S&P 500 ^GSPC
5,124.76
-1.43%
Nvidia NVDA
$884.54
-2.39%
Amazon AMZN
$185.51
-1.87%
Tesla TSLA
$171.33
-1.87%
Meta META
$513.89
-1.77%
Microsoft MSFT
$421.41
-1.52%
Alphabet GOOG
$159.42
-0.85%
Apple AAPL
$175.16
+0.07%

Trg začetnih javnih ponudb je bil v zadnjih dveh tednih presenetljivo normalen, vsaj na videz.

Britanski proizvajalec čipov Arm Holdings, podjetje za dostavo hrane Instacart in Klaviyo so predstavljali priložnost za oživitev trga IPO, ki je že dolgo v razsulu. Vendar rezultati niso bili prepričljivi.

Arm, Instacart in Klaviyo so svoje ponudbe ocenili na ravni nedavnih pričakovanj ali nad njimi, njihove delnice pa so prvi dan trgovanja zrasle. Vendar so se nato umaknile, delnice podjetij Arm in Instacart pa so za kratek čas padle pod ceno ob prvi javni ponudbi. Po 25-odstotnem skoku na prvi dan trgovanja so delnice podjetja Arm naslednjih šest dni padale. Delnice tehnoloških podjetij so prejšnji teden na splošno padle, saj so se vlagatelji sprijaznili z dejstvom, da namerava Federal Reserve resno ohraniti višje obrestne mere dlje časa.

"Vse javne ponudbe delnic so se začele z močnimi tečaji, nato pa so se zmanjšale. Dokler se to ne popravi, bo začetek za trg IPO še vedno slab," je dejal Renos Savvides, vodja kapitalskih trgov pri podjetju Neuberger Berman.

Javne ponudbe delnic so pomemben del ameriškega gospodarstva, in če se tok podjetij, ki vstopajo na borzo, upočasni, se lahko upočasnita tudi kapital in ustvarjanje delovnih mest. Ko podjetja vstopijo na borzo, denar od prodaje delnic konča v žepih zaposlenih in prvih vlagateljev. Če podjetja vstopajo na borzo, ko so mlajša in imajo več prostora za rast, lahko njihova prva javna ponudba delnic malim javnim vlagateljem omogoči velike dobičke v prihodnosti.

Svetovalci podjetij Arm, Instacart in Klaviyo so se zavedali pomembnosti njihovih IPO. Ponudbe so skrbno strukturirali. Vsa tri podjetja so si na primer zagotovila temeljne ali strateške vlagatelje, ki so se vnaprej zavezali, da bodo kupili del IPO.

Navsezadnje je trg IPO še vedno zaspan, vsaj v primerjavi z letom 2021, preden je FED začel svoj križarski pohod za dvig obrestnih mer. V tem svetu nizkih obrestnih mer so vlagatelji, ki iščejo donos, z veseljem pograbili tvegane rastoče delnice, zaradi česar so cene zagonskih podjetij dosegle rekordne vrednosti. Po podatkih raziskovalnega podjetja Dealogic bodo tradicionalne javne ponudbe delnic v ZDA leta 2021 zbrale več denarja kot kdaj koli prej.

Vse to se je ustavilo novembra istega leta, ko so člani Fed izrazili zaskrbljenost zaradi inflacije in opozorili, da bi lahko obrestne mere dvignili hitreje, kot je bilo pričakovano.

Cene, ki so jih bili vlagatelji pripravljeni plačati za hitro rastoča podjetja - javna in zasebna -, so padle. Po podatkih družbe Dealogic je bil lani v ZDA zbran najnižji znesek iz naslova prve javne ponudbe delnic v zadnjih 20 letih.

Ko je podjetje Instacart prejšnji teden vstopilo na borzo, je svoje delnice prodalo po ceni, ki ga je v celoti razredčenega vrednotila na 9,9 milijarde dolarjev. To je bilo precej manj od 39 milijard dolarjev, ki jih je Instacart pridobil v krogu financiranja leta 2021.

Skeptiki pravijo, da to pomeni, da je vzdušje iz leta 2021 že zdavnaj minilo, vsaj za zdaj. Vlagatelji in svetovalci pravijo, da je pripravljenost podjetja Instacart, da pri prvi javni ponudbi delnic sprejme tako znatno znižanje vrednotenja, pravzaprav dober znak za trg, saj bi to lahko spodbudilo druge, da storijo enako.

"Večina vlagateljev tveganega kapitala se zaveda, da so bile zadnje runde v mnogih primerih nedosegljivi cilji pred uvrstitvijo na borzo," je dejal Mark Caccavo, vodilni partner v družbi Millennia Capital, ki vlaga v podjetja tveganega kapitala v poznih fazah.

Tudi druge velike kotacije v zadnjem letu - med njimi Intelova enota Mobileye, ki se ukvarja s samovozečimi avtomobili, podjetje za zdravstveno varstvo potrošnikov Kenvue, Johnson & Johnson, veriga sredozemskih restavracij Cava Group in kozmetično podjetje Oddity Tech - ponujajo mešan pogled na trg IPO. Podjetji Oddity in Kenvue trgujeta pod vrednostjo, ki sta jo prejeli v okviru IPO, Mobileye in Cava Group pa rasteta.

Modni oblikovalec obutve Birkenstock naj bi po navedbah ljudi, ki so seznanjeni z drugimi IPO, svoje delnice ponudil oktobra, medtem ko podjetje Waystar, ki se ukvarja s programsko opremo za plačila v zdravstvu, razmišlja o ponudbi delnic pred koncem leta. Svetovalci za IPO pravijo, da je trg odprt za velika podjetja z dokazano uspešnostjo.

"Vlagatelji podpirajo nove izdaje, vendar le za določene vrste podjetij," je dejal Chris Donini, direktor podjetja Raine Group, ki je podjetju Arm svetovalo pri IPO. "Vlagatelji želijo videti finančno stabilnost in katalizator za rast."

Savvides, ki upravljavcem portfelja podjetja Neuberger Berman svetuje pri IPO, je dejal, da zdaj od zasebnih podjetij, ki razmišljajo o IPO, tedensko prejme tri do pet prošenj za "poskusna" srečanja. Pred šestimi meseci je dobil morda eno ponudbo na teden ali nobene.


No comments yet