S&P 500 ^GSPC
5,051.41
-0.21%
Tesla TSLA
$157.11
-2.71%
Apple AAPL
$169.38
-1.92%
Nvidia NVDA
$874.15
+1.64%
Microsoft MSFT
$414.58
+0.23%
Alphabet GOOG
$156.00
-0.21%
Amazon AMZN
$183.32
-0.16%
Meta META
$499.76
-0.09%

Ameriške delnice: bo prišlo do rallyja ob koncu leta? Ta argument tehta bilijone dolarjev

Nekaj povsem logičnega je šlo z roko v roki z rastjo obrestnih mer in donosov obveznic ter inverzijo krivulje donosnosti v ZDA, in sicer močno povečanje količine denarja v ameriških skladih denarnega trga. V njih je precej več kot 5 bilijonov ameriških dolarjev, in to po več kot 5-odstotni stopnji apreciacije. Toda po mnenju strategov banke Bank of America bi lahko vsaj del tega denarja konec leta postal drznejši.

Obseg denarja v ameriških skladih denarnega trga je konec septembra že presegel 5,6 bilijona USD. To je denar vlagateljev, ki jim bolj ustreza vrednotenje nekje malo nad 5 % za leto, kot pa da bi igrali na višje donose na delniškem trgu ali trgu dolgoročnih obveznic.

Skladi denarnega trga v ZDA trenutno ponujajo letni donos v višini nekaj več kot 5 %, medtem ko so večino preteklega desetletja omogočali skoraj ničelno plemenitenje vloženega denarja. Kljub temu so imeli v tem času običajno več kot 2,5 bilijona ameriških dolarjev.

Strategi banke Bank of America zato sklepajo, da približno polovico sedanjega denarja v skladih denarnega trga predstavlja kapital vlagateljev, ki bi morali biti pod določenimi pogoji pripravljeni umakniti svoj denar in ga vložiti v bolj tvegana sredstva, na čelu z delnicami.

Ti pogoji so lahko različni, vendar bi bili za mnoge vlagatelje verjetno spodbuda vsaka manjša negotovost glede razvoja denarne politike in privlačnejše cene delnic. Čeprav se zdi, da Fed še vedno dela z možnostjo še enega dviga obrestnih mer pred koncem leta in računa na daljše obdobje višjih obrestnih mer, kot so do nedavnega upali delniški optimisti, so padci cen delnic v zadnjih dveh mesecih že naredili trg kot celoto nekoliko privlačnejši z vidika vrednotenja.

Morebitna uspešna sezona dobičkov v tretjem četrtletju bi tako lahko sprožila val določenega odliva dolarjev iz skladov denarnega trga na delniški trg. Glavni delniški indeksi pa bi tako lahko potrdili tradicionalni sezonski vzorec naraščajočega konca leta.


No comments yet