Ameriške delnice so v torek močno oslabile, saj se vlagatelji bojijo višjih obrestnih mer

Ameriške delnice so močno padle. Na trgu še vedno obstaja zaskrbljenost zaradi negativnega vpliva visokih obrestnih mer.

Indeks Dow, ki vključuje delnice tridesetih vodilnih ameriških podjetij, je izgubil 1,14 % in trgovanje končal pri 33.618,88 točke. Širši indeks S&P 500 je padel za 1,47 % na 4 273,53 točke, indeks Nasdaq Composite, ki vključuje veliko podjetij iz visokotehnološkega sektorja, pa za 1,57 % na 13 063,61 točke. Indeks nestanovitnosti VIX se je povečal za 12,07 % na 18,94 točke, donosnost 10-letnih ameriških državnih obveznic pa se je povečala za približno eno bazično točko na 4,555 %. Cene nafte so se zvišale za manj kot odstotek, medtem ko sta zlato in srebro izgubila približno odstotek, bitcoin pa je odpisal približno pol odstotka na 26.150 USD.

Ameriška centralna banka Federal Reserve je prejšnji teden v skladu s pričakovanji pustila svojo referenčno obrestno mero nespremenjeno v razponu 5,25-5,50 %. Vendar pa je namignila, da namerava dlje časa ohraniti visoke obrestne mere in da bi jih lahko še zvišala. Donosnost 10-letnih ameriških državnih obveznic se je po izjavi Fed povzpela na 16-letno najvišjo raven.

Delnice spletnega trgovca na drobno Amazon (-4,03 %) so precej oslabile. Vlagatelji so se odzvali na novico, da je ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) proti podjetju vložila protimonopolno tožbo. FTC trdi, da podjetje zlorablja svoj prevladujoči položaj na trgu v svojo korist in sili potrošnike, da plačujejo višje cene za blago. Komisija je v okviru tožbe zaprosila sodišče, naj preuči, ali bi morala Amazon prisiliti, da proda del svojih poslov in tako prepreči negativen vpliv na potrošnike.

Na deviznem trgu se je ameriški dolar v primerjavi s košarico valut povzpel na novo desetmesečno najvišjo vrednost. Podpirala ga je visoka donosnost ameriških obveznic. Evro je v primerjavi z dolarjem okoli 22.00 po srednjeevropskem času izgubljal približno 0,2 % na 1,0570 USD. Dolarski indeks, ki meri vrednost dolarja v primerjavi s košarico šestih najpomembnejših svetovnih valut, je pridobil približno 0,2 % na 106,2 točke.

No comments yet