Munkaerőpiac az USA-ban

Ezen a héten a legjobban figyelt makrogazdasági mutatók közül az Egyesült Államok munkaerőpiaca lesz a legfontosabb. A Bloomberg szerint lassú lehűlés várható, különösen Taylor Swift és Beyonce nyári koncertjeinek végeztével. Az ügynökség várakozásai szerint az újonnan nyitott állások és a munkanélküliek számának aránya 1,4-re csökkenhet. Ez a paraméter az egyik legfontosabb mutató, amellyel a Fed értékeli a munkaerőpiac aktuális helyzetét. Más központi bankokkal ellentétben a Fed nem csak az árszínvonalat, hanem a munkaerőpiacot is figyelembe veszi politikai döntései meghozatalakor. A Bloomberg szerint azt is fontos figyelembe venni, hogy az autóiparban dolgozók sztrájkjai nem fognak szerepelni a héten közzétett mutatókban. A sztrájkok intenzitása és időtartama negatív hatással lehet az amerikai piacra.

ISM feldolgozóipar az USA-ban

A feldolgozóipari ISM indexet a piac 47,9 b-ra prognosztizálja. Augusztusban az index 47,6 b-t ért el. A Bloomberg szerint a vállalatok a kereslet további csökkenésére készülnek, hogy egy esetleges recesszióban ne regisztráljanak készletfelesleget. Az ISM árindex az előrejelzés szerint 49,0 p-ra emelkedik az augusztusi 48,4 p-ről.

Az USA kereskedelmi mérlege

Csütörtökön az amerikai külkereskedelmi mérlegről hallunk majd. Az egyenleg hiánya várhatóan 59,7 milliárd dollár lesz. Az adatok szerint augusztusban az export 2,2%-kal nőtt, míg az import 1,2%-kal csökkent. A legnagyobb importcsökkenést a fogyasztási cikkek (-3,4%) és a beruházási javak (-3,1) esetében regisztrálták, ami a fogyasztói kereslet lehűlésére és a vállalatok beruházásainak csökkenésére utal.

No comments yet