S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Americké akcie: Přijde rally v závěru roku? Tento argument má váhu bilionů dolarů

S růstem sazeb a výnosů dluhopisů a také s inverzí výnosové křivky v USA šlo ruku v ruce něco poměrně logického, a sice prudký růst objemu peněz ve fondech peněžního trhu v USA. Je v nich hodně přes pět bilionů dolarů, a to při sazbě zhodnocení nad 5 %. Minimálně s částí těchto peněz ale mohou investoři v závěru roku začít pracovat odvážněji, myslí si stratégové z Bank of America.

Objem peněz ve fondech peněžního trhu v USA překročil již zkraje září 5,6 bilionu USD. Jde o peníze investorů, pro které je příjemnější zhodnocení někde lehce nad 5 % za rok než hra o vyšší výnos na akciovém trhu nebo na trhu s dlouhodobějšími dluhopisy.

Fondy peněžního trhu v USA v současnosti nabízejí roční výnos těsně nad 5 %, zatímco po většinu minulé dekády umožňovaly prakticky nulové zhodnocení vložených peněz. I tak v nich v té době bylo zpravidla více než 2,5 bilionu USD.

Stratégové z Bank of America tedy vyvozují, že zhruba polovinu současného objemu peněz ve fondech peněžního trhu tvoří kapitál investorů, kteří by za určitých podmínek měli být ochotni peníze vybrat a investovat do rizikovějších aktiv v čele s akciemi.

Ony podmínky mohou být různé, pro řadu investorů by ale zřejmě byly impulzem jakkoli menší nejistota ohledně vývoje měnové politiky a také atraktivněji oceněné akcie. Zatímco Fed ještě zřejmě pracuje s možností jednoho zvýšení sazeb do konce roku a počítá spíše s delším obdobím vyšších sazeb, než donedávna doufali akcioví optimisté, poklesy cen akcií v uplynulých dvou měsících trh jako celek již do jisté míry zatraktivnily, pokud jde o valuace.

Případná úspěšná výsledková sezóna za třetí kvartál by tak mohla vyvolat vlnu jistého odlivu dolarů z fondů peněžního trhu směrem na trh s akciemi. A hlavní akciové indexy by tak mohly potvrdit i tradiční sezónní pattern v podobě růstového závěru roku.


Zatím to vypadá, že by mohl být konec roku pěkně zelený. Z historie zo také vyplývá, ale stále do toho může zasáhnout spousta nečekaných věcí.

Předem lituji lidi, co budou zkoušet shortovat S&P 500.