Trg dela v ZDA

Ta teden bo med najbolj spremljanimi makroekonomskimi kazalniki trg dela v Združenih državah Amerike. Po podatkih agencije Bloomberg naj bi se počasi ohlajal, zlasti po koncu poletnih koncertov Taylor Swift in Beyonce. Agencija pričakuje, da naj bi se razmerje med številom novo odprtih delovnih mest in številom brezposelnih oseb zmanjšalo na 1,4. Ta parameter je eden od ključnih kazalnikov, s katerim Fed ocenjuje trenutne razmere na trgu dela. Za razliko od drugih centralnih bank Fed pri sprejemanju političnih odločitev poleg ravni cen upošteva tudi trg dela. Po poročanju agencije Bloomberg je treba upoštevati tudi to, da stavke delavcev v avtomobilskem sektorju ta teden ne bodo vključene v objavljene kazalnike. Intenzivnost in trajanje stavk lahko negativno vplivata na ameriški trg.

ISM proizvodnje v ZDA

Trg napoveduje, da bo indeks ISM v predelovalnih dejavnostih znašal 47,9 b. Avgusta je indeks dosegel 47,6 b. Po podatkih agencije Bloomberg se podjetja pripravljajo na nadaljnje zmanjševanje povpraševanja, da ne bi ob morebitni recesiji zabeležila presežka zalog. Indeks cen ISM naj bi se z avgustovskih 48,4 b. povečal na 49,0 b.

Trgovinska bilanca ZDA

V četrtek bo objavljena trgovinska bilanca ZDA. Pričakuje se, da bo bilančni primanjkljaj znašal 59,7 milijarde USD. Podatki kažejo, da se je izvoz avgusta povečal za 2,2 %, medtem ko se je uvoz zmanjšal za 1,2 %. Največji padec uvoza je bil zabeležen pri potrošniškem blagu (-3,4 %) in investicijskem blagu (-3,1 %), kar kaže na ohlajanje potrošniškega povpraševanja in manjše naložbe podjetij.

No comments yet