pentru piața IPO", a declarat Renos Savvides, șeful piețelor de capital de la Neuberger Berman.

Ofertele publice inițiale reprezintă o parte importantă a economiei americane, iar dacă fluxul de companii care se fac publice încetinește, la fel ar putea să se întâmple și cu capitalul și cu crearea de locuri de muncă. Atunci când companiile devin publice, banii din vânzarea de acțiuni ajung în buzunarele angajaților și ale primilor investitori. Dacă societățile intră în bursă atunci când sunt mai tinere și au mai mult spațiu de creștere, IPO-urile lor pot permite micilor investitori publici să obțină profituri mari în viitor.

Consilierii de la Arm, Instacart și Klaviyo și-au dat seama de importanța IPO-urilor lor. Aceștia au structurat ofertele cu atenție. De exemplu, toate cele trei companii și-au asigurat investitori de bază sau investitori strategici care s-au angajat în avans să cumpere o parte din IPO.

La urma urmei, piața IPO-urilor este încă somnoroasă, cel puțin în comparație cu situația în care se afla în 2021, înainte ca Fed să își înceapă cruciada de majorare a ratelor. În această lume cu rate scăzute, investitorii în căutare de randament au fost fericiți să achiziționeze acțiuni de creștere riscante, ceea ce a dus prețurile startup-urilor la maxime istorice. Potrivit firmei de cercetare Dealogic, ofertele publice inițiale tradiționale au strâns mai mulți bani în SUA în 2021 decât oricând înainte.

Totul s-a oprit brusc în luna noiembrie a aceluiași an, când membrii Fed și-au exprimat îngrijorarea cu privire la inflație și au avertizat că ar putea crește ratele dobânzilor mai repede decât se așteptau.

Prețurile pe care investitorii erau dispuși să le plătească pentru companiile cu creștere rapidă - publice și private - s-au prăbușit. Potrivit datelor Dealogic, anul trecut s-a înregistrat cea mai mică sumă strânsă în urma unei oferte publice inițiale din SUA din ultimii 20 de ani.

Când Instacart a devenit publică săptămâna trecută, și-a vândut acțiunile la un preț care a evaluat-o la 9,9 miliarde de dolari, pe o bază complet diluată. Aceasta a fost mult sub evaluarea de 39 de miliarde de dolari pe care Instacart a obținut-o într-o rundă de finanțare din 2021.

Scepticii spun că asta înseamnă că vibrația din 2021 a dispărut de mult, cel puțin pentru moment. Investitorii și consilierii spun că dorința Instacart de a accepta o reducere atât de semnificativă a evaluării în cadrul unei oferte publice inițiale este de fapt un semn bun pentru piață, deoarece ar putea încuraja pe alții să facă același lucru.

"Majoritatea investitorilor cu capital de risc își dau seama că, în multe cazuri, ultimele runde au reprezentat obiective irealizabile înainte de listare", a declarat Mark Caccavo, partener director la Millennia Capital, care investește în companii cu capital de risc în stadiu avansat.

Alte listări importante din ultimul an - printre care unitatea Mobileye a Intel, care se ocupă de mașini care se conduc singure, compania de îngrijire a sănătății consumatorilor Kenvue, Johnson & Johnson, lanțul de restaurante mediteraneene Cava Group și compania de cosmetice Oddity Tech - oferă, de asemenea, o viziune mixtă asupra pieței IPO. Oddity și Kenvue se tranzacționează sub evaluările IPO-urilor lor; Mobileye și Cava Group sunt în creștere.

Designerul de pantofi de modă Birkenstock este așteptat să își scoată acțiunile la bursă în octombrie, potrivit unor persoane familiarizate cu alte IPO-uri, în timp ce compania de software de plăți în domeniul sănătății Waystar ia în considerare o ofertă de acțiuni înainte de sfârșitul anului. Consilierii IPO spun că piața este deschisă pentru companiile mari cu un istoric dovedit.

"Investitorii sunt favorabili noilor emisiuni, dar numai pentru anumite tipuri de companii", a declarat Chris Donini, director general la Raine Group, care a consiliat Arm pentru IPO. "Investitorii vor să vadă stabilitate financiară și un catalizator pentru creștere".

Savvides, care consiliază managerii de portofoliu de la Neuberger Berman cu privire la ofertele publice inițiale, a declarat că acum primește între trei și cinci cereri pe săptămână pentru întâlniri "de probă" din partea companiilor private care se gândesc la o ofertă publică inițială. În urmă cu șase luni, primea poate o ofertă pe săptămână sau niciuna.


Până acum, ARM a scăzut cu peste 20% față de vârf, dar cred că va fi în continuare destul de volatilă. Încă nu avem prea multe date pe grafic, iar investitorii sunt mai degrabă dispuși să aștepte evoluțiile ulterioare. Pentru mine, 40 de dolari este un loc realist în care să ne uităm.

Sunt sigur că investitorii încă mai așteaptă, așa că stau cu ochii pe ARM. 40 de dolari ar fi frumos :D